Skocz do zawartości
PoGo

LG cd-rw martwe

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio probowalem nagrac pewien image (dla ciekawskich Neverwinter Nights :> ).Jednak moja LG32x nie dala rady (ale z demona ruszal). Postanowilem ze zrobie upgrade biosa mojej RW. Sciagnolem sobie plik.Odpalilem dosa, wklepalem komende, znalazlo sobie RW na secendary slave(prawidlowo, sprawdzalem gdzie jest :>) i odpalilo upgradera.Wszystko ok, 100%, restart kompa i w tym momencie nic. Plyta nie wykrywa ani RW, ani mojego DVD ktory byl masterem na tej tasmie :(.Przy czym nagrywara jets kompletnie martwa, a DVD caly czas lampka swieci, probowalem go przelaczyc na tasme razem z moim hdd, ale tez nie widzi.

Nie wieze ze obydwa napedy poszly sie *****

upgrade na 100% zrobilem na rw, nic nie pomylilem.

Nie wiem co sie stalo, dolina.Zostal mi tlyko hdd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, nie jestem pewien, ale może miałeś źle podpiętą nagrywarke, ja mam LG 48x i parę dni temu robiłem upgrade biosu i wszystko mi działa GIT, ale w info do biosu wyczytałem, że powinna byś podpięta jako secendary master, co mnie akurat nie zdziwiło /nawet tak miałem/ więc dziwne, że ty wyczytałeś, że powinna być jako slave i jeszcze jedno jeśli jako master miałeś podpięte DVD to również mogło się przyczynić do tego, że coś się schrzaniło,- ja miałem na taśmie tylko Nagryware,- nie wiem jak to jest w przypadku wgrywania biosu do LG32x ale przypuszczam, że należy postępować analogicznie jak w przypadku LG48x no tylko, że z innym biosem :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio probowalem nagrac pewien image (dla ciekawskich Neverwinter Nights :> ).Jednak moja LG32x nie dala rady (ale z demona ruszal). Postanowilem ze zrobie upgrade biosa mojej RW. Sciagnolem sobie plik.Odpalilem dosa, wklepalem komende, znalazlo sobie RW na secendary slave(prawidlowo, sprawdzalem gdzie jest :>) i odpalilo upgradera.Wszystko ok, 100%, restart kompa i w tym momencie nic. Plyta nie wykrywa ani RW, ani mojego DVD ktory byl masterem na tej tasmie :(.Przy czym nagrywara jets kompletnie martwa, a DVD caly czas lampka swieci, probowalem go przelaczyc na tasme razem z moim hdd, ale tez nie widzi.

Nie wieze ze obydwa napedy poszly sie *****

upgrade na 100% zrobilem na rw, nic nie pomylilem.

Nie wiem co sie stalo, dolina.Zostal mi tlyko hdd

OTO PEŁNA INSTRUKCJA PRZEPROWADZENIA UPGRADE BIOSU W NAGRYWARCE LG,- ZWRÓĆ UWAGĘ NA PUNKT *1

myślę, że już masz odpowiedź na swoje pytanie :)

1. Proszę podłączyć napęd CD-ROM do drugiego kanału IDE (IDE2) na płycie głównej jako napęd

master (pamiętać o ustawieniach zworek na napędzie). Nie podłączać żadnych urządzeń na

kanale IDE2 jako slave.

2. Proszę nie rozłączać napędu podczas aktualizacji firmware'u

3. Jeżeli pojawią się jakieś problemy podczas procesu aktualizacji firmware'u i napęd ulegnie

uszkodzeniu następuje utrata gwarancji. Wszelkie zmiany oprogramowania w napędach CD-ROM

są wykonywane na twoją odpowiedzialność.

-------------------------------------------------------------------------------

Przykład:

* plik jv2lg218.lge jest firmware do aktualizacji oprogramowania Twojego CD-ROM

* plik JV2.exe jest programem wykonywalnym służącym do wgrania nowego oprogramowania

Aktualizacja firmware'u na platformach sprzętowych z systemami Windows 98/95:

1. Wyjąć wszelkie dyski ze stacji CD-ROM i ustawić napęd jako master na drugim kanale IDE (IDE2).

2. Pobrać nowy firmware (jv2lg218.lge) oraz program wykonywalny (jv2.exe) do tego samego

katalogu (np.: c:>temp).

3. Sprawdzic poprawność pobrania plików (jv2lg218.mot & jv2.exe)

4. Uruchomic komputer w trybie MS-DOS (UWAGA! nie tryb WINDOWS - koniecznie tryb komend DOS)

5. Uruchomic plik jv2.exe (np.: c:tempjv2.exe nazwa pliku z nowym firmware (jv2lg218.lge),

jeżeli nagrałes pliki do takiego katalogu jak w przykładzie).

Przykład: c:temp>jv2 jv2lg627 (nie pisać rozszerzeń plików z firmware) i nacisnąć ENTER.

Aktualizacja firmware'u na platformach sprzętowych z systemami Windows 2000/ME/XP:

Informacja: Jeżeli masz zainstalowany system operacyjny Windows 2000, ME lub XP będziesz

musiał stworzyć bootowalna dyskietkę z innego systemu operacyjnego takiego jak Windows 95/98.

Proszę podstępować zgodnie z podanymi krokami:

1. Włożyć czystą dyskietke do stacji dysków A:

2. Dwa razy kliknać na ikonę Moj Komputer, która znajduje sie Panelu Głównym.

3. Kliknąć prawy przycisk myszy na ikonie stacji dyskietek 3,5" rozwinie się menu kontekstowe.

4. Wybrać : Format.

5. Wybrać : Kopiuj pliki systemowe i kliknij OK.

6. Pobrac nowy Firmware oraz program do aktualizacji firmwaru i umiescic te dwa pliki do

tego samego folderu w naszym przypadku folder (np.: A:)

7. Przekopiowac : Firmware i program do aktualizacji na nowa dyskietkę 3,5''

8. Ustawić uruchamianie systemu jako pierwsze z dyskietki A:

9. Zrestartować komputer z bootowalną (startową) dyskietką w stacji A:

(UWAGA: Moze zajsć konieczność zmiany kolejnosci uruchamiania napedów z systemem operacyjnym,

jeżeli komputer po włozeniu dyskietki startowej nadal uruchamia sie z dysku twardego trzeba

wejść do ustawień biosu płyty głównej i ustawić opcje: First boot from floppy.

Proszę przeczytać instrukcje do płyty głównej lub skontaktować sie z producentem komputera.

10. Będąc na dysku A: wpisz komendę: A:>jv2 jv2lg627 (nie pissz rozszerzeń plików) i

naciśnij ENTER.

11. Po zakończeniu aktualizacji wyjmij dyskietkę z napędu A:

BARDZO WAŻNE - NIE ROZŁĄCZAJ ZASILANIA PODCZAS PROCESU AKTUALIZACJI FIRMWARE'U !

Gdy proces aktualizacji zakończy sie pomyslnie na ekranie komputera pojawi się napis:

"FIRMWARE UPDATE SUCCESSFUL". Należy zrestartować komputer.

Ważne:

1.Należy podłączać napęd CD-ROM do drugiego kanału IDE (IDE2) jako jedyne urządzenie.

2.Nie dotykaj napędu CD-Rom podczas aktualizacji firmwaru.

3.Jeżeli pojawią się jakieś problemy podczas procesu aktualizacji firmwaru i napęd ulegnie

uszkodzeniu następuje utrata gwarancji. Wszelkie zmiany oprogramowania w napędach CD-ROM

są wykonywane wyłącznie na twoją odpowiedzialność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj jeszcze raz tak jak jest napisane, a potem zrób upgrade biosu w DVD bo raczej też się spieprzył, teraz już nic nie tracisz i bios lepiej ściągaj ze strony LG ja do swojej ściągnąłem ze strony LG i z jakiejś innej, ale ten z LG jakoś mniej podejrzanie wyglądał ten drugi nawet miał oznaczenie inne niż w oryginale ,a infa nawet nie mogłem rozczytać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wyżej przedstawiony przepis dotyczy wyłącznie nagrywarek LG?

Bo ja swojego Liteona 48x24X48 upgradowałem na drugim kanale jako slave (na I kanale mam dyski, a na drugim jeszcze DVD jako master).

Upgrade robiłem spod Windowsa XP.

I wszystko skończyło się pomyślnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wyżej przedstawiony przepis dotyczy wyłącznie nagrywarek LG?

Bo ja swojego Liteona 48x24X48 upgradowałem na drugim kanale jako slave (na I kanale mam dyski, a na drugim jeszcze DVD jako master).

Upgrade robiłem spod Windowsa XP.

I wszystko skończyło się pomyślnie  :)

No więc jak widać LG należy Upgradować na nieco innych warunkach i jak widać w opisie koniecznie spod dosa, być może poszło by i spod systemu ale po kiego eksperymentować kiedy się ma wyraźne wskazówki, kolega właśnie nam napisał czym takowe eksperymenta się mogą zakończyć, a ja nie koniecznie mam ochotę kupować dwa nowe napędy lub tłumaczyć się w serwisie jak do tego doszło :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam LG cd-rw tez 48x, aktualizowalem firmware 2 dni temu

i jest GIT, podpiete mam na secondary slave , cd-rom na secondary master , i wszystko sie udalo

aktualizowalem z dyskietki systemowej win98

cos mi sie wydaje ze nie ta wersje firmwaru wgrales co trzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom kapota ale mozna to odratowac tylko trzeba miec identyczne napędy...

Dodam jeszcze, ze nagrywarka powinna byc zawsze jako master a cd-rom jako slave.

Ale jak ktos nie kopiuje CD > CD to to bez znaczenia

wazne zeby HDD bylo na osobnej tasmie niz spawarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do waszuch udanych Upgradów to może i macie rację, nie wiem nie upieram się, a może mieliście poprostu szczęście, a co do powtarzających się opisów: mam nagrywarkę na Slave, a DVD na Master,-

to nie wiem czy wiecie, ale ogólnie się już przyjęło, że nagrywara w takim przypadku powinna być jako Master /co zresztą jest nawet w opisie LG/ i to tyczy się wszystkich nagrywarek nie będę już pisał o tym, że najlepiej jakby była jedynym napędem na tej taśmie,-

To tylko tak napisałem, co by wam jakość i wydajność wypalania poprawić :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie ja mam cdrw i cdrom na jednej taśmie. Cdrw jako master cdrom jako slave.

na drugiej mam dysk jako master.

Mówie, ze nagrywarka pownna byc jako master np dlatego, zeby nie bylo takich zeczy z update biosu. Ja robie go co miesiac i jakbym miał przełączac mojego liteona to by to nie bylo najciekawsze zajecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz gwarancje oddaj nagryware do serwisu i powiedz tylko jedno slowo: cos mi sie tam spsulo :) mi tez upgrade spieprzyl nagryware LG wiec oddalem i dostalem nowy - na gwarancji pislalo wymiana Assy cos tam cos tam - cokolwiek to jest. Przy okazji dostalem nowszy firmware od serwisu :)

a co do biosa to pewnie da sie go uratowac - znajdz podobna nagryware albo idz do zakladu gdzie programuja eepromy.

a w ogole to kolejny przyklad zgubnej ludzkiej ciekawosci - jak cos dziala to po cholere cokolwiek zmieniac - zwlaszcza ze bios do nagrywary wiekszych cudow nie zdziala a kompa Ci nie przyspieszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w ogole to kolejny przyklad zgubnej ludzkiej ciekawosci - jak cos dziala to po cholere cokolwiek zmieniac - zwlaszcza ze bios do nagrywary wiekszych cudow nie zdziala a kompa Ci nie przyspieszy.

jesli tak uwazasz to odsylam do http://www.cdrinfo.pl/ moze znajdziesz tam cos ciekawego i zmienisz troche poglad na temat zmieniania biosow w nagrywarkach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mialem na mysli flashowanie biosu do slabszego modelu celem uzyskania wiekszej predkosci nagrywania modelu lepszego - o tym to juz dawno wiem.w mojej nagrywarze lg 8080b zmiana biosu na nowszy nie wniosla zadnego przyspieszenia bo to wtedy byl ostatni model serii x8 o ile pamietam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...