widelec Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Mam zamiar dokonać zakupu monitora LCD 17`. Nie wiem na jaki się zdecydować, bardzo liczę na Państwa poradę Główne zastosowanie monitora, to oprócz standartowych, to oglądanie filmów – nie przewiduję wykorzystania go do gier. Głównymi parametrami jakimi się kieruję to czas reakcji plamki – co najwyżej 8ms, kontrast co najmniej 600:1, no i matryca – najlepiej PVA (ale tutaj dłuższy czas reakcji). Początkowo byłem zdecydowany na Samsunga – wchodziły dwa w rachubę 730 BF (matryca TN i czas reakcji 4ms) i 173p plus (matryca PVA, ale czas reakcji 8ms g-w-g i 25ms), wiem że tutaj ma być coś za coś, ale może w 173p plus podczas filmów nie widać smużenia? Poradzono mi też model LG 1780Q i NEC 70Gx2. No i teraz nie wiem co wybrać, podejrzewam, że groźba smużenia będzie decydowała w wyborze. Może jakiś inny monitor? Bardzo liczę na pomoc w wyborze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SR-71 Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 (edytowane) Główne zastosowanie monitora, to oprócz standartowych, to oglądanie filmów – nie przewiduję wykorzystania go do gier. ...może w 173p plus podczas filmów nie widać smużenia? Poradzono mi też model LG 1780Q i NEC 70Gx2. No i teraz nie wiem co wybrać, podejrzewam, że groźba smużenia będzie decydowała w wyborze. Może jakiś inny monitor? Bardzo liczę na pomoc w wyborze. Jak do filmów to żaden na TN,bo koszmarnie się filmy na tym ogląda przez słabe kąty,kolory i czerń. 173P+ jest wystarczająco szybki do filmów,bo w szybkich scenach smużenia typowego dla matryc 25ms już nie ma,jest tylko lekkie rozmycie obrazu. Ale inna sprawa jest taka,że 17" to troche mało do filmów. Edytowane 20 Lutego 2006 przez SR-71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Dodatkowo 5:4 też nie polecam ( wycinek z filmem będzie bardzo mały ). Fujitsu byłby bardziej odpowiedni ( 19" 16:10 1350 PLN ) tylko tam jest z kolei beznadziejne TN. Tak źle i tak niedobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...