zagorakis Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Witam wszystkich. :) Od razu zaznaczam, że jestem początkujący jeżeli chodzi o chłodzenie wodne i dlatego chciałbym poprosić Was o pomoc. Denerwują mnie już zbyt głośne dźwięki wydobywające się z mojej obudowy i postanowiłem coś z tym zrobić. Zdecydowałem się na chłodzenie wodne, chociaż sam nie wiem, czy to dobry pomysł w obecnych czasach, gdy dostępne są ciche i wydajne wentylatory. :| Mimo wszystko wolałbym jednak zainwestować w ten właśnie system chłodzenia PC. Ponieważ (na razie) nie zajmuję się podkręcaniem sprzętu i wyciskaniem z niego siódmych potów nie potrzebuję ekstremalnie wydajnego chłodzenia, bo wszystkie części chodzą u mnie na standardowych ustawieniach. Dlatego właśnie zastanawiałem się na kupnem zestawu firmy CPC (pewnie teraz śmiech na sali), a dokładniej "CPC Water cooler EFL 12db plus" - ten z ich małą, firmową chłodnicą. Gdy jednak poszukałem informacji na jego temat znalazłem jedną powtarzającą się opinię, która szczerze mówiąc mnie zdziwiła, a mianowicie, że za te pieniądze (powiedźmy zaokrąglając w górę) ok. 300 zł można złożyć samemu dużo wydajniejszy zestaw. Zdziwiłem się dlatego, że myślałem, iż na zbudowanie samemu przyzwoitego (znaczy wydajniejszego niż wentylator) zestawu WC potrzeba przynajmniej 600 zł. (sama w miarę przyzwoita pompka wodna kosztuje podobno ok. 100 zł.) i tylko dlatego zainteresowałem się ofertą firmy CPC, że ich najwydajniejszy zestaw jest o połowę tańszy. I tutaj właśnie rodzi się moje pytanie, a właściwie prośba do Was. Czy moglibyście napisać co Wy o tym myślicie? Czy to prawda, że blok miedziany wymaga zastosowania chłodnicy także wykonanej z miedzi? Czy moglibyście polecić mi ewentualnie jakiś inny (lepszy) zestac chłodzenia wodnego tak w granicach 300 (max. 350) zł. Lub gdybyście mogli podać przykładowe elementy, z których taki zestaw mógłbym sam sobie złożyć (posiadam już w domu zakupiony blok wodny dla procesora)? Chodzi mi także o to, abym w przyszłości (w razie potrzeby) mógł taki zestaw rozbudować, polepszyć jego możliwości co jak słyszałem jest trudne w przypadku zestawów z CPC ze względu chociażby na rurki o śmiesznie małym przekroju jak na WC. Chciałbym, aby zestaw ten składał sie z 3 bloków wodnych (CPU, chipset płyty głównej i chipset karty graficznej). Obecnie delikatnie mówiąc nie mam zbyt wymagającego sprzętu - Athlon 2400+, Abit AN7 i Riva TNT2 (i znowu pewnie śmiech na sali), ale w przeciągu kilku miesięcy chcę to wymienić na Athlona 3000+, jakaś płyta DFI lub Asusa i Geforce 7800 (o ile finanse na to pozwolą) i chciałbym zbudować to chłodzenie właśnie dla tej przyszłościowej konfiguracji. Na koniec chciałbym przeprosić, jeżeli ten temat był już wielokrotnie "wałkowany", ale po 1 nie znalazłem w wyszukiwarce jakiś konkretów, a po 2 sytuacja na rynku komputerowym (w tym chłodzenia) zmienia się czasami bardzo szybko i coś co byłoby dobre jeszcze 3-4 miesiące temu, może nie być najlepszym rozwiązaniem dzisiaj, jednak mimo to z góry przepraszam. Chciałbym też z góry podziękować za wszystkie odpowiedzi i wszelką pomoc. Pozdrawiam. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) Gdybyś chociaż 5 minut poszukał na forum to byś z pewnością znalazł na swoje nurtujące pytanie czy CPC warto kupić. A co do reszty ... to chyba kazdy sie ze mną zgodzi, że składanie za kogoś innego zestawu mija sie z celem. Było miliony razy .... wysil sie .. poszukaj sam troszke i dopiero zadawaj pytania. Pozdro Edit: Wystarczyło przejzec pare tematów niżej a napewno byś znalazł cos podobnego. Np. http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=180752 Tak wogole regulamin sie kłania Punkt II.5 # Powstrzymywać się przed umieszczaniem podobnych tematów/postów w kilku miejscach jednocześnie. Takie postępowanie jest postrzegane jako zaśmiecanie forum. Jeżeli wracasz do jakiegoś zagadnienia, dopisz się w swoim poprzednim topiku (w którym była o tym mowa) zamiast zakładać nowy. To chyba twoj temat ;) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=183843&hl= Edytowane 10 Lutego 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remy Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) Moja rada: nie kupuj CPC. Za 300 zł można złoży naprawdę wydajne chłodzenie, a jeszcze piszesz, że masz już blok na CPU. Moja propozycja: - Pompa - Hydor Selt l20 - 109 zł ( realitynet.pl ) - blok GPU - dowolność ( realitynet.pl ) - Tweak'owi producenci ( Kyniek, Misiu15go - ok. 100 zł ) - blok NB - na początku zastanów się czy warto i czy nie wystarczy cooler jeśli jednak zdecydujesz się na ten blok to również popytaj w/w. Cena ok. 60 zł. - chłodnica - moja propozycja to Fiat albo Kadett ze szrotu. Naprawdę odpicowanie takiej nagrzewniczki własnoręcznie daje duża satysfakcję. Jeśli zrobisz to porządnie to o ile sie nie mylę Fiat/Polonez nie odbiega wydajnością od BIX'a 2. Jeżeli się postarasz to wcale nie musi odbiegać również wyglądem ( patrz nagrzewnice Mechl!na ). Cena: ok. 30 zł. Całość wyniesie Cię lekko ponad 300 zł, ale będziesz miał naprawdę wydajne chłodzenie. P.S. Lubie pomagać ;). Edytowane 10 Lutego 2006 przez Remy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz4r13j Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 http://mcs.pc.pl/produkt424.html Proste do zlozenia i wydajne ( w miare ). Reszte zmienisz / dokupisz sobie jak bedziesz mial wiecej pieniazkow. Jako podstawa do nauki o WC dla mnie spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 http://mcs.pc.pl/produkt424.html Proste do zlozenia i wydajne ( w miare ). Reszte zmienisz / dokupisz sobie jak bedziesz mial wiecej pieniazkow. Jako podstawa do nauki o WC dla mnie spoko. No nizłe chłodzonko ale nie mogli zastosowac wszedzie jednego rozmiaru weza? Aha i wdg mie bez reza by sie obeszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz4r13j Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 "Pompa jest przystosowana do pracy z wężami gumowymi o średnicy 12/16 (średnica wew./zewn.) lub o średnicy 16/22 przy zastosowaniu odpowiednich zacisków" Raczej by sie nie obeszlo bo niekazdy ma miejsce i chec wkladanie takich wezy do budy. A co do reza to latwiej sie uklad odpowietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 na trojniku zostawia sie układ na dwie godzinki i sam sie odpowietrzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 na trojniku zostawia sie układ na dwie godzinki i sam sie odpowietrzy.Zależy gdzie sie ma nagrzewke. Ale z trójnikiem to odpowietrzanie trwa troche dłużej niz dwie godzinki ... zapewniam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 no przeciez sam mam trójniczek. Moze dlatego sie szybciej odpowietrza bo mam nisko chłodnice (na samym dole budy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Oj mi sie po 2 dniach dopiero odpowietrzylo na trojniczku. Link do mojej galerii wc w podpisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...