massiff Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 mam płytę abit NF7 bez kontrolera RAID mam dwa takie same dyski ATA133 Maxtor DiamondMax 9 160 GB chciałbym zrobić z nich macierz RAID stripping chciałbym aby ktoś doradził mi jaki kontroler mam kupić wiem tyle że są kontrolery pracujące na magistrali 33 MHz za około 70 pln i 66 MHz za 130 pln ktory opłaca się bardziej kupić? czy wolnieszy kontroler nie będzie ograniczał transferu? proszę o radę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Chyba nie ma na tej płycie złącza PCI 66 Mhz ... PCI 33 ( zakładając że nic poza kontrolerem nie masz na PCI ) pozwoli na max transfer ~127 MB/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
massiff Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Chyba nie ma na tej płycie złącza PCI 66 Mhz ... PCI 33 ( zakładając że nic poza kontrolerem nie masz na PCI ) pozwoli na max transfer ~127 MB/s. mam karte telewizyjną leadtek czy będę musiał ją wyjąć żeby nie zwalniała transferu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 mam karte telewizyjną leadtek czy będę musiał ją wyjąć żeby nie zwalniała transferu? Raczej tak bo transfer dla całej magistrali jest dzielony pomiędzy urządzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
massiff Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 ale jezeli karta jest w slocie ale nie ogladam tv to czy bedzie zwalniala transfer? jezeli jest wyłączona to nie przekazuje zadnych danych chyba? raczej powinna zwalniac transfer w czasie np zgrywania fimu na dysk? ale i tak chyba nie zwolni go drastycznie... w każdym razie rozumiem że wystarczy tanszy kontroler na chipsecie silicon image Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrk_BaltazaR Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Z kontrolerem RAID na PCI może być różnie, oto moje doświadczenia: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=177764 Pierwszy kontroler (RAID ITE IT8212 ATA RAID) kosztował 69zł, drugi (Acard AEC-6880) kupiłem za 100zł, a wsklepie kosztuje on 270zł. Efektu nie jestem w stanie przewidzieć. Jak zrobisz macierz to napisz i podaj wykresy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...