Skocz do zawartości
kuki1989

Geforce 7600 GS / GT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miłośników GF7600. :D

Wczoraj założyłam swojemu Leadtekowi Pentagrama QC-80 Cu z proca, na GPU i udało mi się uzyskać 20 stopni mniej w stresie, w stosunku do stock coolera.

Dziś wycięłam, wypiłowałam i wyszlifowałam alu radiatorki na pamięci. Ale cięzko było je zmieścić na tym pcb, zwłaszcza, ze sa one dosc duże (2cm wysokie).

teraz testuje jak działają i wkrótce podbijam jeszcze bardziej napięcia. Obecnie karta chodzi 560/700@750/836MHz.

Fotki wkrótce! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak apropo wiatraków mam w planie zmienić chłodzenie na moim xfx i nie wiem czy freezona (rozmiar chyba 70) czy zalmana (drogi ****** a w wydajności pewnie niewielka różnica)

co radzicie ?

pusik n1 może ja swoją 100 przerobie na grafe ? :D:D

Edytowane przez hauti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Setka będzie zaduża, nie upchniesz radiatorów na pamięci.

Pojechałam wczoraj troche, narazie testowo z O/C napięć.

przy 2,1V pamieci robiły 1680MHz bez artefaktów

z radiatorami i 2,27V dalej tyle samo. ;/

W tej chwili mam 2,14V niech się karta przyzwyczaja powoli..

W przypadku rdzenia wszystko ok, było defaultowo 1,33V i wyciskałam wtedy 680MHz, podniosłam o 6% do 1,42V i wycisnęłam dodatkowe 5,8% Mhz, czyli do bodajże 720 (mam zmeinioną delte wiec jest 715/740/740 rdzen geometrycnzy/shadery/rop).

Wbiłam 1,493V i pojechałam do 770-780MHz.

Ati Trial Toolem wyszukuje max mem clock. Zaczynam powiedzmy od 700 (1400) i mi rosnie do 879MHz, potem pojawiły się artefakty, wiec program zrzucał taktowanie. Ale artefakty jakby przylepione były i zjeżdzał.. 700.600.500 .lol. :P Głupie nie? ;]

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszla taka chiwla ze... musze sie z Wami (posiadaczami 7600) pozegnac... nie bedzie nowych wynikow na moim 7600GS.

Przypomne...

52200 - 3DMARK2001 (WR i rekord forum :) )

22305 - 3DMARK2003 (WR i rekord forum :) )

8320 - 3DMARK2005 (Tu niestety nie powalcze bo miałem 128MB na karcie... rekordu nie ma :) :) )

5288 - 3DMARK2006 (WR i rekord forum :) )

170810 - AQUAMARK (WR i rekord forum :) )

Cena 269zł (Galaxy GeForce 7600gs 128MB 1,4ns zalman edition :) ) - jak cos to na gielde...

Dziekuje i tym razem zapraszam na dzial 7900 :)

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hah zrobiłem lekkiego vmoda tejkarty na agp.. zwyklym ołówkiem zbraku miękiego... efekty nie sa porażające.. ale już jakieś są. na 530 mhz miałem przedtem total zwis teraz na 550 po lekkim zamalowaniu VGpu rezystora chodzą wszystkie 3d marki. tylko temperatury mam wysokie, ale to kwestia nowej pasty napewno.. :)

na 554 jest wszystko jeszcze ok,, ale na 556 juz niestety zwis, nadal brakuje woltów, niedużo podniosłem to napięcie.. :) odrobinke tylko bo mało zamalowałem twardym ołówkiem o_0

malujcie nic sie neis tanie, tylko nie przesadzajcie za 1 razem, potem możecie domalowywac trochu wiecej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sector, ale robiłes to na wersji PCI-E z procem prawdopodobnie Core2Duo?

Powinni zrobić oddzielny ranking dla wersji AGP. Może bym powalczyła o cos.

Na Athlonie XP Barton Mobile 2500+ mam takie wyniki:

3D Mark 2001: 19716

3D Mark 2003: 13043

3D Mark 2005: 7045

3D Mark 2006: 3576

Na defaultowym coolerze.

Jak kumpel odda połowe mojego rmau, to zoabcze ile dało zamontowanie radiatorów na pamieci i Pentagrama qc-80cu na gpu.

GPU przy 1,42V i 740MHz na stock coolerze miał 81stopni, po zamontowaniu mojego chłodzenia ma 64stopnie. A po podbiciu napiecia do 1,49V i zegarów 770MHz, 68stopni.

Moga bolączką są Samsungi 1,4ns, które pomimo radiatorów i wyższeog napieica nie chcą bez artefaktów iśc powyżej 1700MHz.

Druga bolączką są chyba jednostki ROP, które powyzej 770MHz się wysypują najwidoczniej.

http://img172.imageshack.us/img172/640/artefaktywt3.jpg

Ale pobawie się deltą, może dam fabryczne 256, zamiast obecnych 231.

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sector, ale robiłes to na wersji PCI-E z procem prawdopodobnie Core2Duo?

Powinni zrobić oddzielny ranking dla wersji AGP. Może bym powalczyła o cos.

Na Athlonie XP Barton Mobile 2500+ mam takie wyniki:

3D Mark 2001: 19716

3D Mark 2003: 13043

3D Mark 2005: 7045

3D Mark 2006: 3576

Na defaultowym coolerze.

Jak kumpel odda połowe mojego rmau, to zoabcze ile dało zamontowanie radiatorów na pamieci i Pentagrama qc-80cu na gpu.

GPU przy 1,42V i 740MHz na stock coolerze miał 81stopni, po zamontowaniu mojego chłodzenia ma 64stopnie. A po podbiciu napiecia do 1,49V i zegarów 770MHz, 68stopni.

Moga bolączką są Samsungi 1,4ns, które pomimo radiatorów i wyższeog napieica nie chcą bez artefaktów iśc powyżej 1700MHz.

Druga bolączką są chyba jednostki ROP, które powyzej 770MHz się wysypują najwidoczniej.

http://img172.imageshack.us/img172/640/artefaktywt3.jpg

Ale pobawie się deltą, może dam fabryczne 256, zamiast obecnych 231.

Masz delte -24 i się już ROP'y sypią O_O Rdzeń widocznie nie lubi zmian delty.

Co do Sectora to wyniki robione na X6800 @ 4Ghz ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, no nie wiem, to strasznie po omacku jest.

Ale przy wartosci 740MHz dla shaderow i rop oraz 715 (719 wg rivy) dla rdzenia geometrycznego jak było zadużo to sie demko zawieszalo na kilka sekund. O takich artefaktach nawet nie śmiałąm myśleć. Dopieor przy większej delcie one były. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pussik co do twoich wynikow to zaje**** jak na agp :)

ja jak wroce do polski to powalcze ze swoim ale najpierw nowa buda(jakies sugestie ??) i chlodzenie na grafike bo za cieplo ma :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucaj nastepnym razem na pokazto.com i wklejaj tu pierwszego linka, bedzie ladnie i wszystkie foty beda tu odrazu fajnie widoczne :)

Musze przyznac, ze wyglada bajer. Ja juz zakladalem chlodzenia z prockow na grafy, ale nigdy czegos takiego :) Nie wiem tylko czy to troche przedobrzone :) Np. wydaje mi sie, ze sam wentyl juz bedzie ladnie pamieci chlodzic i radiatory nic tu nie zmienia. Ja ostatnio stosuje duzo prostsza sztuczke. Zostawiam standardowy radiator, wylaczam wentyl i przywiazuje do grafy Arctica 92mm, ktory chlodzi i radiator i pamieci. Na 5V wogole go nie slychac,a grafa swietnie schlodzona.

EDIT:

Ciekawi mnie czy roztaw sie taki sam jak na Palicie 7600GS. Moglabys zmierzyc ? Z gory dzieki ;) Na czym sie trzymaja te srubki od Pentaka ??

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwalilam łopatke (znowu) i musialam kleic x_x a jeszcze cos skrzywilam i bylo +10 stopni na gpu ;/ i od nowa zakładałam całośc. Eh, tka wyglądała sesja zdjęciowa. :D

No ale już w normie, Arctic Silver 5 się teraz wygrzewa.

43,6stopni w Idle przy 1,5V (normalnie powinno byc 40,5st.przy 1,42V).

Rozstaw dziurek to 80mm. Zapinka od pentaka ma 4 dziurki, w tym dwie nieco podłużne, wiec jest zakres mniej wiecej 75-85 mm czy cos takiego.

Jak to na co zakładałam? Po kolei:

Na rewersie karty jesty plastikowa nakretka i podkladka, robiąca za dystans.

Na awersie karty jest plastikowa wieżyczkośrubka. A do niej przykręcona zpainka coolera, śrubką. :) Zapinke przekłada isę przez radiator i dociska ją wentylatorem, który tez sie przykreca. :)

Ok, lece testować w 3d markach. :] Mam nadzieję, ze ropy nie beda mi utrudniac zycia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wentyl po tym klejeniu nie lata na boki? :) przeciez wirnik jest teraz nie wywazony.

ps. Pussik tak czytam twoje wyczyny i nie moge uwierzyc..naprawde..respekt max. Dziewczyny/kobiety z takimi zainteresowaniami to prawdziwe "unikaty" :D

(albo to po prostu zart ;))

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, daje wyższe napięcie, a karta wcale nie leci lepiej.

Nie mam już sił na to, ale nie jest lepiej. No cóż, przynajmniej wygląd ma.

W 3D Marku 2006 poprawiłąm wynik o 1pkt,haha.

Dotychczas najlepsze osiagniecie to przejscie 3d marka 2005 na zegarach 772/865MHz, lecz miałam wtedy tlyko jedną kośc ramu i wynik 7042 (rekord to 7045 na dwóch kosciach).

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem, spalil mi sie parę dni temu moj 7600gs. Chcę wyslac na gwarę, ale ma zrobionego pencil Vmoda na rdzeniu. Starlem olowek za pomocą husteczki z acetonem, gumki ( takiej do olowka ) i zszedl z bokow rezystora, ale zostalo trochę grafitu po srodku. Czy nie będzie klopotow na gwarancji i czym pozbyc sie grafitu.

pozdro kokott

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ostro zamazałeś.

Hehe.

Ja ten od GPU też musiałąm, bo cięzko wskakuje powyzej 1,42V Rekord to 1,54V sie udało i 2,23V na memkach.

No wiec ja w swojej grafi wymieniłam mocowania. Olać śrubki, użyłam wkrętów i już prawie full docisk.

Po zrobieniu sesji fotograficznej miałam taki problem, ze nie przylegał dobrze cooler i taki był efekt:

Dołączona grafika

Jak dociskałam ręką cooler to temp w idle spadała o ponad 6stopni, a w stresie o 10!.

Teraz jest lepiej i jak dociskam cooler w idle to spada może o 1-1,5 stopnia. :) Ale czuć że siedzi sztywniej. Zapinka jest jakieś 1,5mm bliżej pcb (dystanse dałam).

Rekord taktowania rdzenia osiagnelam. 3d marki smigaja przy 784MHz (przy 787Mhz mialam zwis na kilka sekund) przy delcie 231.

Niestety niebardzo się to przekłada na wyniki, narazie 3d marku 2005 poprawilam rekord z 7045 na 7118. ;/// Chciałabym z 7500 :|

Jednak w 3d makru 2006 poprawilam się z 3576 na 3679 smarków. No to już rekord o 103pkt. :] a w canyon flight bylo az o 0,6fps mniej O,O

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=2439065

Teraz dałam delte o 10Mhz niższą (221), ale jak wrzuciłam kilka Mhz wiecej na rdzeń to zwis na kilka sekund, a raz gdy już 3d makr przawie przeszedł, to się wysypał. lol

Dołączona grafika

Dla zainteresowanych. Pentagrama qc80-cu przykręca się do teog elementu po lewej poprzez zapinke. W grafie nie wykorzystałam tych elementów.

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzecieralem to patyczkiem ze zmywaczem, ale już nic wiecej nie schodzi. Pytanie do posiadaczy Galaxy 7600gs:

Czy rezystor R451 ( ten od gpu pencil Vmoda) jest caly srebrny, czy może fabrycznie po srodku posiada czarny kwadracik, jak np R456 ( nieco poniżej R451) ?

No ale jak nie schodzi pod naporem gumki do mazania, szczoteczki do zębow, acetonu i zmywacza do paznokci to olowek to raczej nie jest ?

i najważniejsze pytanie : czy kartę z takim rezystorem uznają na gwarze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież oni wszystkie karty którym da sie robić pencil moda, wysyłają do lab. warszawskiego lub łodzkiego, gdzie pod mikroskopem elektornowym badają strukture tych dwóch rezystorów. Komputer odrazu wypluwa że na karcie znajduje sie kaolin i grafit i jesteś uziemiony koleś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekord taktowania rdzenia osiagnelam. 3d marki smigaja przy 784MHz (przy 787Mhz mialam zwis na kilka sekund) przy delcie 231.

Niestety niebardzo się to przekłada na wyniki, narazie 3d marku 2005 poprawilam rekord z 7045 na 7118. ;/// Chciałabym z 7500 :|

Teraz dałam delte o 10Mhz niższą (221), ale jak wrzuciłam kilka Mhz wiecej na rdzeń to zwis na kilka sekund, a raz gdy już 3d makr przawie przeszedł, to się wysypał. lol

Nie przy delcie 231 TYLKo przy delcie 256-231=25

a teraz dałaś deltę WYŻSZĄ czyli 256-221=35

tak dla sprostowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zainteresowanych. Pentagrama qc80-cu przykręca się do teog elementu po lewej poprzez zapinke. W grafie nie wykorzystałam tych elementów.

A wlasnie, Ty masz taki fajny bajer do ktorego mozna przykrecic. Na Palicie niestety nie ma :/

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra dobra, nigdy jeszcze mi sie nie zdarzylo, żebym spalil cos co ma jeszcze gwarę i nie posiadam na tym gruncie doswiadczenia tudzież obycia.

Rzeczywicie przedstawiam serwis Glaxy Polska jako kilku typkow ktorzy oskarżają o korupcję* każdego fabrykanta olowkow typu B i psy odkupione od policji ktore przerzucily się z narkotykow na grafit ....

* dokladniej przeksztalcenie jakies dzialki na mazurach i 3mln w lape, ale szczegolow nie znam, oglądajcie Fakty :)

Dzięki za rady kokott

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bojów z grafą ciąg dalszy.

Miałam w stresie 64, a potem nawet 70stopni (znow cos sie obluzowalo, grrr).

Sprawdizłam ile bedzie w stresie, jak bede dociskac ręką cooler.

Wynik: 51,5 stopni w stresie !!!!!!!!!!!!!!! ;o przy 1,54V i 780MHz. ;o

Dołączona grafika

Potem pokombinowalam i bylo 60 stopni w idle. Bez dociskania, No to po raz trzeci zjelam cooler, juz mam serdecznie dosc, dałam kompa do góry nogami i jest 37 stopni w Idle. :P Oraz 48 stopni w stresie !!! Wygrzewane ATi Trial Tool

Czemu kolesie od Leadteka nie dali 4 dziurek. ;/ Tyle, że pentagram qc-80cu ma mocowanie na 2 śrubki (na procu tez, tylko ze tam jest pokazana na fotce specjalna podstawka).

Dołączona grafika

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej prymocowac to sie nie da. Ale komputer mozna odwrocic i tak własnie jest. :)

Ale pogłowkuje jeszcze. Poprostu zwalczyć trzeba fakt, ze te 616gram coolera zwisa.

Mam problem.

Nie moge zobacyzc wyniku z 3d marka 2006, bo musze go wysłac.

A jak wysyłam to mam submission failed. !!!

HELP !!

Zapisałam wyniki do plikow, ale nie wiem cyzm sie je otwiera.

Edit:

"Zarejestrowałam go" i pokazuje wynik. 3777pkt :D oraz 7170 w 3d marku 2005.

Przekroczyłam 800MHz na GPU !!!! Delta -30

Miestety pamięci nawet przy 2,23V sypią artami powyżej 1500MHz.

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze jak by wersje aluminium wstawic, to by pomoglo. A moze by sprobowac na takie biale opaski zaciskowe (mam nadzieje, ze wiesz o co mi chodzi). Ja na takie wstawialem mniejsze radiatory i sie trzymalo, ale moze i na tym by wyszlo. Oczywiscie oprocz wkrecenia, bo to raczej musi byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzecieralem to patyczkiem ze zmywaczem, ale już nic wiecej nie schodzi. Pytanie do posiadaczy Galaxy 7600gs:

Czy rezystor R451 ( ten od gpu pencil Vmoda) jest caly srebrny, czy może fabrycznie po srodku posiada czarny kwadracik, jak np R456 ( nieco poniżej R451) ?

No ale jak nie schodzi pod naporem gumki do mazania, szczoteczki do zębow, acetonu i zmywacza do paznokci to olowek to raczej nie jest ?

i najważniejsze pytanie : czy kartę z takim rezystorem uznają na gwarze ?

To ja ci powiem tak.

Spalił mi się 7600GS od Galaxy. Miałem vmoda ołówkowego. Rezystor był zjechany przez malowanie ołowkiem (nie było widać w ogóle oznaczeń) + laminat był przebarwiony i kartę wymienili bez problemów, także możesz sobie darować zmywanie tego grafitu ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi