Scorcho Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Witam Mam zainstalowanego WinXP i Mandrake`a. Są na osobnych dyskach 80gb. Mój problem polega na tym, że chciałem zmienić Mandrake na SUSE i nie wiem czy jak usunę LILO za pomocą "fdisk\mbr" to nie sprawię że windows nie będzie się uruchamiał?? proszę o pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartmarian Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) witaj, zakladajac ze ten temat dotyczy linuxa odpowiedz brzmi: nie uruchomi sie (fdisk to nie ten program - dla xp, a jakim ? to wykracza poza to forum) :D pozdrowienia PS a suseł sam nie poradzi sobie przy instalacji ? ---ciach--- a to jeszcze dodam ze nie wiadomo czy mbr tego z xp wogole zostal ruszony, bo napisales nam ktory dysk byl uruchamiany z bios i napisales nam kolejnosc dyskow, a jeszcze na przyszlosc jak bedziesz instalowal susła, wg mnie zamiast lilo wybierz grub(asa) Edytowane 6 Marca 2006 przez bartmarian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scorcho Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Nawiązałem do tego co było napisane w FAQ, żeby puścić fdisk z dyskietki startowej i wpisać fdisk\mbr i LILO się usunie, ale mam obawy czy po wymazaniu mbr`u windows będzie chodził, a nie chciałbym go na nowo instalować.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartmarian Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 tyle co ja wiem o windzie experiens (czy jak sie to tam wlg. sł. pisze ;-) ) to to ze do mbr-a przywraca siem fixmbr (jak uruchomisz z CD install XP jest coś jak naprawa systemu - swoją drogą naprawa systemu powinna być główną częscią menu start - i tam po wpisaniu help "znajdziesz" pomoc) a fdisk /mbr zrobi to poprawnie w windzie95/98 (co do wyszukanej wersji tysiącletniej nie wiem) pozdrowienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scorcho Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 dzięki wielkie, teraz już wiem jak to zrobić pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 NIe ma znaczeni czy się użyje fdiska czy fixmbr z konsoli odzyskiwania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...