zolw Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Witam wszytkich. Chciałbym zasięgnąć opinii osób bardziej biegłych w sprawie bezpieczeństwa systemów. Zastanawiam się czy systemowy firewall w Windows XP skutecznie chroni przed atakami z sieci? Posiadam orginalny Windows XP Home Edition mam włączone aktualizacje automatyczne, system stoi już prawie rok. Zastanawiam się skoro wszytko co Microsoft zrobił, i nieustanną afere że znaleziono jakieś luki, czy firewall jest rownie dobry w ochronie mojego komputera? Może warto jest się zainteresować innym programem tego typu, który będzie lepiej spełniał swe funkcje od tego co oferuje Microsoft. Powiedzcie mi przyjaciele jak to jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 ataki z zewnatrz-moze byc ataki od wewnatrz-cienko :( a najlepiej jakiegos FW zewnetrznego postawic-masz duzy wybor oprocz tego raczej anty wir i anty spy by sie przydal ( kto mialby sie do CIEBIE wlamywac, do kompa domowego ^^ ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Ja tam na standardowy firewall nie narzekam. W przypadku domowego kompa celowych atakow raczej nie ma co oczekiwac, a na przypadkowe script kiddies wystarczy. Zabezpieczen LAN nie mialem okazji sprawdzac. Jak napisal avecezary, dobry antywirus i antyspyware sa duzo bardziej istotne od firewalla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolw Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 owszem macie recje osobiscie używam Avast 4.5! rok temu miałem nortona i na szczęscie skączyła mi się subskrypcja tylko kase w błoto wywaliłem :(. Jedak zainteresowałem się firewallem bo kto wie jakie dziadostwo moze trafic sie ktoregoś dnia :). pozostanmy przy firewallu jaki byście polecili chwaliny jest Outpost i Kerio, ktory lepszy, ktory ma wiekszą skutecznośc a może jest jakiś inny o wiele lepszy ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 pewnie kazdy ma swoj ulubiony :P ja jade na KERIO + FW na routerze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13mario77 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Witam. Outpos(napewno darmowy) chodzi źle pod windą xp, blue screeny i wisi na amen sam doświadczyłem, nawet w chip-ie ostatnim lub przed ostatnim wspomnieli o tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) systemowy ogniomurek wystarczy, do tego koniecznie należy używać do codziennej pracy konta z ograniczeniami, nie tak jak domyślnie na prawach administratora i przydała by się wymiana programu pocztowego, przeglądarki na coś innego niż IE i OE i jest bezpiecznie Edytowane 19 Lutego 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...