Skocz do zawartości
th0rax

X800gto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcę podwyższyć próg i zamiast x1600XT kupić sobie grafe widniejącą w temacie... jednak jedno tam nie daje mi spokoju. Bo wszystkie x1000 mają już wbudowane pixel shadery 3.0 a poniżej 1000 mają 2.0. I to właśnie odstrasza mnie od tej grafy. Kupiłbym ją bo szyna 256 nie znajduje się w każdej grafie i działa podobno wyśmienicie, ale zaś z drugiej strtorny chciałbym mieć pixel shadery 3 ! Napiszcie tu czy to jest duża różnica pomiędzy 3.0 a 2.0 ? bo nigdy nie miałem doczynienia wcześniej z 2.0 a jak widziałem grafe na 3.0 to mi to bardzo zaimponowało. Teraz mam ciężki orzech do zgryźnienia i sam nie wiem co mam wziąć.

Pomóżcie ;]

Z góry dzięki za pomoc. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym miał elektorwnie w domu to może i skusiłbym się na 6800GT ale aktualnie dobija mnie sprawa iż grafa ta zrzera mase prądu i w dodatku nie ma avivo na czym mi bardzo zależy. Dlatego też wszystkie produkty nvidia odpadają u mnie na starcie... i jednak coś czuje że chyba kupie x1600 bo jak jest duża różnica to raczej nie opłaca się x800gto :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym miał elektorwnie w domu to może i skusiłbym się na 6800GT ale aktualnie dobija mnie sprawa iż grafa ta zrzera mase prądu i w dodatku nie ma avivo na czym mi bardzo zależy. Dlatego też wszystkie produkty nvidia odpadają u mnie na starcie... i jednak coś czuje że chyba kupie x1600 bo jak jest duża różnica to raczej nie opłaca się x800gto :>

6800GS :D nie bierze tyle pradu z tego co wiem :) ale jesli zalezy ci na vivo :wink: dodam ze sam mam GTO zmodowana na 16p i karta sie naprawde ladnie sprawuje ja bym wolal wydajnosc od pixel 3.0 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zaś niekoniecznie, bo pixel 3.0 będzie dużo lepiej wyglądało przy renderowaniu w programamch graficznych o ile sie dobrze orientuje a do tego mi to jest najbardziej potrzebne więc wiesz... Do gier będzie mi potrzebne tylko początkowo :P

A tak przy okazji jeszcze duża jest różnica między x1600pro a x1600xt ?:> oczywiście prócz ceny :P ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 3DMarku X800GTO uzyskuje więcej punktów niż X1600XT, ale spójrz na 3DM2005 - X800GTO przegrywa. Jednym słowem w nowych grach i w tych których będą dopiero wychodzić X1600XT będzie szybszy to ze względu na więcej jednostek PxS. W 3DM2005 X1600XT zrównuje się również z 6800GS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym miał kupować VGA dla siebie to wybrałbym X1600XT. Dlaczego? Nowe gry będą częściej korzytały z PixelShaderów do obliczania efektów, niż z teksturek. Dlatego X1900XTX z 48 PixelSaderami i 16 ROPami jest sybszy od GF7900GTX z 32 ropami (ROP - jednostka obrabiająca tekstrurę przed wsyłaniem jej przez GPU na ekran).... Dlatego też w X1600XT są TYLKO 4 ROPy podczas gdy 12PXS-ów. Wystarcza to by konkurować z 6800GS w nowych grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce geforców z dwuch prostych powodów. Pierwszy karty nvidii zrezrają dużo więcej prądu niż poczciwe radki. Po drugie i to najważniejsze Gfxy nie mają AVIVO! a na tym mi bardzo zależy bo komp będzie to robienia w grafice i do tworzenia filmów... tzn na pewno w coś popykam na początku ale głównie nastawiam sprzet na filmy i grafike...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma chyba x1600XT 128MB - kartę można kupić od 630zł (oczywiście tylko PCI-E) jak kupisz daj znać jakie wrażenia....

Jest Palit X1600Pro Golden 128MB, przy czym Pro ma tylko w nazwie, wersja Golden jest wyposażona w pamięci 1,4ns i osiąga zegary XT, cena około 500zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu Palit to dziwna firma, która ładuje nierzadko lepsze pamięci do kart, niż wymaga tego specyfikacja.

Gorsza od XT jest tylko pod względem ilości pamięci, przeczytaj kilka ostatnich stron tematu, a sie przekonasz, że nie ma haczyka: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=170171

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm? na prawdę XT za 500 zl?:> czy jest w tym jakiś haczyk? bo jakoś mi się nie wydaje żeby tylko nazwa inna i cena o 130 zl nizsza :>

A tak przypomniałem sobie - na egieldzie jest test tej karty TUTAJ i o dziwo wyniki na deko podniesionych zegarach są na poziomie 6800GS! (np. B&W2 800x600 4xAA 16xAF) a często wyniki są lepsze (FarCry) - no ale zainteresowany nie jest za bardzo zainteresowany grami. Toteż nie zmienia to faktu że silnik X1600Pro/X1600XT jest nowoczesny, oferuje AVIVO, sprzętowe dekodowanie strumieni itd. Osobiście kupiłbym "pełną" 1600XT z 256MB. I osobiście kupiłbym kartę chłodzoną pasywnie - ale te są droższe ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nono obejżałem cały temat i jestem pod wrażeniem. Ta karta jest na prawdę bardzo dobra i już jestem pewien jaką kupię. A szczególnie z powodu iż w Q4 i D3 wychodzi bardzo dobrze a to jedyne gry w jakie będę grać. No zostaje jeszcze Kroniki Riddicka i Painkiller ale to też pujdzie jakoś na tej grafie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a macie linki do jakiś kart chłodzonych pasywnie?

W przypadku X1600XT producenci mają gamę pasywnych modeli

GIGABYTE TAKI 2 slotowe chłodzenie

MICROSTAR TAKI jednoslotowe chłodzenie

ASUS TAKI 1 slotowe chłodzenie

Najbardziej podobają mi się modele ASUS'a i GIGABYTE'a, ale MSI ma też na pewno wydajne chłodzenie. Ceny poza sklepem *********.pl powinny być niższe. Zawsze można też kupić SAPPHIRE X1600XT cena ok 630~650 PLN i jesli chłodzenie okaże się za głośne, 70PLN kosztuje ciche chłodzenie AC.

Edytowane przez malkovich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi