Skocz do zawartości
Tuudi

Problem Z Framem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie bardzo wiedziałem, gdzie "włożyć" ten temat, ale HTML to wsumie tez język programowania.

Mój problem:

Potrzebuję podzielić stronę na dwie częsci, poprzez ukosny fram, (z góry, prawego boku- na dół, na lewy bok) lub na odwrót. W skrócie, aby strona była na pół przedzielona. Aby w tych framach normanie otwierały sie strony, jak przy podziale na "normalne" framy.

Powiecie zapawne, że takiej funkcji w standardzie HTMLa nie ma, w zasadzie tak jest. Ale jest możliwe podzielenie strony w ten sposób, pozostaje pytanie, jak?

Jesli ktoś będzie miał czas wspmóc ucznia cenną radą, był bym bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie używaj frame'ów, to stare i nic nie warte. Odchodzi sie od tego jak najdalej z bardzo różnych przyczyn. Szczerze mówiąc trudno znaleźć rozwiązanie Twojego problemu i w chwili obecnej nie mam pomysłu jakby to można było zrobić (jedyne co mi się nasuwa to Flash).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile mi wiadomo, to w HTML nie ma skosów - są tylko prostokąty. Dlatego też cięzko będzie zrobić to, o czym piszesz. Może DHTML/+JavaScript posiada jakieś funkcje.

Osobiście nigdy nie widziałem tak podzielonej strony (poza Flashem) i zdziwiłbym się, gdyby dało się to zrobić. Jak coś znajdziesz, to daj znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile mi wiadomo, to w HTML nie ma skosów - są tylko prostokąty. Dlatego też cięzko będzie zrobić to, o czym piszesz. Może DHTML/+JavaScript posiada jakieś funkcje.

Da się na pewno zrobić. Widziałem gotowy projekt. <ale nie kod>

Celującego u mnie w szkole za łatwe rzeczy nie dają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd wiesz, że gotowy projekt nie był przygotowany jakimś "trikiem" skoro nie znasz kodu źródłowego? Może był osadzony flash, albo jeszcze cuś innego :-)

Jak gosciu z infy stwierdził, że takie cos da się zrobić <jak sam to zrobił>, raczej jest to prawdą.

Ma ktoś jakies propozycje ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość z infy może twierdzić że sie da ale napewno nie w samym html. Na pewno ma jakieś wsparcie choćby javascript inaczej nie dasz rady. co najwyzej możesz sobie stworzyć przeglądarke, która bedzie tak podzielona. Skoro ten twój informatyk jest taki super programista to pogadaj z nim żeby udostępnił kod to zobaczmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość z infy może twierdzić że sie da ale napewno nie w samym html. Na pewno ma jakieś wsparcie choćby javascript inaczej nie dasz rady. co najwyzej możesz sobie stworzyć przeglądarke, która bedzie tak podzielona. Skoro ten twój informatyk jest taki super programista to pogadaj z nim żeby udostępnił kod to zobaczmy.

Dał nam czas do ferii, później pokaże jak to trzeba zrobić.

jak udostępni nam kod, to oczywiście napisze tutaj. Co do jego umiejętności, to oprócz nauki w liceum, wykłada na Uniwersytecie Śląskim, wiec tępy raczej nie jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że wykłada na uniwerku o niczym nie świadczy. Znam osoby, które też wykładają a np. nie widziały w życiu Linuxa, nie znają HTMLa w ogóle, nie wiedzą, jak wygląda Delphi itd. Nie sugeruj się więc tym, co on robi.

Nadal twierdzę, iż nawet przy pomocy JavaScript będzie to ciężko zrealizować.

Można podzielić stronę na połowę pod skosem, ale po kliknięciu na link musiała by się cała strona ładować jeszcze raz, a przecież nie o to chodzi w ramkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba że. U mnie informatycy są co najmniej niekompetentni ;-)

1. Musi być podzielone na pół na skos.

2. W polówkach MUSZĄ się otwierać strony, jak na zasadzie faramów.

Reszta dowolna (byle nie flash) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi