Skocz do zawartości
Shakell

Pakiety Czy Blueconnect

Rekomendowane odpowiedzi

Poniważ nie mogę mieć neostrady (za daleko od centralki) mam do wyboru dwie metody połączenia z netem bez limitów (mieszkam w domu służbowym a firma ma umowę podpisaną z TP tak więc inny provider za pomocą linii telefonicznej nie wchodzi w grę):

1 Pakiet internetowy non-stop tp - kosztuje to 84 zł. z vatem, teraz kiedy łącze sie przez zwykłe modemowe 0202122 mam prędkość 38 kbit/s

2 Era blueconnect w jakiejś promocji dla firm abonament 73 zł a za modem zabulę ok. 183 zł. Nie wiem jaką to może mieć mieć prędkość. Chyba będzie GPRS a w nim maksymalna to jakieś 53 kbit/s. Czy tym wypadku prędkośc neta będzie zależała od zasięgu?

Bardzo proszę o podpowiedzi i rady co mam wybrać bo muszę się jak najszybciej zdecydować. Pliz pomóżcie!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na temat tego pakietu to moge powiedziec tylko tyle, ze polaczenie nie moze trwac dluzej niz 4 godziny... :mur: Potem nastepuje rozlaczenie, ale mozna znowu sie polaczyc... I tak co 4 godziny - rozlaczanie i ponowne laczenie... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W BC predkosc moze troche zalezec od zasiegu, ale wiekszy wplyw ma ruch w komorce (ilosc wolnych szczelin). Skoro to jest dosc daleko od centralki TP SA, to wnosze ze to raczej zadupie (bez obrazy :) ) czyli raczej nie powinno byc problemow.

Limity nie sa istotne (w BC po przekroczeniu spowalniaja do GPRS ;) ).

Osobisice bym chyba bral BC - zawsze mozna to wziac ze soba, nie jest sie przywiazanym do gniazdka w scianie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobisice bym chyba bral BC - zawsze mozna to wziac ze soba, nie jest sie przywiazanym do gniazdka w scianie.

Z tym że net potrzebny jest mi tylko w domu, nie mam laptopa a jeśli gdzieś wyjeżdżam to nie jest to takie zadupie jak moje i zazwyczaj mają tam neta

Doradźcie co będzie szybsze i lepsze jakościowo

Edytowane przez Shakell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz jak dziala Ci zwykla polaczenie modemowe wiec od pakietu nie mozesz sie spodziewac nic wiecej, poza ta niedogodnoscia o ktorej wpomnialem wczesniej...

Natomiast jesli chodzi o polaczenie blueconnect (i jesli jest to faktycznie gprs) to pozycz od kogos telefon z takim modem, podlacz do kompa i potestuj ;) Z tego co korzystalem troche z polaczen gprs na swoim telefonie siemens s55 to szybkosc byla bardzo podobna do polaczenia modemowego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy czasem w glueconneckcie nie ma limitów? kiedys w jakiejs gazecie czytalem ze era robi ludzi w babmuko bo po 600mb spada transfer :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy czasem w glueconneckcie nie ma limitów? kiedys w jakiejs gazecie czytalem ze era robi ludzi w babmuko bo po 600mb spada transfer :lol:

Nikt nikogo nie robi w bambuko. W tanszej opcji BC limit transferu wynosi 500MB i ludzie sa o tym informowani przy zakupie (a przynajmniej byli w sklepie firmowym, w ktorym pracowalem). Jak zwykle wychodzi problem nieczytania tego, co sie podpisuje (wysokosc limitu jest podana w regulaminie dostepnym na stronie BC, mozna sie tez tego dowiedziec w sklepach/salonach Ery)... :?

W drozszym wariancie limit to 2GB.

A poza tym po przekroczeniu limitu transfer spada do predkosci GPRS - a skoro autor topicu bedzie mial prawdopodobnie tylko GPRS, limit go nie obchodzi, bo wolniej i tak nie bedzie mial ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nikogo nie robi w bambuko. W tanszej opcji BC limit transferu wynosi 500MB i ludzie sa o tym informowani przy zakupie (a przynajmniej byli w sklepie firmowym, w ktorym pracowalem). Jak zwykle wychodzi problem nieczytania tego, co sie podpisuje (wysokosc limitu jest podana w regulaminie dostepnym na stronie BC, mozna sie tez tego dowiedziec w sklepach/salonach Ery)... :?

W drozszym wariancie limit to 2GB.

yhym , nikt nikogo nie robi w bambuko...Szkoda tylko ze w reklamach jak zwykle "delektuj sie nieograniczonym "... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze jest jakis kruczek... :-| W pakietach jest to limit czasu trwania polaczenia a w blueconnect limit sciaganych danych, wiec i jedno i drugie ma wady jak i swoje zalety. Przemysl co wolisz, limit czasu polaczenia i brak limitu na pobrane dane czy odwrotnie... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yhym , nikt nikogo nie robi w bambuko...Szkoda tylko ze w reklamach jak zwykle "delektuj sie nieograniczonym "... :?

Technicznie rzecz biorac jest wszystko OK - nie wylaczaja Ci uslugi po przekroczeniu limitu, wiec jest to w zasadzie nieograniczone.

To, ze jest to nieeleganckie czy tez po prostu chamskie to inna sprawa. Jest to kolejny dowod, ze trzeba dokladnie czytac co sie podpisuje, a nie slepo wierzyc reklamom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos blueconnecta (i konkurencyjnych ofert Internetu "przez komórkę") skoro już o nim mowa. Czy w przypadku używania GPRS da się na tym grać w jakieś MMO? Da się grać rozumiem jako naprawdę dobre połączenie. Na przepustowości samej w sobie mi nie zależy, raczej na jakości połączenia.

Pytam bezpośrednio o gry, bo nie jestem pewien czy 50kb/s starczy do MMO nawet przy pingach 20< i 0% utraty pakietów ;)

I drugie pytanie. Czy EDGE i UMTS ceciach!ą się (na zadupiu) dobrymi osiągami? Oczywiście w kwesti pingów i utraty pakietów. Zakładając, że jest zasięg na zadupiu (tego się będę dowiadywał).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pingi w sieci komorkowej sa straszne - o komfortowym graniu zapomnij.

<20 to Ci nawet w Erze nie dopasuja ;) Ponizej 200, jak bedziesz mial duzego farta.

Co do EDGE/UMTS - osiagi sa z reguly dobre (GPRS zreszta tez), bo jest male wykorzystanie sieci - tyczy sie to szczegolnie UMTS. Na dobre pingi bym sie jednak nie nastawial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam blueconnecta no i... Chodzi tak sobie. Co prawda z maksymalnymi predkościami jeszcze jakoś jest 60, 70 kbit\s ale stałość leży. mam prędkość przeciętną na poziomie 4,5 kbit\s mimo ze postawiłem antenkę w miejscu z zasięgiem 60/80% (przy surfowaniu). Jak rozłącze i włącze spowrotem to jest lepiej ale chwilowo.

Natomiast przy ściąganiu kiedy jednocześnie nie przeglądam stron to prędkości są b. dobre ok 60 kbit/s. :)

Ale tych wyników nie jestem pewien bo były podawane przez blueconnect menagera, doradźcie mi jakiś dobry prosty program do liczenia prędkości.

Edytowane przez Shakell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi