Skocz do zawartości
Ogór

Linux Do Starszego Sprzętu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakiego linuxa polecacie do starszego sprzętu? PIII500 128ram i mobo noname, chodzi o to że ma być szybki. Głównie na tym kompie używam, mozilla FF, Foobar, bit comet, bearshare i emule. Ponieważ windows 2000 i xp się strasznie mulą, a na 98 nie działają niektóre programy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ogór

Powinieneś też wiedzieć, że 2.4.xx to wersja kernela, a nie dystrybucja :-D. Poza tym nie wersji jeśli już, tylko dystrybucji właśnie...

z tego co wiem to to jest wlasnie linux, dystrybucja to linux + programy,pakiety,dodatki,pudelka,dokumentacje i cokolwiek, co se developerzy konkretnego distro wymysla..

Kazda dystrybucja opiera sie wlasnie na konkretnym linuksie (2.x.x)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem to to jest wlasnie linux, dystrybucja to linux + programy,pakiety,dodatki,pudelka,dokumentacje i cokolwiek, co se developerzy konkretnego distro wymysla..

Kazda dystrybucja opiera sie wlasnie na konkretnym linuksie (2.x.x)

W sumie to masz rację, ale ja nigdzie nie napisałem, że kernel to nie Linux, tylko, że 2.x.x.x to nie dystrybucja :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gentoo byloby najlepsze, ale instalacja dla poczatkujacego jest klopotliwa....

linux is linux IMHO, po prostu ogranicz ilosc pakietow do niezbednego minimum (szczegolnie jesli chodzi o aplikacje serwerowe (demony)) i jak przedmowca pisal, nie uzywaj KDE :])

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, Gentoo niby ma byc dobre zawsze i wszedzie? Bez przesady, ale kompilowanie nieco wiekszego softu na takim sprzecie jest nieco meczace i nie ma najmniejszego sensu. Praktycznie identyczny efekt mozna uzyskac wrzucajac tam Debiana czy Slackware a sam proces instalacji zarowno systemu jak i dodatkowego oprogramowania bedzie znacznie latwiejszy i krotszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi