Skocz do zawartości
pirat102

Ge Force Fx 5200

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym podkręcić moją karte graficzną(Ge Force FX 5200). Czy jest jakaś możliwość i jaka by była różnica?

Mój sprzęt:

Procesor: Athlon 64 3000+(s754)

Płyta głowna: GIGABYTE K8NS NFORCE3-250 SATA LAN ATX

Pamięć: kingston 1GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezgodze się. Zależy jaką masz kartę. Ja miałem fx 5200 od leadteka i jego standardowe zegary były 250\500.

Karta kręciła się super bo bez żadnych v-modów jechałem 320\620 i różnica była spora. Więc możesz się pobawić ale nie riva tuner tylko w sterownikach.

Musisz sciągnąć sobie takie coś jak nvhardpage i aktywować zakłądkę activcool czy jakoś tak i w sterach odkryje Ci się zakładka z zegarami i suwakami.

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Niezgodze się. Zależy jaką masz kartę. Ja miałem fx 5200 od leadteka i jego standardowe zegary były 250\500.

Karta kręciła się super bo bez żadnych v-modów jechałem 320\620 i różnica była spora. Więc możesz się pobawić ale nie riva tuner tylko w sterownikach.

Musisz sciągnąć sobie takie coś jak nvhardpage i aktywować zakłądkę activcool czy jakoś tak i w sterach odkryje Ci się zakładka z zegarami i suwakami.

Powodzenia

Potwierdzam tego posta. Miałem 5200 Ultimate (prolink) na standardowych 250/500 i w NFSU2 miałem tak przy wysokich ustawianich i rozdziałce 800x600 że czasami nawet mocniej chrupnęło, po zwiększeniu do 310/614 już ZERO PROBLEMÓW. To jest zależne od karty ale w większości przypadków może dać dobry rezultat.

Co do programu to bardziej polecam riva turner niż nvhardpage - ma po prostu fulla opcji (wystarcza do większości kart nawet spod ATi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam karte prolink geforce fx5200 128mb 64bit. Jej standardowe ustawienia zegarow to 250/333 bez problemow da sie podkrecic do 300/400 (dalej w grach pojawiaja sie rozne paski, krzeczki itp) gdzies czytalem ze mozna zwiekszyc napiecie zasilajace i wtedy sa wieksze mozliwosci podkrecania. I tu mam pytanie: jakie ta karta ma standardowe napiecia poniewaz chce je zmienic a nie chce ustawic za wysokich ani za niskich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam karte prolink geforce fx5200 128mb 64bit. Jej standardowe ustawienia zegarow to 250/333 bez problemow da sie podkrecic do 300/400 (dalej w grach pojawiaja sie rozne paski, krzeczki itp) gdzies czytalem ze mozna zwiekszyc napiecie zasilajace i wtedy sa wieksze mozliwosci podkrecania. I tu mam pytanie: jakie ta karta ma standardowe napiecia poniewaz chce je zmienic a nie chce ustawic za wysokich ani za niskich

żartujesz? nie dosc ze fx 5200 na ktorym juz grac sie nie da prawie (low) to jeszcze 64 bit....i chcesz to kręcić? chyba po to żeby potrenować wtedy ok;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żartujesz? nie dosc ze fx 5200 na ktorym juz grac sie nie da prawie (low) to jeszcze 64 bit....i chcesz to kręcić? chyba po to żeby potrenować wtedy ok;]

no wiesz moj koputer ma 2 lata i wtedy to byla jedna z lepszych kart. Co do grania to mozna grac plynnie w takie gry jak nfsmw lub gtasa na najnizszych ustawieniach (przy standardowych zegarach) a po podkreceniu do 300/400 da sie normalnie grac na srednich detalach w 800x600 i dlatego chce podniesc napiecie i podkrecic jeszcze troche

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz moj koputer ma 2 lata i wtedy to byla jedna z lepszych kart. Co do grania to mozna grac plynnie w takie gry jak nfsmw lub gtasa na najnizszych ustawieniach (przy standardowych zegarach) a po podkreceniu do 300/400 da sie normalnie grac na srednich detalach w 800x600 i dlatego chce podniesc napiecie i podkrecic jeszcze troche

hmm... ta karta NIGDY nie byla jedna_z_lepszych!!! newet w chwili swojej premiery byl to low end! a jezeli ma 64bit, to nawet very low ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIestety musisz zrobic vmoda zeby podnieść na czymś napięcie w tym przypadku gpu or mem więc jeśli znasz sie na elektronice możesz to zrobić, jakie karta ma chłodzenie raczej dlatego pojawiają sie te paski

linki do vmoda MOD 5200

W tym przypadku prolink ma takie samo PCB więc nie powinno się niczym różnić

Edytowane przez surix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenia

A ja swojego Gf5200 od leadteka podkrecilem w power scrip'cie na standardowym chlodzeniu z 250/500 na 370/540

bez artów itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIestety musisz zrobic vmoda zeby podnieść na czymś napięcie w tym przypadku gpu or mem więc jeśli znasz sie na elektronice możesz to zrobić, jakie karta ma chłodzenie raczej dlatego pojawiają sie te paski

linki do vmoda 2080050[/snapback]

hmm... ta karta NIGDY nie byla jedna_z_lepszych!!! newet w chwili swojej premiery byl to low end! a jezeli ma 64bit, to nawet very low ;)
ok zgodze sie ze nie byla jedna z lepszych ale wiekszosc gier z tamtych czasow dzialaly na najwiekszych ustawieniach i wiem ze teraz to zlom i bede go wymienial na wakacjach ale dopoki nie bede mial nowej karty chce wycisnac z tej tyle ile sie da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

standardowe zegary dla tej karty (wedlug nvidii) to 250/400

sprawdz na ile maksymalnie sie kreci - dla swietego spokoju odejmij od tego wyniku po kilka mhz i takie wartosci zapisz w biosie

przy dobrym chlodzeniu mozesz podbic nieco napiecie zasilania w biosie - do 15% bez ryzyka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

standardowe zegary dla tej karty (wedlug nvidii) to 250/400

sprawdz na ile maksymalnie sie kreci - dla swietego spokoju odejmij od tego wyniku po kilka mhz i takie wartosci zapisz w biosie

przy dobrym chlodzeniu mozesz podbic nieco napiecie zasilania w biosie - do 15% bez ryzyka

ale standardowe zegary znam nie znam napiec zasilajacych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest 64 bitowa szyna to co innego, spróbuj tego prgramu ale max napiecie o 15%

Wiem ze max o 15% ale wlasnie nie jestem pewien jakie jest standardowe. gdzies czytalem ze na rdzeniu ma 1,5v a na pamieciach 2,5v ale to na innej karcie i nie wiem czy na mojej sa takie czy inne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam karte gainward fx 5200 i jest wedlug mnie zajebista :D (jak na taka karte) w nfsmw spokojnie se gralem na srednich detalach bez krecenia......bo tak naprawde krecenie chyba nic nie daje za duzo wedlug mie ;)

i z tym sie nie zgodzie sam miałem gf 5200 i byłem zadowalony z tej karty i kręcenie daje dużo nawet bardzo dużo.Zmieniłem jednak na asus gf6200/124/62/TD i to był mój bąd żałuje tego bo jak podkęcam tą kartę żadnych rezultów nie widze :mur: ale wkońcu od asusa dużo nie można sie spodziewać!!!!!!!!! :wink: Edytowane przez LUK!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja mam 64 bitowa fx 5200 ZEUS. Ogolnie karta jak wiadomo nie jest demonem predkosci ale podkrecialem ja 250/400 do 310/460 Mhz. Dalem wyszlifowany radiator (lustro) I na to witraczek na 12 V maly.Moge wyslac fotki jak kto chce ale watpie hyhyhy ....POZDRO

Edytowane przez bedzio1001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elo

Chcialbym abyscie mi poradzili co mam zrobic aby wycisnac ile sie da z mojego GF FX5200 ;)

Po pierwsze jakie stery beda najlepsze? Mam teraz najnowsze Omega i dostalem mega kopa w HL2 2-3fps! Probowalem tez zwolnic wiecej ramu i uzywalem komendy -heapsize aby gra modla uzywac wiecej pamieci ale to chyba nic nie dalo.

Standardowe taktowanie to chyba 500/250. W ustawieniach driverow mozna to zmienic. Uzylem opcji "Wykryj optymalne czestotliwosci" i mialem ok 6fps wiecej :P

Na karcie (a wlasciwie pod :P) mam radiator a na nim cooler. Nie wiem czy to przeszkadza ale po pewnym czasie karta bardzo nagrzewa sie na gornej stronie (parzy!).

Chyba powinienem kupic lepsiejsza karte. Nie dawno nabylem karte dziwkowa Audigy 4 i sluchawki Siberia. Wydalem na to 400zl i mam z tego... kupe. Dzwiek jest niewiele lepszy [bas troche fajniejszy] od AC97 a superextra 3D to kanal lewy-kanal prawy. Do tego mial byc wzrost wydajnosci... (jak wszyscy opisywali) :-/ Moze sprzedam ten krap i kupie cobie cool grafe.

Poradzcie mi jak wycisnac coś z mej karty i uzyskac kilka fps wiecej.

Moj strzeci0r: proc AMD 1,9GHz; 512MB RAM; karta graf GF FX5200 128mb

Edytowane przez Mr X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy tu za przeproszeniem pie... ta karta to tylko do biura sie nadaje a nie do gier, no i co z tego że ją podkręcicie jak to niewiele daje, więc skończcie z takim gadaniem. :mur:

Ludzie zrozumcie ze nie kazdy moze wydac 2000zl na karte graficzna a pozatym fx5200 ma juz swoje lata:) i chyba oczywiste ze kazdy chce wycisnac ze sprzetu ile sie tylko da nawet jesli to malo daje i nie piszcie ze tylko do biura bo sam gralem na tej karcie w dooma3 chociaz przyznaje ze to nie jakis demon szybkosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tacy ludzie jak kamilo sa zalosni :-/ koles chcesz to sobie kup 7900GTX za 73478156,99zł ale mnie to (...) nie obchodzi.

Ja gram na FX5200 w HL2 na prawie full detalach ale chcialbym jeszcze zeby bylo kilka fps wiecej i chodzilo troche plynniej albo zebym mogl wlaczyc AA ;)

Poradzcie mi jakie stery, jak podkrecic, jakies inne triki zwiekszajace ilosc fps ;)

Karta jest firmy Prolink ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Ja nie wiem jak by ludzie mieli kase to by kupili sobie quadro sli i 4x 7900 GTX ... ale nie mają to mają fx5200 ja gramw karzdą gierke co mam na tej karcie i jest dobrze ... i podlręciłęm z 250/400 na 333/525 i jest super git żadnych artefaktów i niczego i teraz chce zrobić vmoda moze bezie jeszcze lepiej ... ale powiem co powiem następna karta to będzie ATI hehe tanie i dobre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem jak by ludzie mieli kase to by kupili sobie quadro sli i 4x 7900 GTX ... ale nie mają to mają fx5200 ja gramw karzdą gierke co mam na tej karcie i jest dobrze ... i podlręciłęm z 250/400 na 333/525 i jest super git żadnych artefaktów i niczego i teraz chce zrobić vmoda moze bezie jeszcze lepiej ... ale powiem co powiem następna karta to będzie ATI hehe tanie i dobre

lukas_gab jaka masz fx?? ze tak wysoko podkreciales i jakie chlodzenie bo ja mam od ZEUS??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

Tacy ludzie jak kamilo sa zalosni :-/ koles chcesz to sobie kup 7900GTX za 73478156,99zł ale mnie to (...) nie obchodzi.

Ja gram na FX5200 w HL2 na prawie full detalach ale chcialbym jeszcze zeby bylo kilka fps wiecej i chodzilo troche plynniej albo zebym mogl wlaczyc AA ;)

Poradzcie mi jakie stery, jak podkrecic, jakies inne triki zwiekszajace ilosc fps ;)

Karta jest firmy Prolink ;)

A w obliviona na max detalach nie grales? :rolleyes:

Sorry ale przeciez praktycznie kazdy wie jaka karte na co stac, wiec po co piszesz takie glupoty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w obliviona na max detalach nie grales? :rolleyes:

Sorry ale przeciez praktycznie kazdy wie jaka karte na co stac, wiec po co piszesz takie glupoty?

Co ma Oblivion do HL2?! Masz/miales ta karte ze wszystko o niej wiesz? Mam Fx5200 128mb Prolink. Standardowe taktowanie to 250/500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi