Skocz do zawartości
*Kamil*

[c++] Funkcje Operacji Na Plikach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od niedawna zaczołem swoją przygode z C++... więc prosze o wyrozumiałość :) Przejde do konkretów. Znalazłem, przetestowałem, przestudiowałem podstawowe funkcje operacji na plikach jednak tak naprawde nie mogę się doszukać funkcji które są odpowiedzialne ze wyszukanie danego pliku/ plików o danej nazwie lub rozszezeniu, funkcji kopiowania plików oraz usuwania... jak powinny te funkcje wyglądać?! A może ktoś wie gdzie znajde coś na ten temat...?! Internet przeszukałem wpisując - operacje na plikach c++ ... itp. ale nie znalazłem nic konkretnego na temat funkcji których szukam... ;/ Być może źle szukałem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę się mylić, ale:

1. Do kopiowania plików nie ma polecenia w C/C++. Można to zrobić na 2 sposoby:

a) używając poleceń systemowych:

system("copy c:\plik.txt d:\katalog");
b) przepisując go:

- otwieramy oba pliki

- przepisujemy bajt po bajcie lub segmentowo (np po 1024 bajty) - czytamy znaki z jednego i wpisujemy do drugiego

- zamykamy obydwa pliki

2. Usuwanie. Jak wyżej:

system("del c:\plik.txt");
Teoretycznie powinna istnieć funkcja w samym C/C++, ale osobiście jej nie znalazłem (bo nie szukałem).

3. Wyszukiwanie. Tak na prawdę wyszukiwanie plików na dysku sprowadza się do zrobienia listy zawartości dysku, a następnie przeszukaniu tej listy.

Do robienia listy są na to różne algorytmy (z rekurencją lub bez). Można też użyć:

system("dir x:\*.* /s /b>wynik.txt");[code]Potem załadować listę z pliku to tablicy i przeszukiwać.Samo przeszukiwanie można realizować poprzez obcinanie ścieżki i zostawianie samej nazwy pliku, a następnie [code]wynik=strcmp(nazwa1,nazwa2);
Możliwe, że są też jakieś funkcje biblioteczne do tego wszystkiego (obcinanie ścieżki, robienie listy plików i katalogów). Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi