erixon Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 witam! na uczelni chcialbym polaczyc sie z wifi. znajduje mi siec (nawet mocny sygnal 80-90%), nie ma zadnych zabezpieczen, siec w standardzie g (moja karta wifi obsluguje). gdy probuje nawiazac polaczenie wyskakuje ze siec ma ograniczenia (pobiera IP, ale juz np nie pobiera serwera DNS). gdy poszedlem do informatykow, zeby mi pomogli skonfigurowac wszystko to powiedzieli, ze w budynku nie ma WiFi :o. wydalo mi sie to troche dziwne, bo np w sali wykladowej zasieg 85% a 30m dalej po drugiej stronie korytarza nie wykrywa juz nawet najmniejszego sygnalu, co mogloby wskazywac ze antena jest w tej konkretnej sali wykladowej. nie wydaje mi sie zebym sciagal sygnal z innych budynkow z racji tego, ze sygnal w jednym miejscu jest bardzo mocny a w drugim w ogole go nie ma. to wszystko taka mala dygresja, bardziej mnie interesuje strona techniczna tego problemu. moze mam cos zle skonfigurowane, albo nie ustawione? z gory dzieki za jakies sugestie. tak na marginesie dodam, ze cale zajscie mialo miejsce w olsztynie na UWMie na sali wykladowej Dietrechow w nowowybudowanym budynku wydzialu humanistycznego w kortowie, obok centrum konferencyjnego (to tak jakby ktos wiedzial cos o tej sieci "widmo" ;)) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotraspoz Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Pobiera IP czy próbuje pobrac ? Może sieć filtruje po MAC adresach i dla tego nie wpuszcza cię <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erixon Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 IP pobralo. no wlasnie jak to jest z tymi adresami MAC? wlasciciel lacza musi dodac moj numer zebym mogl korzystac z neta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disruptor Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 wlasciciel lacza musi dodac moj numer zebym mogl korzystac z neta?Dokladnie. Inaczej jest brak połączenia... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...