Skocz do zawartości
Surff

Problem z konfiguracją monitora 19"

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie chciałbym się przywitac ponieważ jestem tu nowy.

Niedawno nabyłem monitor IIYAMA Vision Master Pro 452 19".

Przy okazji każdego restartu komputera obraz jest przesunięty.Moja karta graficzna to Leadtek Winfast A170DDR (GF4 MX440 64MB). Systaem operacyjny to WinXP Pro. Oczywiście mam wgrane najnowsze drivery i od karty (referencyjne Leadteka) oraz od monitora iiyama. Refresh rate jest ustawione zgodnie z parametrami monitora. Zmieniałem monitor timing w ustawieniach NVIEW, ale nic nie pomaga.

Bardzo prosze o pomoc. Moze ktoś miał podobne problemy z kartą na chipsecie NVIDII przy konfiguracji monitora. Dodam tylko że wszystko było dobrze w przypadku monitora 17", który używałem poprzednio.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji każdego restartu komputera obraz jest przesunięty.

Dla mnie to wygląda jakby monitor nie zapamiętywał ustawień po wyłączeniu. Spróbuj to sprawdzić:

po ustawieniu monitora, wyłącz komputer (zostawiając monitor cały czas włączony), po chwili włącz komputer ponownie. I napisz co wtedy się dzieje (czy jest dobrze, czy przesunięte). Jak jest dobrze to wina monitora.

No chyba że parametry obrazu (przesunięcie etc) ustawiasz przy pomocy kompa poprzez kartę graficzną, to wtedy bedzie wina karty/sterownikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor tak jak i większość mu współczesnych zapamietuje każdą rozdzielczość przy każdym refresh rate osobno i zanim załadujesz winde przechodzisz przez 3 rozdziałki. Poza tym możesz tak zrobić jak Tig3R ( siema kraków ) poradził . Ja mam Vievsonic-a na tym co Ty kineskopie i moja elektronika zapamiętuje włanie tak jak opisałem . Jeszcze możesz spróbować po ustawieniu każdej razdziały wyłączać z guzika monit na chwilę - kombinuj . Jak zostanie przy ustawieniach to spoko i to raczej wina sterów .Spróbuj wtedy odinstalować stery i niech chodzi jako plug and play. Powórz operację z ustawianiem i lukaj co się dzieje.

Torpido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam monitor

i ten sam "problem" w sumie to nie jest wielka przeszkoda ale chciałbym coś z tym zrobić

Ps.czasami to zjawiko występuje a czasami nie po zwykłym włączeniu jest ok ale zdrza sie przesuniecie[/code]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc sprawa wygląda tak. Po starcie windy obraz jest przesunięt. OK po jakimś czasie się rozgrzeje i jest już lepiej ale jest przesunięty o jakieś 3-4mm. Ustawiam go ponownie takl aby był już dobrze ustawiony i wtedy zapamiętuje ustawienia dopuki nie wystygnie..tzn. Wyłączenie go guzikiem podczas pracy komputera nie powoduje zmian, rtestart kompa też niec nie zmienia, nawet jak go wyłacze na jakiś czss też jest ok. Jeżeli natomiast wyłacze kompa na dłużej - np. na noc, to rano historia się powtarza....To w końcu czego to jest wina???

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc sprawa wygląda tak. Po starcie windy obraz jest przesunięt. OK po jakimś czasie się rozgrzeje i jest już lepiej ale  jest przesunięty o jakieś 3-4mm. Ustawiam go ponownie takl aby był już dobrze ustawiony i wtedy zapamiętuje ustawienia dopuki nie wystygnie..tzn. Wyłączenie go guzikiem podczas pracy komputera nie powoduje zmian, rtestart kompa też niec nie zmienia, nawet jak go wyłacze na jakiś czss też jest ok. Jeżeli natomiast wyłacze kompa na dłużej - np. na noc, to rano historia się powtarza....To w końcu czego to jest wina???

Pozdro

jak już pisałem "nawet" a sonym to występuje. mój kolega co ma G200 i ten sam problem dzwonił do serwisu i tam się dowiedział, że to normalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flatron Rulezzz

Dokladnie 8)

Sam mam flatrona 915ft+ i obraz w porownaniu do innych 19'' (gl. na kineskopach soniaka) jest rewelacyjny. Geometria niemal idealna, kolorki b. zywe, komplet wyjsc BNC. Czego chciec wiecej?

Niestety, niektorym "guru" nazwa LG ciagle zle sie kojarzy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale i tak monitorek jest zajebisty

Flatrony są ok

bardzo ładnie swiecą

chociaż te duże budy to nnie to czego szukam

iyamka bez podstawki looks cool

już nie mam wyjścia hihi

ps.ddziwne że w testach tego monitka tego nie wykryli(gazetowych)

hihihihhi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...