marcin_groen Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Czy mozna wylaczyc te dwie opcje z wlasciwosci dysku read caching i write caching. Czy bedzie to mialo jakis znaczacy wplyw na wydajnosc macierzy raid ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 (edytowane) Oczywiście ,że będzie miało znaczenie,od siebie dodam że wyłącz Let BIOS select transfer mode a wydajność wzrośnie jeszcze,możesz to sprawdzić kopiując coś ze stoperem w ręku. U mnie opcja Enable Read caching jest zablokowana pod Win32bit,a na drugim woluminie mam zainstalowany Win64bit i tam jest odblokowana.Nie wiem najprawdopodobniej to wina sterowników ,ale niczego nie mogę dobrać. Zastosowałem też pewną optymalizację systemu ,wszystko śmiga jak trzeba,pliki 2x700MB kopiuje 27sekund !!! Edytowane 20 Lutego 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 tak, można wyłączyć Read Caching i Write Caching dla dysku, to jak to zrobić i czy jest to bardzo trudne, zależy od sterownika kontrolera dysku tak, wyłączenie tych opcji będzie miało negatywny wpływ na wydajność macierzy RAID Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 tak, można wyłączyć Read Caching i Write Caching dla dysku, to jak to zrobić i czy jest to bardzo trudne, zależy od sterownika kontrolera dysku tak, wyłączenie tych opcji będzie miało negatywny wpływ na wydajność macierzy RAID Pojedynczego dysku zreszta tez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 hmm..źle przeczytałem pierwszy post, zamiast wyłączyć to włączyć w sytuacji kiedy już doczytałem popieram przedmówców,można wyłączyć ,ale wpłynie to negatywnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konnik_tl Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 (edytowane) a może ktoś mi powie jak włączyć tą opcje jeżeli nie ma jej w menagerze urządzeń->stacje dysków?? EDIT: dysk tak jak w konfigu: MAXTOR 6L200PO Edytowane 13 Kwietnia 2006 przez konnik_tl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...