Skocz do zawartości
przemo3642

Huntkey Hk-xxxap/neotec Maximus Xxxw Piszczą?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Rozważam kupno HK-400AP.

(Tylko niech nikt mi nie pisze, że HK-350AP to ten sam zasilacz, tylko z inną naklejką, bo nawet jeśli tak jest, to HK-350AP i tak już nigdzie nie ma:(. Zresztą w Zenfiscie mi powiedzieli, że HK-350 różni się od 400 tym czym np. Tagan 380 od 480: mocą, czyli diodami mocy i tranzystorami. Poza tym HK-400 to Neotec Maximus 440- nie wierzę żeby HK350 aż tak miał zaniżone oznaczenia mocy nominalnej (HK350=Maximus380=HK400=Maximus440).

Mam jednak wątpliwość:

Z jednych źródeł słyszałem, że HK/Maximusy cicho piszczą PO WYŁĄCZENIU komputera --> utrzymanie ciszy i świętego spokoju wiąże się z taką oto niedogodnością, że trzeba zasilacz odłączyć od sieci (ew. wyłączyć wyłącznikiem z tyłu). Z drugiej strony użytkownicy tych zasilaczy chwalą sobie ciszę z jaką one pracują (a na tym mi zależy). No i zgłupiałem do reszty:

czy może mnie ktoś oświecić jak to jest z tymi HK????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Wszystko zależy od egzemplarza jaki ci się trafi, możesz mieć sztukę która nie piszczy.

Czasami pomaga unieruchomienie rdzenia na trafku lub cewkach ale tutaj uwaga - takie zabiegi w zasilaczu

powinien wykonać ktoś kto się na tym dobrze zna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tego hutnkeya no i cewki piszcza, jak komp jest wlaczony to wentylatorki to zagluszaja ale jak wylacze kompa i niewylacze listwy to troche slychac, wiec wylaczac liste i juz nie piszcza. Chyba ze jej nie masz to bierzesz kompa od tylca (bez skojarzen ;]) i prstrykasz wylacznik w zasilaczy na OFF i po sprawie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He, ja nie mam zamiaru dokonywac takich zabiegow, bo nawet nie mam pojecia o czym mowisz:)

Ale przyszedl mi do glowy inny sposob:

Kupilbym powiedzmy zasilacz i po stwierdzeniu, ze piszczy oddalbym go do sklepu (zgodnie z tam jakims przepisem o ochronie praw konsumentow, ble, ble, ble w ciagu 10 dni mam do tego prawo) i wymienil na inny. Oczywiscie jesli wsrod wszystkich zasilaczy jest maly procent tych co nie piszcza to troche nie ma sensu takie dzialanie- zanim trafilbym na ten dobry sprzedawca by sie wsciekl i mi podziekowal:).

Pytanie zatem teraz jest takie, jak duzo zasilaczy niepiszczacych przypada na egzemlarz piszczacy?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jam mam hk 350 i mi nic nie piszczy zasilacz chodzi fajnie cichutko,tylko jak wyłoncze kompa to słychac ale to jak sie przylozy ucho do obodowy takie lekkie bzyczenie ale nie pisk ale w niczym to nie przeszkadza z odleglosci 20 cm nic juz nie słychać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jam mam hk 350 i mi nic nie piszczy zasilacz chodzi fajnie cichutko,tylko jak wyłoncze kompa to słychac ale to jak sie przylozy ucho do obodowy takie lekkie bzyczenie ale nie pisk ale w niczym to nie przeszkadza z odleglosci 20 cm nic juz nie słychać

Musimy rozrónić dwie sprawy: Piszczenie (dźwięk wysokiej częstotliwości ~12-14kHz) i elektryczne buczenie. Jeżeli chodzi o piszczenie to faktycznie każdy zasilacz niezależnie od producenta potrafi piszczeć. Szczególnie przy nagłych i szybkich zmianach obciążenia (SuperPI, jakieś softowe chłodzenie proca vide CPU Waterfall). Natomiast ten drugi rodzaj hałasu jest raczej zależny od konstrukcji i z najbardziej popularnych zasilaczy:

Aerocool, Tacens, Seasonic, Hiper, HuntKey i NeoTEC - buczą

Tagany, Topowery, Revolteci, BeQuiety - cykają

Jednak w 99% przypadków jest to dźwięk dość cichy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi