mikosz83 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Witam Mam w obudowie 3 wiatraki A.C Fan PRO. W kabelku jest żółty, czerwony i czarny więc czerwony połączyłem z żółtym kabelkiem to co jest w molexie a czarny do czarnego a żółty z którym mam połączyć ? Bede w południe przylutował żółtego żebym wiedział jaką prędkość ma wiatrak. Nie wiedziałem że żółty odpowiada za odczyt prędkości wiatraka ehh. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zostaw go luzem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikosz83 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zostaw go luzem.Co to znaczy zostawić luzem ? czyli nie ruszać zółtego kabelka ? a co ten zagraża coś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Żółty jest od pomiaru RPM wiatraka. W molexie nigdzie go nie podłączysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Żółty jest od pomiaru RPM wiatraka. W molexie nigdzie go nie podłączysz. Dokładnie zółtego kabelka nigdzie nie podłączysz w molexie nie ma takie czegos jak monitorowanie obrotów takie cos jest możliwe tylko na 3pin :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StuntManX Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Witam! Nie chcę zakładać osobnego topic'u więc zapytam tutaj. Czym sprawdzić prędkość obrotową wiatraka? Mam zabudowany wiatrak na karcie graf. ale ma on tylko dwa wyprowadzenia i nie jest wykrywany przez system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 No to się musisz pobawić w małego elektronika. Musiałbyś rozebrać wiatraczek i znaleźć tam odpowiednie wyprowadzenie i samemu pociągnąć trzeci kabelek od obrotów. IMHO jak się nie znasz na elektronice to zapomnij. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Skoro żółty jest od monitorowania RPM, to w takim razie jak wyglądają połączenia na poszczególne napięcia? Ja myślałem, że żółty jest na 12V, czerwony na 5V, a czarny to masa. Podłączając czerwony do czerwonego, a czarny do czarnego, żółty zostawiając luzem uzyskamy 5V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Skoro żółty jest od monitorowania RPM, to w takim razie jak wyglądają połączenia na poszczególne napięcia? ja już sam nie wiem , nieraz przedłużałem kable od wiatraczków poprzez przecinanie i sztukowanie kabla , nigdy nie podłanczałem żułtego zawsze zostawiałem go luzem i nie było problemu , rpm zawsze sie pokazywały :P :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Może i się pokazywały ale innego wiatraczka :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 W molexach żółty to 12V a czerwony 5V, ale wiatraczki mają inaczej, w nich żółty to kontrola obrotów a czerwony to 12V. Czarny to zawsze masa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...