Skocz do zawartości
Makonar

Problemy z Copper Shim'em, i cudem nie spalony procesor...

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zakupiłem nowego Athlona 1700+, niestety jak się rychło okazało, mój Copper Shim nie pasuje na nowe procesory, cóż zrobić, poleciałem do sklepu i kupiłem nowy. Mieli tylko aluminiowe i taki kupiłem.

Po powrocie do domu, odkryłem, że mój Alu Shim okazał się być jednak Copper Shim'em, a na wierzchu była po prostu warstwa niebieskiej folii, która nadawała mu srebrny kolor (w sklepie powiedzieli, że to aluminiowy). Normalnie bym sie ucieszył, ale za nic nie dało się jej zdjąć, na rogach dała się zdrapać, ale na całej powierzchni była przyklejona chyba na stałe, i oderwanie jej było niemożliwe (z 10 minut sie z nią szczypałem i drapałem). No nic, trzeba było zostawić tak jak jest.

Nałożyłem, podłączyłem i odpalam kompa. Pochodził 2 sekundy i zgasł. Włączyłem jeszcze raz, i to samo. Zdenerwowany ściągnąłem cooler, i patrze czy proc sie sfajczył... ale nic... procek zimny, żadnej spalenizny. Co sie okazało? Spód coolera w ogóle nie przylegał do proca, na szczęście nic sie nie zjarało. Oczywiście winny był Copper Shim, który mimo dodatkowych wyżłobień nie pasował na proca i leżał krzywo. Wywaliłem copper shima i z przesadną delikatnością podłączyłem cooler, tym razem upewniając sie, ze kontaktuje z procem. Wszystko odpaliło się bez problemów i działa wyśmienicie.

Jestem do tyłu 13zł, a dla ludzi kupujących nowe proce i copper shimy, polecam dokładnie sprawdzić, czy pasuje, bo zapewnienia sprzedawcy to za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Copper Shim pod XP nie będzie pasował na Antka T-Bred (mam i wiem). Nowy Copper Shim to musi być taki zupełnie pusty w środku:

http://tola.allegro.pl/photos/128x96/95/9555/955541/9555413http://tola.allegro.pl/photos/128x96/92/9201/920166/9201660

Inaczej nie będzie pasował.

Copper Shimy są tej samej jakości, chodzi po prostu o dopasowanie, Thermaltake pod XP również nie będzie pasował, bo mój Cyber Cooler Copper Shim ma taki sam kształt i nic mu nie pomogło. Nowy różni się, ale jak widac za mało :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam CS Thermaltake do XP 0.18 i urzywam go z XP 0.13- musiałem niestety zakleić taśmą dwa rzędy mostków, bo troche je zakrywał- ale jest git.

JA swojego wypiłowałem iglakiem i jest git.. Nie pasowal ani na morgana (a miał być na morgan) a teraz pasuje na XP po wypiłowaniu :)

Każdemu przed załaożeniem CS polecam wziąśc suwmiarkę i rantem zobaczyc czy przylega i czy dotyka wszystko. Przynajmniej z grubsza będzie wiadomo czy pasuje..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam CS Thermaltake do XP 0.18 i urzywam go z XP 0.13- musiałem niestety zakleić taśmą dwa rzędy mostków, bo troche je zakrywał- ale jest git.

JA swojego wypiłowałem iglakiem i jest git.. Nie pasowal ani na morgana (a miał być na morgan) a teraz pasuje na XP po wypiłowaniu :)

Każdemu przed załaożeniem CS polecam wziąśc suwmiarkę i rantem zobaczyc czy przylega i czy dotyka wszystko. Przynajmniej z grubsza będzie wiadomo czy pasuje..

Jak nie młotkiem- to siekierką :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...