Skocz do zawartości
Łukasz_kobi

Ocena Zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie. Czy podane zestawienie podzespołów będzie właściwe do zwykłego użytkowania komputera (internet, film, czasem jakaś gra typu FIFA lub NFS-nie jestem zapalonym graczem) oraz pracy nad zdjęciami w PhotoShop'ie (dobra wydajność, porządna jakość obrazu). Podzespołów nie zamierzam wymieniać przez najbliższe 5 lat, a mają się one zmieścić w przedziale 1200 - 1300 PLN. Do tego zestawu chcę przełożyć ze starego komputera kartę muzyczną SoundBlaster, dysk 40 GB Seagate (dysk ma 4 lata ale narazie brak funduszy na zmianę) oraz zasilacz Huntkey BS 3000 (300 W) Czy poniższe zestawienie będzie właściwe?

1) AMD Sempron 3000, socket 754, 64 bit, BOX

2) ASUS K8N4-E Deluxe

3) 2 x 512 MB DDR Kingston 400 MHz Non-ECC CL3 DIMM

4) Sapphire Radeon X600PRO 256MB DDR2 (128bit) PCI-E

Bardzo proszę o ocenę i ewentualne uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

ASRock dual sataII, sempron 3000+ socket 939, 2x 512 patrioty kh i 6600, sądze że sie zmieściłem. Jak nie to można przyoszczędzić na ramie-w sensie może twinmosy.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASRock dual sataII, sempron 3000+ socket 939, 2x 512 patrioty kh i 6600, sądze że sie zmieściłem. Jak nie to można przyoszczędzić ma ramie-w sensie może twinmosy.

dokladnie ! kup jedna kosc ramu pozniej dokupisz druga jak bedzie mial kase ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

A przeczytałeś to co Ci poleciłem, ten 6600 zje x600. A wzrost będzie DUŻY.

EDIT: WDK ;]

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak się będzie miała karta Shappire Radeon x600pro do starej karty którą posiadam nVidia GeForce 2MX MX400? Odczuję wzrost wydajności i jakości obrazu?

Będzie duża różnica, ale nie warto jej kupować, lepiej dołóż do x700 (byle nie SE i LE ale pełna) lub GF 6600 (też tylko bez LE)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odzew. Więc tak. Radzicie mi kupić GeForca a ja gdzieś wyczytałem, że lepszą jakość obrazu (statycznego) będzie dawał jednak Radeon (i dlatego tak ciągle wokół niego krążę :)). Zależy mi na dobrych kolorach, ostrości (ogólnie odwzorowanie obrazu). Gry to tylko przy okazji :)

Po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że potrzebuję kartę, która poprostu będzie lepsza od aktualnie posiadanej (GeForce 2mx).

Shiningami: chodzi mi o PCI-e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Albo niech pomyśli nad 7300GS ( chyba jest na agp ) to też obskoczy x600 ale chyba nie dorówna 6600

Najśmieszniej wygląda to że szyna pamięci to 64 bity :lol:

a chcialbys sprzedac tego geforce 2 mx ?? odezwij sie do mnie n agadu 1012897

Na PW takie sprawy :angry:

Sądze że to co złożyłem to najlepszy zestaw w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi