Scorcho Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Mam kolejny (wstyd mi) lamerski problem. Za cholerę nie udaje mi się uruchomić karty sieciowej w SUSE 10.1. Wpisałem wszystko:IP, bramę, maskę. serwery DNS, tylko nazwy komputera i domeny nie, bo nie znam a w Windows`ie nie było to potrzebne... Ma to jakieś znaczenie? Wie ktoś jak skonfigurować tą kartę? z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Mam kolejny (wstyd mi) lamerski problem. Za cholerę nie udaje mi się uruchomić karty sieciowej w SUSE 10.1. Wpisałem wszystko:IP, bramę, maskę. serwery DNS, tylko nazwy komputera i domeny nie, bo nie znam a w Windows`ie nie było to potrzebne... Ma to jakieś znaczenie? Wie ktoś jak skonfigurować tą kartę? z góry dzięki za pomoc A chociaż system poprawnie Ci ją wykrywa? Wykonaj polecenie dmesg |grep eth i wklej tu, co wyświetli. Poza tym ostatnio walczyłem z kartą na płycie NForce'a. Okazało się, że linux próbuje ładować moduł jeszcze zanim karta przejdzie jakiś swój własny test (a przynajmniej tak podejrzewam) i moduł się nie ładuje, oczywiście mimo poprawnej konfiguracji samego linuksa. Trzeba było konfigurację z palca wpisać do rc.local łącznie z ładowaniem modułu (tyle, że na początku "sleep 10"). Może też być tak, że zamiast karty sieciowej konfigurujesz FireWire ;) , które też jest widziane jako eth (a często zdarza się - tak było u mnie - że FireWire to eth0 i eth1, a właściwa karta sieciowa to eth2). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scorcho Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Dzięki za pomoc, ale już sobie poradziłem w inny sposób. Zanim użyłem podanego przez ciebie polecenia dmesg|grep eth, wpisałem w ustawieniach nazwę domeny "local" i teraz działa bez problemu. Tego posta piszę już w Linux`ie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Podepnę się po temat Zassałem sobie LiveCD Suse 10 EN Niestety nie działa mi sieć. Mógłby mi ktoś pomóc ją "ożywić". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...