Skocz do zawartości
..::matib::..

Różnice Na Lcd Podłączonym Przez D-sub Vs. Dvi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, prosibym o napisanie różnic w obrazie na LCD podłączonym przez D-SUB oraz przez DVI. Planuje kupno monitorka Fujitsu-Siemens W19-1, ale zastanawiam sie jeszcze nad ACER AL1916Ws. Różnią się właściwie tylko tym, że F-S ma DVI, a Acer nie ma. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

matib

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na DVI masz sygnal przesylany cyfrowo z karty do monitora.

Przy D-SUB sygnal jest konwertowany na analogowy, przesylany z karty do monitora i tam znow konwertowany na cyfrowy. Przez te "kombinacje" pojawiaja sie wlasnie takie znieksztalcenia i zaklocenia jakie opisal Arekservice.

Osobiscie uzywam tylko DVI, chociaz nie zauwazylem specjalnej roznicy (mzoe dlatego ze na analogu monior pracowal jakies 5 min i jakos go pod tym kontem nie testowalem... ;]).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz mam ważne pytanie... :) Jak na panoramie 16:9 19" zrobić w grze 1440x900, lub chociaż 1280x768. Mam na myśli głównie Need For Speed Most Wanted, ale też inne... Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi...

http://www.widescreengamingforum.com/forum...highlight=speed

http://www.widescreengamingforum.com/forum...highlight=speed

http://www.widescreengamingforum.com/forum...wforum.php?f=32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zauważyłem,że różnice miedzy dvi i d-sub rosną wraz z rozdzielczością.Na 15" lcd w 1024x768 różnic niezauważysz,na 17" w 1280x1024 jest minimalna,natomiast na 20" w 1600x1200 już ją widać wyraźnie.

Oczywiście jeżeli oba kable dvi i d-sub są porządne i ekranowane,a grafa firmowa i sprawna na obu wyjściach,bo ak kabel d-sub to jakaś cieńka nieekranowana paść,to różnica bedzie duża w każdej rozdziałce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gmfriend dzięki za linki, SR-71 a jak mi dadzą kabel standardowy DVI, ten co do monitora dokładają to będzie pożądny? Czy dają jakieś lipy? Bo chcę kożystać z rozdzielczości 1440x900, a w grach w 1280x768, lub jeżeli da radę to wyższej -> sprzęt jak w podpisie, tylko grafę zamieniam na GeForce 6600GT Gigabyte. No to tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gmfriend dzięki za linki, SR-71 a jak mi dadzą kabel standardowy DVI, ten co do monitora dokładają to będzie pożądny? Czy dają jakieś lipy? Bo chcę kożystać z rozdzielczości 1440x900, a w grach w 1280x768, lub jeżeli da radę to wyższej -> sprzęt jak w podpisie, tylko grafę zamieniam na GeForce 6600GT Gigabyte. No to tyle...

Procesor masz "rakieta" i na długo wystarczy, ale GF 6600GT będzie dobry tylko tak na "teraz".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma sensu kupować nic lepszego, bo tak jak mówisz... Nawet do droższych 6800U nie ma jakiś kolosalnych różnic, za które warto troszkę dopłacać... A z kasą niestety trzeba się liczyć. Za jakiś czas (rok, może dwa), będzie to PCI-E i karta z DX10, 48 potoków i liczba vartexów swobodnie ustalana w zależności od potrzeb... To wtedy będzie takie tanie jak teraz 6600GT, i się pomyśli...

aha, no i jeszcze ramu 2*512 takiego samego jak aktualny 2*256 i będzie 1,5 GB ramu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... SR-71 a jak mi dadzą kabel standardowy DVI, ten co do monitora dokładają to będzie pożądny? Czy dają jakieś lipy?

Nie wiem jakie kable dodaje FS.Ja ze 173P+ dostałem 2 porządne,grube kable,które są wystarczające.

Ogólnie jak ma grubość palca,to zawsze jest porządny i ekranowany,a jak jest cieńki to z reguły nieekranowany i zbiera rózne zakłócenia.Oczywiście są też kable wypasy,za 200-400 zł,ale imo to nie do lcdków za 1500zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi