Skocz do zawartości
frubiase

Asynchroniczne / Synchroniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Asynchroniczne / Synchroniczne  jak to sie zmienia .? i czym sie to różni .. .?

Dzięki :) 

Aha .. mam ASUSA A7V8x -

synchroniczne taktowanie magistrali oznacza to że zegar pamięci i FSB jest taki sam np FSB 133MHz i Memory clock 133MHz.

asynchroniczne tj gdy masz np FSB na 100MHz a pamiątki chodzą na 133MHz.

a zmienia się to w BIOSie lub w niektórych płytach zworkami na płycie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Synchronicznie, oznacza ze ram i fsb jest taktowana ta sama czestotliwoscia.

Asynchronicznie, oznacza ze ram i fsb nie jest taktowana ta sama czestotliwoscia.

Generalnie w trybie asynchronicznym pamieci sa taktowane szybciej niz fsb i teoretycznie powinno byc to wydajniejsze rozwiazanie. W praktyce w wyniku roznych zegarow fsb i ram nie wspolpracuja ze soba na tyle wydajnie jak w trybie synchronicznym. Jesli masz szybsze pamieci niz proc to po prostu najlepiej ustawic synchronicznie i fsb podciagnac do gory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli pewnie mam synchronicznie ustawione ... Bo jak mam 140 magistrale to pamiątki wskoczyły mi na 280MHZ .. Dzięki :)

Aha .. a jest jakiś skrót z Angielskiego lub nazwa pod którą to zazwyczaj widnieje nie moge tego znaleść ..

Jak dam większa fsb .. pamiatki mi nie wytrzymuja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli pewnie mam synchronicznie ustawione ... Bo jak mam 140 magistrale to pamiątki wskoczyły mi na 280MHZ .. Dzięki :)

Aha .. a jest jakiś skrót z Angielskiego lub nazwa pod którą to zazwyczaj widnieje nie moge tego znaleść .. 

Jak dam większa fsb .. pamiatki mi nie wytrzymuja :(

a jakie masz pamiątki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak spoko nawet na 2,5 chodzą na 333 .. ale nie moge ustawic wtedy agresywnych timingów ..

pozatym i tak już 140 magistrala to dużo .. bo kloc mi sie grzeje .. :(

qurde ja na swoim sprzęcie nie wiem co jest grane mam Antka XP1700+(mnożnik ustawiony na 12.5 - mostek L3, Vcore 1,85V), pamiątki mam Elixir 256 PC2100 CL 2.5 i Mitsubishi 256 PC2100 CL 2 i jak ustawie CL2 i FSB140MHz to bywaja zwisy....ale nigdy nie mam czasu aby dokładnie przeanalizowac przyczyne - czy zwiechy to wina procka czy pamiątek?

jak sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qurde ja na swoim sprzęcie nie wiem co jest grane mam Antka XP1700+(mnożnik ustawiony na 12.5 - mostek L3, Vcore 1,85V), pamiątki mam Elixir 256 PC2100 CL 2.5 i Mitsubishi 256 PC2100 CL 2 i jak ustawie CL2 i FSB140MHz to bywaja zwisy....ale nigdy nie mam czasu aby dokładnie przeanalizowac przyczyne - czy zwiechy to wina procka czy pamiątek?jak sądzicie?

No chyba dlatego że masz 2100 czyli 266Mhz a jak dasz na 140fsb to pamiatki idą na 280Mhz - maybe to ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie ni :( ... wrrr..... na 400 poszły ale .. na 2.5

A props .. jaki programik do schłodzenia kompa proponujecie .. ten do procków .. i czy w grach to nie zwalnia. ?

I jeszcze cosik mam na płycie cos takiego APIC i PIC na co zmienic co to jest ..:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie ni :( ... wrrr..... na 400 poszły ale .. na 2.5 

A props .. jaki programik do schłodzenia kompa proponujecie .. ten do procków .. i czy w grach to nie zwalnia. ?

I jeszcze cosik mam na płycie cos takiego APIC i PIC na co zmienic co to jest ..:(

Polecam Vcool'a. W grach to nie zwalnia bo i nie pomaga :). To jest dobre jak serwujesz po necie, cos sie sciaga albo jak film ogladasz, jednym slowem rzeczy, ktore malo proca obciazaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...