Skocz do zawartości
Hanu

Paczka Z Usa I Problem Z Cłem.

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomy ma mi przysłać trochę części komputerowych o wartości łącznej 550$. Oczywiście obawiam się o to czy paczka nie zaginie lub jej ktoś nie uszkodzi. Chciałbym ją ubezpieczyć , ale z drugiej strony istnieje ryzyko, ze przy takiej wartości celnicy się nią zainteresują i dowalą cło, a wtedy lipa wielka. Można wysłać ją jako tzw. air mail, ale takich nie ubezpieczają. Z kolei przesyłka typu "registered mail" kosztuje ponad 25$ i nie bardzo się opłaca. Czy ktoś z Was sprowadzał jakieś rzeczy z USA i ma sugestie jak najlepiej wysąłać taką paczkę bezpiecznie bez ryzyka , ze ją oclą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak piszesz, najlepiej jako prezent o minimalnej wartosci. Jest jedno ale, ostatnio dotarly do mnie w calosci trzy z szesciu przesylek z Kanady. Dwie wogole nie doszly, jedna natomiast zostala otwarta, a nastepnie zapakowana ponownie w folie. Oczywiscie nic w srodku juz nie bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako zwykly list, dochodzily srednio po 2 tygodniach. Nie bylo sensu inaczej, bo ani przesylka nie byla duza, ani wartosciowa. Chcialem tylko zaznaczyc ze jednak listy/paczki za oceanu ciesza sie duzym powodzeniem u polskich "listonoszy".

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi