*Kamil* Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 Witam Od niedawna zaczołem swoją przygode z C++... więc prosze o wyrozumiałość :) Przejde do konkretów. Znalazłem, przetestowałem, przestudiowałem podstawowe funkcje operacji na plikach jednak tak naprawde nie mogę się doszukać funkcji które są odpowiedzialne ze wyszukanie danego pliku/ plików o danej nazwie lub rozszezeniu, funkcji kopiowania plików oraz usuwania... jak powinny te funkcje wyglądać?! A może ktoś wie gdzie znajde coś na ten temat...?! Internet przeszukałem wpisując - operacje na plikach c++ ... itp. ale nie znalazłem nic konkretnego na temat funkcji których szukam... ;/ Być może źle szukałem.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekdd Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 Proponuje : msdn.comhttp://www.cppreference.com/http://www.cplusplus.com/Tutaj powinienes cos znalezc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*Kamil* Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 Dzięki za pomoc tomekdd ale nadal nic nie znalazłem na temat kopiowania plików, usuwania itp. ;/ na tych stronach... chociaz wydawało by się że na tych stronach które podałeś powinno być wszystko... chyba że źle szukałem.. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 (edytowane) Mogę się mylić, ale: 1. Do kopiowania plików nie ma polecenia w C/C++. Można to zrobić na 2 sposoby: a) używając poleceń systemowych: system("copy c:\plik.txt d:\katalog");b) przepisując go: - otwieramy oba pliki - przepisujemy bajt po bajcie lub segmentowo (np po 1024 bajty) - czytamy znaki z jednego i wpisujemy do drugiego - zamykamy obydwa pliki 2. Usuwanie. Jak wyżej: system("del c:\plik.txt");Teoretycznie powinna istnieć funkcja w samym C/C++, ale osobiście jej nie znalazłem (bo nie szukałem). 3. Wyszukiwanie. Tak na prawdę wyszukiwanie plików na dysku sprowadza się do zrobienia listy zawartości dysku, a następnie przeszukaniu tej listy. Do robienia listy są na to różne algorytmy (z rekurencją lub bez). Można też użyć: system("dir x:\*.* /s /b>wynik.txt");[code]Potem załadować listę z pliku to tablicy i przeszukiwać.Samo przeszukiwanie można realizować poprzez obcinanie ścieżki i zostawianie samej nazwy pliku, a następnie [code]wynik=strcmp(nazwa1,nazwa2); Możliwe, że są też jakieś funkcje biblioteczne do tego wszystkiego (obcinanie ścieżki, robienie listy plików i katalogów). Edytowane 21 Stycznia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*Kamil* Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 Dziękuje o to mi chodziło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...