Skocz do zawartości
PhoeeeniX

Jak Poznać Że Sprzęt Nie Był Używany ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Myśle że temat zainteresuje także innych ale nie wiem czy dużo użytkowników będzie znało odpiwedź.

Mianowicie kupiłem dziś dysk i nagrywarke w wersjach OEM. Myśle że są nowe bo nawet łądnie pachną ale jak np. poznać czy sprzęt był już używany czy nie ?? Może jakiś program o dacie produkcji :) ?? Jeśli chodzi o pamięć ram to wiem że w CPU-Z pokazje date produkcji.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Myśle że temat zainteresuje także innych ale nie wiem czy dużo użytkowników będzie znało odpiwedź.

Mianowicie kupiłem dziś dysk i nagrywarke w wersjach OEM. Myśle że są nowe bo nawet łądnie pachną ale jak np. poznać czy sprzęt był już używany czy nie ?? Może jakiś program o dacie produkcji :) ?? Jeśli chodzi o pamięć ram to wiem że w CPU-Z pokazje date produkcji.

Pozdro

dysk:

"Power-On Time Count" powie ci ile godzin dysk przepracował

"Start/Stop Count" powie ile razy był włączany

nagrywarka:

hmmm, trudno wyczuć podaj firme i model

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk:

"Power-On Time Count" powie ci ile godzin dysk przepracował

"Start/Stop Count" powie ile razy był włączany

nagrywarka:

hmmm, trudno wyczuć podaj firme i model

Czasem są to minuty. Dane najlepiej odczytywać programem EVEREST. Zawadaki ma na myśli odczyt SMART.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może i nowa ale czy nie używana:?

Zależy też gdzie kupione. Jeśli w dużym sklepie to może i nie używane ale małe sklepiki przynajmniej ja się z tym spotkałem pozwalają sobie przepalić kilka płytek na napędzie by go sprawdzić i takie tam :). A duże sklepy podejżewam że lecą taśmowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można nawet w EVEREST o czym Zawadaki nie ma nawet zielonego pojęcia.

sprawa z "max. temp. dysku" wymaga pewnego sprostowania i wygląda tak:

po pierwsze taką temperaturę można odczytać z pozycji oznaczonej jako "<specyficzne dla dostawcy>" ("BE" w przypadku dysków Samsung i nowych serii WD w przypadku dysków Maxtor przypuszaczalnie parametr "CB" u pozostałych producentów może to być któraś z pozycji opisanych jako "<specyficzne dla dostawcy>"), problem polega na tym ze nie wszystkie dyski mają tą pozycję w SMART, lub nie da się określić z całą pewnością który pozycja opisana jako "<specyficzne dla dostawcy>" jest tą właściwą, jak nie ma to znaczy ze dysk takiego monitowania temperatury nie prowadzi i NIE da się określić maksymalnej temperatury

po drugie parametr zmienia się *trwale jedynie po przekroczeniu pewnej wartości progowej (wskazanej w kolumnie Próg) ustalonej konkretnie dla modelu dysku

*trwale - wartość może wzrosnąć ale nie może zmaleć

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi