Skocz do zawartości
MeHow

LINUX DLA POCZATKUJACYCH < SKAD SIE DOWIEDZIEC?

Rekomendowane odpowiedzi

A czy to ma byc nagrane na cd jako iso, czy jako pliki, bo mam jako pliki... ale roznie to bywa... :) :) :) tak wiec... czekam na informacje.

Hmmm... powinno być w plikach jednak (moge sie mylić) ISO to jest obraz plyty uzywany glownie przy sciaganiu np. dystrybucji linuksa, a potem musisz ten obraz na plytke nagrac i masz pliki... :> ale namieszalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

www.linuziso.org

a iso wypalisz bez prblemu z "nero>> plik >>nagraj obraz " czy jakos tak ;]www.linuxiso.org

a iso wypalisz bez prblemu z "nero>> plik >>nagraj obraz " czy jakos tak ;]

sprawdz md5sum czy sie zgadzaja ;] (md5sum iso sciagnietego i to podane na stronie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzednicy opisali Ci to juz jak krowie na granicy :D Jak masz takie problemy, to nie wroze Ci dobrze w Twojej karierze llinuxowca :) Sciagnij ISO (gdzies tam podalem Ci link), sprawdz md5sum jesli chcesz i wypal tak jak Ci radzil R4DOS. Potem restart i zbootuj z CD - ja tu naprawde nie widze problemu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja walsnie robie przesiadke z MDK 9 ( mialem go 2 miechy ale cos mi sie nie widzi wczesniej Red Hata jakiegos starego ) na Slackware ( spox u kumpla siedzialem pore godzin i mi sie spodobal wiec robie pzesiadke ). Jeszcze sie głeboko zastanawiam nad calkowita przesiadka na ten system. No nic pozyjemy zobaczymy.

Zycze powodzenia tym ktorzy po raz pierwszy instaluja lina. Wiezcie mi warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie panowie, sami znawcy, ale nie do końca chyba. XWindows to nie jest jakakolwiek nakładka graficzna do Linuxa. XWindows to sieciowe środowisko graficzne oparte o architekturę klient-serwer. Linux to tylko platforma, na której XWindows działa. Prawidłowa nazwa to zdaje się X Window System. Tak się akurat złożyło, że wybrano X Window System a konkretniej XFree86 jako alternatywę graficzną dla systemów GNU opartych na jądrze Linuxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie panowie, sami znawcy, ale nie do końca chyba. XWindows to nie jest jakakolwiek nakładka graficzna do Linuxa. XWindows to sieciowe środowisko graficzne oparte o architekturę klient-serwer. Linux to tylko platforma, na której XWindows działa. Prawidłowa nazwa to zdaje się X Window System. Tak się akurat złożyło, że wybrano X Window System a konkretniej XFree86 jako alternatywę graficzną dla systemów GNU opartych na jądrze Linuxa.

Dokładnie :-), dodatkowo istnieją X-y nawet na MacOSX, a nawet na Windows (ale nie rozwijane bo po co?) Cała idea polega na tym, że masz starego żęcha wkładasz grafike pozwalającą wyświetlać porządnie obraz, dobry monitor a pracujesz w 99% na serwerze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi