Skocz do zawartości
nKbar

Sata + Ata Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam płytkę ASUSA P5GD2 Premium na Intel p915

Dołączona grafika

a tak.

I mam podłączone 3 dyski na SATA normalnie XP zainstalowany prawie wszystko jak ta lala :).

Ale mam jeszcze dysk na ATA i nagrywareczkę DVD na ATA. I tutaj się rodzi problem bo mam jedno łącze IDE gdy podłącze pojedynczo dysk albo DVD to oczywiście widzi w biosie i windzie, podłączając obydwa urządzonka widzi je w biosie ale nie wejdzie do windy bo wywala błąd aby Ustawić dysk multimedialny... czy coś takiego :)".Ale lepiej byłoby mi podłączyć dysk i DVD pod PRIM_RAID i SEC_RAID - bo są dwa i są wolne. Tylko jak je podłączam to w biosie ich nie widzi ani w windowsie tylko podczas uruchamiania kompa wyskakuje że wykryto Device 0 nagrywareczka i Devic2 dysk.

Co to może być?

Jakieś ustawienia w biosie?

Ustaiwenie na pł. głównej??

Edytowane przez nKbar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mógłbyś przybliżyć których ustawień w BIOSie??Bo już sporo próbowałem ale nic nie dawało. (zworki też).

Zworki: jeden napęd na master, drugi slave lub oba na CS ( cable select )

Co do BIOS to ASUS ma zupełnie inny od mojego :rolleyes: Postaraj się włączyć wszystkie kontrolery i ustaw na auto, w menu kontrolera RAID też się rozejrzyj, napęd najlepiej pracuje jak jest sam na kablu.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi