Skocz do zawartości
frankenstein

Wysoka temperatura Athlona !

Rekomendowane odpowiedzi

słychaj może masz walnięty czujnik ? Sprawdz reka jeśli jest tak gorący ze paży ( ale tak naprawdę że nie można go dotknąć ) to znaczy że rzeczywiście. masz tego zalmana miedzianego wyglądającego jak jeż i dotaktowy wiatraczek ??? Może zasilacz daję zbyt duże napięcie do procesora a BIOS widzi ją normalnie ? Jeśli temp. jest prawdziwa to bardzo nie dobrze ( amdki die in 90 ) nie spotkałem się z tak wysoką temp. Posprawdzaj zalmana pastę termo ( najlepiej srebro kup - tylko uważaj żeby nie zaciapkać mostków L1 !!!!! ) jeśli to nie pomoże i wszystko jest ok. to ja jestem without idee ?:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mam go sprawdzic reka?????

zdjac cooler podczas pracy???? wtedy to on juz napewno DIE. a po wylaczeniu kompa proc moze juz zdazyc ostygnac zanim zdejme cooler.

tak, mam tego zalmana ze srodkiem miedzianym a reszta aluminiowa. testowalem srebrna paste titana - NIC. obnizylem napiecie ze standardowych 1.75 do 1.7. spadlo o okolo 5 stopni. ale nadal jest duzo powyzej 70. gdy dam normalne napiecie i zamkne bude to przy winampie osiaga bez pierdniecia 85 stopni, wtedy wlacza sie zabezp.

juz mi rece opadaja. mam solteka sl75drv5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz to mnie nastraszyles z tym jadrem.

od momentu kupna proca mialem taka temp. a ze kupilem jednoczesnie z plyta wiec nie wiem co moze byc walniete. od tamtego wlasnie czasu wielokrotnie ogladalem jaderko. wygladalo OK.

dotykalem radiator. jest po prostu, najzwyczajniej CIEPLY. ani goracy ani zimny - cieply.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalman ma wiatraczek. taki zakladany na oddzielnym ramieniu.

styka na pewno dobrze, bo zakladalem i zdejmowalem mnostwo razy. mialem juz jakiegos titana, TT mini copper orba no i teraz zalmana. najwyzej kilka stopni roznicy - oczywiscie na korzysc zalmana.

jak sprawdzic ten czujnik temp?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi żebyś dotknął radiatora nie proca człowieku jak ty sobie to wyobrażasz że włączysz kompa i zdejmiesz radiator . Dotknij radiatora temperatura zwykła to masz walnięty czujnik albo ZRÓB UPDATE BIOS'U TO powinno pomóc . A następnym razem najpierw pomysl co ci ludzie radzą a potem ( racjonalnie ) odpisuj. :wink: nara

AMD Athlon XP 2100 @1750MHz , GA-7VA KT400, 256DDR 333@350 MSI GeForce 4 Ti 4400 (310/650) VIVO , MaXtor 40GB , Spawara LiteOn + CDromek ASUS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ale nie wiem za bardzo o co ci chodzi ? Przecież to że radziłem ci abyś dotknął coolera a nie procka to oczywiste i rozumie się samo przez się .. Więc jak problem??? 8) A tak po za tematem to pomógł update biosu ?? Mam nadzieję że tak ....

NAra i następnym razem nie obużaj się tak.... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo za duzo pasty, albo za malo, albo cooler dobrze nie styka, albo czujnik walniety - to ostatnie najbardziej prawdopodobne

AAAA... Mozliwe, ze masz jadro ukruszone, wtedy temperatura bedzie o wiele wyzsza. Sprawdz!

Tak? Mi jak sie ukruszylo to teraz nieprzekracza temp w full stres 43-44C. A wczesniej bylo po 50-55C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo za duzo pasty, albo za malo, albo cooler dobrze nie styka, albo czujnik walniety - to ostatnie najbardziej prawdopodobne

AAAA... Mozliwe, ze masz jadro ukruszone, wtedy temperatura bedzie o wiele wyzsza. Sprawdz!

Tak? Mi jak sie ukruszylo to teraz nieprzekracza temp w full stres 43-44C. A wczesniej bylo po 50-55C

Moze byl krzywy ? :lol:

Ukruszyles tego cyca co niepozwalal na pelny styk radia z jadrem i teraz masz OK :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi