Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Witam serdecznie :)

Tak sobie z kolegą złożyliśmy kompa xD, i znalazł się w zestawie palit 7900gs :)

Normalnie : 450Mhz - Core i 660Mhz - Pamięci

Po pierwszym uruchomieniu całego zestawu , nie czekaliśmy z kolegą i podkręciliśmy Kartę do 620Mhz na rdzeniu i 833Mhz na pamięciach :)

Powiedzcie czy to jest dużo wg. was czy nie ?

Temp. w stresie max. = 49 Stopni C. :)

Pamięci 1.4ns? Cholera mój za nic nie chcę iść nawet 590 i 780. Więc Palit czy Galaxy trzeba mieć farta bo można dostać tak kiepską sztukę jak ja :/

Jak wyniki na tym taktowaniu?

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok zainstalowalem coolbits i rzeczywiście mam 4 zdarzenia: "Silent Running HW clock slowdown due to temperature" to coś wyjaśnia z moim wydajnościowym problemem? :(

pomoze ktos?

Wiekszość tak ma a nawet o tym nie wie :P. Ja nie rozwiązałem tego (na kazdych sterach tak mam) to samo zresztą miałem na 5900xt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeczytaniu kilku recenzji z kartą galaxy i palit, wybraliśmy z kolegą Palita i jesteśmy bardzo zadowoleni :), myśle, że rdzeń przy większym dociśnięciu, pójdzie na 700 jak nic :), a pamięci do 900Mhz(1800), no i wtedy będzie layt :)

bez moda - nie sadzę

mój dobił do 670@850 :) z tego co widze to 850 na tych pamieciach bez modowania to std.

650@800 i gram sobie przyjemnie kilka godzin :)

Wiekszość tak ma a nawet o tym nie wie :P. Ja nie rozwiązałem tego (na kazdych sterach tak mam) to samo zresztą miałem na 5900xt...

może warto napisać do producenta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

@Dymy a czym podkręcasz? Jakiego masz Biosa? Jakie stery? Robiłeś coś w biosie? Robiłeś coś z kartą? Masz pamięci 1.4Ns?

U mnie Riva Tuner nawet nie chce dać mi więcej niż 800mhz na pamięciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może warto napisać do producenta?

Mowisz poważnie ? ;p. Hm taka petycja to niezły pomysł... Tylko do jakiego producenta ? Imo do nv bo 5900xt miałem gainwarda a teraz mam galaxy i to samo (na róznych płytach, sterach, przy różnych prockach i nawet winowsach - 98 i xp :lol:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dymy a czym podkręcasz? Jakiego masz Biosa? Jakie stery? Robiłeś coś w biosie? Robiłeś coś z kartą? Masz pamięci 1.4Ns?

U mnie Riva Tuner nawet nie chce dać mi więcej niż 800mhz na pamięciach.

podkrecam RT

stery to te ze strony nv 93.71

bios fabryczny

zadnych modów narazie

zadnych zmian w biosie plyty dotyczacych karty

pamieci 1.4 tzn. mam ta najtansza wersje Palita

nie chce dac? tzn? a wylaczyles test w RT?

Mowisz poważnie ? ;p. Hm taka petycja to niezły pomysł... Tylko do jakiego producenta ? Imo do nv bo 5900xt miałem gainwarda a teraz mam galaxy i to samo (na róznych płytach, sterach, przy różnych prockach i nawet winowsach - 98 i xp :lol:)

mowie powaznie

ostatnio czytalem sporo na forum Abita o problemach ze skaczacym napieciem PCIE na plytach KN9 Ultra. Abit odpisywal im ze ich lab nie stwierdzil takiego problemu a za sterowanie napieciem odpowiedzialna jest tak naprawde elektronika samej karty. wiec kolesie pisali do producentow kart i dostawali odpowiedzi ktore wrzucali w watek. odpowiedzi byly z tego co pamietam dosyc rzeczowe i zrzucaly wine na producenta plyty. nie pamietam juz marek ale wydaje mi sie ze w watku ktory sledzilem przynajmniej dwoch kolesi wrzucalo taka koresp.

oczywiscie Abit nadal twierdzi ze problemu nie ma ale konkluzja wielu userow byla taka ze problem istnieje lecz producent nie chce tego uznac. co cikawe Abit wymienia takie plyty na nowe i problem znika :)

wniosek - sprobowac warto bo to nic nie kosztuje

pisac oczywiscie po angielsku do glownej siedziby ;)

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

[gluteus maximus] 585 i 754 w marku03 wynik 19741. Więcej jak około 770 nie chce lecieć bo zwisa podczas ładowania w marku nie ma znaczenia czy wstawie 780 czy 830. Szkoda bo przy 630 i 820 na bank by było ponad 20 000.

W końcu się udało :D

Dołączona grafika

Rdzeń 610 pamięci 758 bez OC proca ani ramu max temp 60*C

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj z kolegą jeszcze zobaczymy co pokaże nasz palit xD :) damy screeny z 3dmarków, i temperatury w max stresie :)

Ktoś się pytał jakie są pamięci :) oczywiście ze 1,4ns :)

Jakby co to kupiliśmy w apollo :) cenimy ten sklep, bo jeszcze nigdy nie mieliśmy z nimi problemów, no i tani również jest :)

pozdro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie nad tym modem ołówkowym ale przecież po edycji BIOS można tam zmienić vcore ale może to działa lepiej? co myślicie?

IMO vcore się nie da zmienić po edycji biosu... Znaczy sie niby zmienisz w biosie, ale na kartę to to nie wpływa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie nad tym modem ołówkowym ale przecież po edycji BIOS można tam zmienić vcore ale może to działa lepiej? co myślicie?

Nie da się zmienić w biosie karty vcore, tzn po zmianie ustawien i wgraniu zmodowanego biosu napięcie pozostaje takie samo. Jedyna metoda na zwiększenie vmem/vgpu to mod ołówkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vmod działa.

630 Mhz (Geo+ 0) przed Vmod

Po 670 Mhz (Geo+ 0)

Rezystor standardowo 625 Ohm pomalowany na 585 Ohm.

Przy 600 Ohm max wykręcał tylko 650 Mhz

650/1540

3D Mark 2005 8500

3D Mark 2006 4700

Temp 77*C :)

Edytowane przez arasnet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vmod działa.

630 Mhz (Geo+ 0) przed Vmod

Po 670 Mhz (Geo+ 0)

Rezystor standardowo 625 Ohm pomalowany na 585 Ohm.

Przy 600 Ohm max wykręcał tylko 650 Mhz

650/1540

3D Mark 2005 7900

3D Mark 2006 4350

Temp 77*C :)

Z lepszym prockiem byś miał ponad 10k w 2005 a z c2d pewnie nawet 11k. Imo wynik bardzo dobry ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Z lepszym prockiem byś miał ponad 10k w 2005 a z c2d pewnie nawet 11k. Imo wynik bardzo dobry ;).

E6300 i nie trzeba nic kręcić by mieć podobne wyniki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jedno ale...... Zauważył ktoś moze miganie obrazu np. podczas testów 3d marka 2001 U mnie jest taka własnie sytuacja obraz znika ( 1sekunda) .... tak jakby szybko wyciągnąć kabel sygnałowy do monitora i wpiąć ......... ale wszytko trwa mniej niz 1s.............. i tak np. z 4 razy podczas całego testy

Nie wiem czy to przypadkiem nie sterowniki.......... w pozostałych 3d markach jest OK

Edytowane przez arasnet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiązując do mojej poprzedniej wypowiedzi to tak jak stwierdził(a) Free, faktycznie sprawdzałem temp. w sterach ale w rivie było 54 więc jakoś wiele się nie pomyliłem. Jeśli chodzi o pytanie od XvAK to mam płyte Asa P5B, siłke chiefa 400W :], geje 1 Ghz 800Mhz@926(tim. 5-5-6-15), C2D E6400@3,7Ghz. Wynik w 3DMarku 06...6043pkt. Myślałem o Vmodzie karty ale z tego co widze po wynikach innych to przyrost jest na tyle mały, że jest to pozbawione sensu. Tak, nie jestem zapalonym overclockerem ale miałem już takie symptomy. Gdzieś ta granica i tak kiedyś będzie i możliwości się skończą. Pozdrówki dla fanatyków komputerowych narkotyków !

Nawiązując do mojej poprzedniej wypowiedzi to tak jak stwierdził(a) Free, faktycznie sprawdzałem temp. w sterach ale w rivie było 54 więc jakoś wiele się nie pomyliłem. Jeśli chodzi o pytanie od XvAK to mam płyte Asa P5B, siłke chiefa 400W :], geje 1 Ghz 800Mhz@926(tim. 5-5-6-15), C2D E6400@3,7Ghz. Wynik w 3DMarku 06...6043pkt. Myślałem o Vmodzie karty ale z tego co widze po wynikach innych to przyrost jest na tyle mały, że jest to pozbawione sensu. Tak, nie jestem zapalonym overclockerem ale miałem już takie symptomy. Gdzieś ta granica i tak kiedyś będzie i możliwości się skończą. Pozdrówki dla fanatyków komputerowych narkotyków !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

ale hajsu trzeba, więc to się czasem nie opłaca ;)

No oczywiście, że nie kupuje się procka za 600zł by mieć 2k w marku więcej. Ciekawi mnie tylko ile przy takich taktach jak ma kolega by wyciągnął na e6300 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

To jest screen z evereścika :), tak stabilnie chodzi karta, natomiast...

Dołączona grafika

Tak chodzi maxymalnie bez artefaktów :)

Doszliśmy do 680Mhz na rdzeniu i 901Mhz na pamięciach, jednak stabilność jest słaba :)

Temperatura 53 st. C :) max w stresie:)

Edytowane przez PCHaCkiN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi