nKbar Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 (edytowane) Witam! Mam płytkę ASUSA P5GD2 Premium na Intel p915 a tak. I mam podłączone 3 dyski na SATA normalnie XP zainstalowany prawie wszystko jak ta lala :). Ale mam jeszcze dysk na ATA i nagrywareczkę DVD na ATA. I tutaj się rodzi problem bo mam jedno łącze IDE gdy podłącze pojedynczo dysk albo DVD to oczywiście widzi w biosie i windzie, podłączając obydwa urządzonka widzi je w biosie ale nie wejdzie do windy bo wywala błąd aby Ustawić dysk multimedialny... czy coś takiego :)".Ale lepiej byłoby mi podłączyć dysk i DVD pod PRIM_RAID i SEC_RAID - bo są dwa i są wolne. Tylko jak je podłączam to w biosie ich nie widzi ani w windowsie tylko podczas uruchamiania kompa wyskakuje że wykryto Device 0 nagrywareczka i Devic2 dysk. Co to może być? Jakieś ustawienia w biosie? Ustaiwenie na pł. głównej?? Edytowane 2 Lutego 2006 przez nKbar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 (edytowane) To kwestia ustawień w BIOS i zworek na dysku/napędzieDVD. Edytowane 2 Lutego 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nKbar Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 A mógłbyś przybliżyć których ustawień w BIOSie??Bo już sporo próbowałem ale nic nie dawało. (zworki też). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 (edytowane) A mógłbyś przybliżyć których ustawień w BIOSie??Bo już sporo próbowałem ale nic nie dawało. (zworki też). Zworki: jeden napęd na master, drugi slave lub oba na CS ( cable select ) Co do BIOS to ASUS ma zupełnie inny od mojego :rolleyes: Postaraj się włączyć wszystkie kontrolery i ustaw na auto, w menu kontrolera RAID też się rozejrzyj, napęd najlepiej pracuje jak jest sam na kablu. Edytowane 2 Lutego 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nKbar Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 W menu RAID nie wykrywa napędu - a wszystkie kontrolery w biosie są włączone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekservice Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Witam. W zakładce Advanced masz opcję ITE ustaw ją na IDE mode oraz Detecting na Quick zapnij napędy dysk master a dvd slave. Powinno zadziałać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...