ehek Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 mam w kompie chyba tylko 1 port COM, chociaz komp ma tylko kolo roku.. co trzeba zrobic, zeby miec ich wiecej? ;) ile to bedzie kosztowalo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Po co Ci port COM ??? ps. już dawno powinni przestać montować tego starocia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ehek Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 potrzebny mi jest ;) wiec da sie zrobic 2 z jednego? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) potrzebny mi jest ;) wiec da sie zrobic 2 z jednego? :P Są takie ustrojstwa pod USB ... ( gratis dostaniesz LPT :P ) Edytowane 12 Marca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Wbrew pozorom port COM dosc czesto sie przydaje, chociaz oczywiscie nie kazdemu jest potrzebny. Zastosowan wiele, uzyteczny w serwisach rownego rodzaju sprzetu czy chociazby dla kogos, kto chce pobawic sie troche w elektronika i sterowac czyms wlasnie przez RS232 badz zaprogramowac jakis ukladzik. Opcji jest wiele. Najlepszym wyjsciem bylby zakup dodatkowego kontrolera. Mozna je dorwac jeszcze na allegro. W sklepach pewnie tez bylaby taka szansa, ale trzeba by dobrze poszukac. Ma to pewna podstawowa zalete. Taki port powinien byc widziany nawet przez stare, dosowe programy czego o konwerterach USB - RS232 powiedziec juz nie mozna. Nie zajmuje ci to takze portu USB ;) Jesli juz chodzi o konwertery USB - RS232 to warto rozejrzec sie za porzadniejszym opartym na ukladzie FTDI albo Prolifica. Cena w granicach 100zl, a ten LPT o ktorym wspominal Kyle to poprostu przjesciowka na 25 pinowego COMa a nie port rownolegly :P Te tanie tandety za 20-25zl nie zawsze dzialaja poprawnie i dosc czesto stwarzaja roznego rodzaju problemy czy tez nie chca wspolpacowac z kazdym oprogramowaniem. Ostatecznie mozna tez kupic rozgaleznik portow przy pomocy, ktorego wciaz masz jeden port COM, ale podlaczasz do niego 2 lub wiecej urzadzen i przy pomocy przelacznika wybierasz z ktorego aktualnie chcesz korzystac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) Wbrew pozorom port COM dosc czesto sie przydaje, chociaz oczywiscie nie kazdemu jest potrzebny. Zastosowan wiele, uzyteczny w serwisach rownego rodzaju sprzetu czy chociazby dla kogos, kto chce pobawic sie troche w elektronika i sterowac czyms wlasnie przez RS232 badz zaprogramowac jakis ukladzik. Opcji jest wiele. Najlepszym wyjsciem bylby zakup dodatkowego kontrolera. Mozna je dorwac jeszcze na allegro. W sklepach pewnie tez bylaby taka szansa, ale trzeba by dobrze poszukac. Ma to pewna podstawowa zalete. Taki port powinien byc widziany nawet przez stare, dosowe programy czego o konwerterach USB - RS232 powiedziec juz nie mozna. Nie zajmuje ci to takze portu USB ;) Jesli juz chodzi o konwertery USB - RS232 to warto rozejrzec sie za porzadniejszym opartym na ukladzie FTDI albo Prolifica. Cena w granicach 100zl, a ten LPT o ktorym wspominal Kyle to poprostu przjesciowka na 25 pinowego COMa a nie port rownolegly :P Te tanie tandety za 20-25zl nie zawsze dzialaja poprawnie i dosc czesto stwarzaja roznego rodzaju problemy czy tez nie chca wspolpacowac z kazdym oprogramowaniem. Ostatecznie mozna tez kupic rozgaleznik portow przy pomocy, ktorego wciaz masz jeden port COM, ale podlaczasz do niego 2 lub wiecej urzadzen i przy pomocy przelacznika wybierasz z ktorego aktualnie chcesz korzystac. Miałem na myśli listwę z PS/2 , 2x com , LPT itd pod usb - stosowaną do notebooków nie przejściówkę za 25 PLN . Co do korzystania z COM jako wyjściem sygnałów w celu sterowania urządzeniami ( robiłem takie coś ) to komu to w domu potrzebne ??? Jeśli ktoś już się bawi w coś takiego to niech kupi sobie odpowiednie listwy na USB ( z wtykami COM ) . ps. nie widzę sensu aby 100% kupujących płyty główne płaciło za com i LPT podczas gdy korzystają z nich tylko Ci którzy mają stare , zacofane urządzenia pod te antyczne łącza lub "bawią" się w sterowanie urządzeniami mech. ps2. Dziwne że producenci trzymają te conajmniej kilkunastoletnie łącza/magistrale a łatwo przychodzi im zmieniać co powiedzmy 1 rok - 1,5 roku łącze pod CPU lub kartę graficzną. A można było nie wprowadzać AGPx1 i AGPx2 tylko pozostać przy kompatybilnym w dół PCI 66mhz 64 bit ( przepustowość AGPx2 ) Edytowane 13 Marca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Co do korzystania z COM jako wyjściem sygnałów w celu sterowania urządzeniami ( robiłem takie coś ) to komu to w domu potrzebne ??? Jeśli ktoś już się bawi w coś takiego to niech kupi sobie odpowiednie listwy na USB ( z wtykami COM ) . Nie pamietam, zeby ktos wspominal ze mu to w domu potrzebne ;) Ja przykladowo skladajac komputer do pracy nie moge sobie pozwolic na zakup takiej plyty, ktora nie oferowalaby przynajmniej dwoch portow RS232 zwlaszcza, ze wykorzystuje to na codzien. Listwy czy konwertery USB - RS232 owszem, sa dobre, ale jak napisalem wczesniej nie dzialaja w ogole ze starszymi, dosowymi programami a i niektore nowsze nie radza sobie z taka emulacja najlepiej a to juz jeden z powodow by je od razu odrzucic, przynajmniej dla mnie. ps. nie widzę sensu aby 100% kupujących płyty główne płaciło za com i LPT podczas gdy korzystają z nich tylko Ci którzy mają stare , zacofane urządzenia pod te antyczne łącza lub "bawią" się w sterowanie urządzeniami mech. ps2. Dziwne że producenci trzymają te conajmniej kilkunastoletnie łącza/magistrale a łatwo przychodzi im zmieniać co powiedzmy 1 rok - 1,5 roku łącze pod CPU lub kartę graficzną. Szczerze mowiac mozna juz kupic plyty glowne pozbawione RS232, ale skoro producent i tak musi wpakowac interfejs szeregowy chociazby do obslugi myszki czy klawiatury podpinanej przez PS/2 to dlaczego od razu nie wyprowadzic dodatkowego gniazda z postawi COMa. Te kilka zlotych (czy nawet mniej) w ta czy w tamta robi naprawde mala roznice tym bardziej, ze tego typu magistrale wciaz sa uzywane i przez niektorych wrecz wymagane czego o innych nie zawsze mozna powiedziec. To jest poprostu standard, ktorego nie trzeba zmieniac i do swoich celow doskonale sie nadaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Nie pamietam, zeby ktos wspominal ze mu to w domu potrzebne ;) Ja przykladowo skladajac komputer do pracy nie moge sobie pozwolic na zakup takiej plyty, ktora nie oferowalaby przynajmniej dwoch portow RS232 zwlaszcza, ze wykorzystuje to na codzien. Listwy czy konwertery USB - RS232 owszem, sa dobre, ale jak napisalem wczesniej nie dzialaja w ogole ze starszymi, dosowymi programami a i niektore nowsze nie radza sobie z taka emulacja najlepiej a to juz jeden z powodow by je od razu odrzucic, przynajmniej dla mnie. Szczerze mowiac mozna juz kupic plyty glowne pozbawione RS232, ale skoro producent i tak musi wpakowac interfejs szeregowy chociazby do obslugi myszki czy klawiatury podpinanej przez PS/2 to dlaczego od razu nie wyprowadzic dodatkowego gniazda z postawi COMa. Te kilka zlotych (czy nawet mniej) w ta czy w tamta robi naprawde mala roznice tym bardziej, ze tego typu magistrale wciaz sa uzywane i przez niektorych wrecz wymagane czego o innych nie zawsze mozna powiedziec. To jest poprostu standard, ktorego nie trzeba zmieniac i do swoich celow doskonale sie nadaje. Nie potrzeba PS/2 - wszystkie "rozsądne" myszy są na USB , klawiatur na USB też nie brakuje. Jestem za ujednoliceniem portów - 10 rodzajów portów do 10 różnych urządzeń to pełno problemów. Poza tym piszesz kilka PLN w tą czy w tamtą .... tu kilka, tam trochę i uzbiera się kilkadziesiąt. Nie widzę sensu aby większość płaciła więcej dla garstki ludzi potrzebujących COM czy LPT. Wolę mieć 8-10 portów USB bez potrzeby inwestycji np 40 PLN (tyle zapłaciłbym jakiś czas temu za 2 śledzie USB). Koszty utrzymania starych "wynalazków" są duże .... dziesiątki PLN za 1 egz. płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ehek Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 a te porty com sa kolo siebie jak sa 2? :P nie znam sie na tym co jest w srodku kompa.. mozna jakos sprawdzic z poziomu windowsa czy sa dostepne te porty? mam podobne wejscia, ale nie sa kolo siebie i nie wiem teraz a nie mam jak sprawdzic.. a te przejsciowki z USB to na jakiej zasadzie dzialaja? podlaczam do USB i instaluje jakis tam sterownik i tyle? no chyba ze jakas dziwna instalacja by byla :P z gory dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 To właściwie nie przejściówka tylko kowerter ( ma swoje układy scalone których klasyczna przejściówka nie ma). Działą to tak że wtykasz i działasz :P ( nawet chyba stery niepotrzebne) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ehek Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 czyli cos z takich: http://allegro.pl/search.php?string=rs232&buy=0&new=0&pay=0 ? ale sa tam plytki, wiec trzeba sterowniki a w sklepach kupi cos takiego? i co z tym sprawdzeniem ile sie ma portow com? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...