BLURB Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 witam posiadam dwa dyski twarde Samsung SpinPoint sataII (oba 80GB) w everście pokazuje mi takie temperatury : jeden 42 C a drugi 36 C ... teraz są umeszczone tak : dysk zaraz nad nim drugi dysk a za tym drugim stacja dyskietek .... moze lepsze by było aby miedzy dyskami była przestrzeń (moge wyjąć st dyskietek i tak nie działa :) ... no wiec czy tak : dysk-- przewa--- dysk, czy moze tak :dysk---- stacja dyskietek(słuząca jako radiator :) ---drugi dysk BTW 1czy everest home edit pokazuje dobre temperatury wszystkich komponentów 2 czy temperatura HDD wpływa na jakość gierek 3 czy tylko na długość życia HDD Dzieki za odpowiedzi(moze jakies linki jak chłodzic dysk...ustawienia HDD w obudowie itp ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 (edytowane) Stacja dyskietek napewno nie robi za radiator tylko raczej izolator - wyciągnij ją zupełnie. Wysoka temperatura dysku głównie wpływa na skrócenie życia, ale myślę że w skrajnym przypadku również do przekłamywania danych. Na dole z przodu obudowy jest chyba najniższa temperatura wewnątrz "maszyny". Edytowane 6 Lutego 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Potwierdzam. U mnie nie ma odstępu i HDD ten najniżej jest o ok 10 C chłodniejszy niż ten nad nim. Dla testu zamieniłem je miejscami, ale zasadniczo sie nic nie zmieniło. Ten z dołu ma ok. 30 C ten nad nim ok. 40 C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Może czas pomyśleć o wymuszeniu obiegu powietrza wokół dysków? Wentyl 40/60mm @5V z pewnością załatwi sprawę i raczej nie zwiększy hałasu. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 FDD---przerwa---HDD---przerwa---HDD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...