Gru Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Miałem Windows XP troszkę za syfiony, to go sformatowalem. Jak sie poem okazało zapomniałem ze mam zakodowane troszkę bardzo ważnych dokumentów (jak by nie były ważne to bym ich nie kodował) Problem w tym ze nowy Windows ich nie może odkodować! Nawet jak loguje sie jako ROOT (to troszkę dziwnie brzmi w win XP :P ) Jak się dobrać do tych danych? Help Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 czy dane te byly zaszyfrowane? masz piliki .PFX i .CER za starego systemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gru Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 czy dane te byly zaszyfrowane? masz piliki .PFX i .CER za starego systemu? nie mam nic tobył pełnyformat, i to jakiś 1 miech temu, o programach typu ONTRACK mozna zapomniec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 (edytowane) jesli szyfrowales i nie masz klucza to zapomnij :(((((((( zobacz " agenta odzyskiwania " Edytowane 15 Lutego 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xiop Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 probowales z linuksa zajrzec do tych katalogow? jak dobrze pamietam, to kiedys cos mnie skusilo, aby w xp na jakims folderze kliknac: "uczyn ten folder folderem prywatnym" czy jakos tak... tez po formacie byly problemy... wlazlem spod linuksa i sobie wszystko poprzegrywałem w inne miejsce... ale byc moze zle sie domyslam, i to co ja zrobilem, to nie bylo wlaczenie szyfrowania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Foldery prywatne nie mają nic do szyfrowania(i nie wiem po co uzywales linuxa, bo nie ma z nimi zadnego problemu w windows) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xiop Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Foldery prywatne nie mają nic do szyfrowania(i nie wiem po co uzywales linuxa, bo nie ma z nimi zadnego problemu w windows) No mi jakoś nie chciało po formacie chodzić, w takim razie sorki za zamieszanie... :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 przejac na wlasnosc ( jesli chodzi o prywatne ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gru Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 (edytowane) Troszke poczytałem, poszukałem i odnalazłem kopie zapasową tego katalaogu: C:\Documents and Settings\Gru\Dane aplikacji\Microsoft\Crypto\RSA Przy pomocy Advanced EFS Data Recovery i tych kluczy jak najbardziej w 100% WŁAŚCIWYCH kluczy mogłem odszyfrowac zakodowane uprzednio dane. Jednak po kedodowaniu nie nadaja się do nieczego. Są tak poszatkowane ze archiwa rara nie da sie odzyskaś a z plików tekstowych to tylko stosy kwadracików. Sądze ze to przez manipulajcje jakie rocbiłem na tych plkikach w cześniej. Co do Agenta Odzyskiwania - to fajny gość ale trzeba go powołać przed zaszyfrowaniem danych które chce sie odzyskać. Agent przechowuje specjalny nadrzedny klucz. Jeśli agneta nie było (tak jak w moim przypadku to kupa) zostaje metoda siłowa. To nie trzeba tyśiecy lat na odkodowanie tego. ale bez kompa mein frame mozecie zapomniec. Podumowójąc aby odzyskć dane trzeba mieć jedno z: 1. Agenta odzyskiwania powołanego przed zakodowaniem pierszego pliku 2. Klucze prywatne urzyte do kodowania (pliki te znajduda sie w katalogu C:\Documents and Settings\<user>\Dane aplikacji\Microsoft\Crypto\RSA 3. Kila, kilkanaście lat cierpliwości i masę kasy albo kontakty w M$ alco CIA or FBI :P Edytowane 17 Lutego 2006 przez GRU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Troszke poczytałem, poszukałem i odnalazłem kopie zapasową tego katalaogu: C:\Documents and Settings\Gru\Dane aplikacji\Microsoft\Crypto\RSA Przy pomocy Advanced EFS Data Recovery i tych kluczy jak najbardziej w 100% WŁAŚCIWYCH kluczy mogłem odszyfrowac zakodowane uprzednio dane. Jednak po kedodowaniu nie nadaja się do nieczego. Są tak poszatkowane ze archiwa rara nie da sie odzyskaś a z plików tekstowych to tylko stosy kwadracików. Sądze ze to przez manipulajcje jakie rocbiłem na tych plkikach w cześniej. Co do Agenta Odzyskiwania - to fajny gość ale trzeba go powołać przed zaszyfrowaniem danych które chce sie odzyskać. Agent przechowuje specjalny nadrzedny klucz. Jeśli agneta nie było (tak jak w moim przypadku to kupa) zostaje metoda siłowa. To nie trzeba tyśiecy lat na odkodowanie tego. ale bez kompa mein frame mozecie zapomniec. Podumowójąc aby odzyskć dane trzeba mieć jedno z: 1. Agenta odzyskiwania powołanego przed zakodowaniem pierszego pliku 2. Klucze prywatne urzyte do kodowania (pliki te znajduda sie w katalogu C:\Documents and Settings\<user>\Dane aplikacji\Microsoft\Crypto\RSA 3. Kila, kilkanaście lat cierpliwości i masę kasy albo kontakty w M$ alco CIA or FBI :P No Gru dobrze piszesz przed formatem dobrze sobie wyciagnac ten certyfikat znaczy wyeksportowac mozna zrobic to np przez konsole mmc i dodając odpowiednią przystawkę.(mialem na szkoleniu z windowsa to wiem:) ) . A co do zaszyfrowanych danych to raz jednemu kolesiowi jak robilem formata i mial profil na haslo to po instalce tez nie moglem sie do nich dostac. to poprostu z pod dosa je wyciąglem bo przeciez tam winda jeszcze nie zjeżdza: hehehe i zrobilem to chyba volkow commanderem co dzialał na NTFS-ach .Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gru Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 No Gru dobrze piszesz przed formatem dobrze sobie wyciagnac ten certyfikat znaczy wyeksportowac mozna zrobic to np przez konsole mmc i dodając odpowiednią przystawkę.(mialem na szkoleniu z windowsa to wiem:) ) . A co do zaszyfrowanych danych to raz jednemu kolesiowi jak robilem formata i mial profil na haslo to po instalce tez nie moglem sie do nich dostac. to poprostu z pod dosa je wyciąglem bo przeciez tam winda jeszcze nie zjeżdza: hehehe i zrobilem to chyba volkow commanderem co dzialał na NTFS-ach .Pozdrawiam pliki odkodowlem (nie są oznakowane na czerwono :P tak sobie kolorki poprzestawialem :P) i mogę je otworzyc ale są uszkodzone raczej nie mialem w tedy chasła na kompie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponx Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Cześć. Niestety także dopadł mnie ten problem. Padł mi windows na amen, a miałem tam zaszyfrowany folder z osobistymi danymi. System jeszcze jest na dysku i wszystkie pliki z nim powiązane - czyli klucz też. Teraz pytanie - jak odszyfrować ten folder? Obecnie pracuję na linuxie, domyślam się, że będę musiał to zrobić z pod windowsa i jeszcze raz zainstalować go na oddzielnej partycji, nie naruszając plików starego systemu? Dalej nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...