case Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 chyba to sie jakos przeklada im ciezszy zasilacz tym lepszy :) jak mialem enlighta 230 to byl dosyc ciezki moj codegen 300W jest sporo lzejszy kumpel kupil jakis na bazarze maxpower zdaje sie 300W (115zl) i ten to jest naprawde ciezki zauwazylem tez ze ma wydajnosc na 12v 25A a moj codeshit 10 .... :? czyli jak kupowac zasilacz to im ciezszy tym lepszy :P ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 ja też to zauważyłem. Zmieniłem zasilacz z HuntKey`a na FSP i ten FSP jest sporo cięższy, amperaże ma lepsze, wentylator cichszy i napięcia trzyma wzorowo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 FSP = Forton = dobry zasilacz. Wiem bo mam 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 A ile ma ten forton amper na 12 V ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radomek Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 A jak kompa kupujecie lub monitor to tez im ciezszy tym lepszy?? hahaha :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 Mój megabajt nie jest zbyt ciężki :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 zawsze mozna obejrzec zasilke przez otwory wentylacyjne - warto zwrocic uwage na rozmiar radiatorow i transformatora impulsowego oraz ilosc stabilizatorow, rozmiar kondensatorow elektrolitycznych (takie walcowate gady) i ilosc , ew. producenta np takie Rubycony albo Wima juz swiadcza ze tworca byle czego nie wsadzil do srodka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 radomek jak nie masz pojecia to sie nie odzywaj. Widocznie ciężar przekłada się na lepszej jakości podzespoły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 no ba jesli chodzi o gabaryty podzespolow w przypadku trafo ma to ogromne znaczenie gdyz trafo wieksze (o wiekszym rdzeniu) moze zostac bardziej obciazone. Wieksza ilosc stabilizatorow to wieksza wydajnosc pradowa, wieksze kondensatory to wieksza pojemnosc i woltaz. Jesli zasilka jest lekka jak piorko i pisze na niej 300 albo 400 w to producent ewidentnie oszukuje w podawaniu parametrow znamionowych i nalezy unikac takich badziewi co by pozniej nie łkac na forum. - i to byl krotki wyklad dr Limerro na temat zasilek cdn drodzy studenci ;-))) Na kolokwium macie zbadac zawartosc browara w browarze ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|\/|ASO|\| Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 Tak samo można porównać na wage dobre CD-Romy takie jak TEAC itp. do takich np. CTX, JAMICON :D w tym wypadku wydaje mi sie im cieższy tym lepszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 A jak kompa kupujecie lub monitor to tez im ciezszy tym lepszy?? hahaha :D widze ze kolega nie kumaty cos ze cie smieje z tego 8O :roll: ale wracajac do tematu to to o czym piszesz to jest najprawdziwsza prawda, pare dni temu wyczytalem gdzies na zagranicznej stronce ze dobry zasilacz 400W (za takim sie rozgladam) powinien wazyc 3-4 kg, czyli im ciezszy tym lepszy :!: :!: :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 Co do wypowiedzi radomka: jak widac z w/w opinii, dopoki producenci nie zaczna wrzucac ciezarkow do zasilacza, to im ciezszy tym lepszy. A z monitorami de facto jest podobnie, oczywiscie jesli chodzi o CRT nie o LCD. Maja obudowane metalem kineskopy, zeby zapobiec zakloceniom, waza po 30kg i to walsnie sa te najlepsze, a jakies tanie hiyamy czy cos to plastiki leciutkie etc Podobnie obudowy: im ciezsza tym lepsza, zobacz ile waza te najfajniejsze. Im ciezsza, tym blachy grubsze i mniej wibracji etc :) Takze swoja wypowiedzia troszke zlamiles ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 A jak kompa kupujecie lub monitor to tez im ciezszy tym lepszy?? hahaha :D Nie smiej sie radomek bo to swieta racja. Poczytaj co napisal elh i limerro bo to jest wlasnie to. Zanim sie z czegos zaczniesz wysmiewac, pomysl , to naprawde nie boli i daje czesto zajebiste rezultaty :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 FSP = Forton = dobry zasilacz. Wiem bo mam 8)gdzie takowego kupiłes ??? Linka wrzuc jak mozesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 ja mam marcona 400W i wazy ponad 2kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 yogurcik - był w obudowie ADAX'a 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 A jak kompa kupujecie lub monitor to tez im ciezszy tym lepszy?? hahaha :D Nie smiej sie radomek bo to swieta racja. Poczytaj co napisal elh i limerro bo to jest wlasnie to. Zanim sie z czegos zaczniesz wysmiewac, pomysl , to naprawde nie boli i daje czesto zajebiste rezultaty :o niektorzy audio - maniacy :) mowią że im cięzszy wzmachol tym leprzy, traktowałem to z przymrużeniem oka, a tu włanie dowiedziałem się konkretów, coś w tym napewno jest :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 ja niedawno kupiłem DEEr'a 400W za 130zł i napiecia trzyma bardzo dobrze. Jak narazie jestem z niego zadowolony oby tak dalej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafiX_ Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 Podobnie obudowy: im ciezsza tym lepsza, zobacz ile waza te najfajniejsze. Im ciezsza, tym blachy grubsze i mniej wibracji etc :) tu sie niezgodze obudowy z aluminium są b. lekkie i fajne a wibracji nie wydziela obudowa tylko miedzy innymi zasilacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 A jak kompa kupujecie lub monitor to tez im ciezszy tym lepszy?? hahaha :D Nie smiej sie radomek bo to swieta racja. Poczytaj co napisal elh i limerro bo to jest wlasnie to. Zanim sie z czegos zaczniesz wysmiewac, pomysl , to naprawde nie boli i daje czesto zajebiste rezultaty :o niektorzy audio - maniacy :) mowią że im cięzszy wzmachol tym leprzy, traktowałem to z przymrużeniem oka, a tu włanie dowiedziałem się konkretów, coś w tym napewno jest :) w tym jest pelna prawda :) dajmy na to takie wqzmachole gitarowe (zwykle lampowe) ktore widzimy ogladajac wykonawcow: taki popularny i chyba najtanszy Marshall JCM 900 wyciaga max 100 W RMS tak jak podaje producent - ma stosunkowo male trafo wyjsciowe , nie jest zle ale wiekszej mocy po nim sie nie mozna spodziewac. a taki Orange ( Oasis graja na takich jaskrawo pomaranczowych wzmacholach - "Do U know what I mean" - teledysk) - zbudowany bez uzycia PCB tylko montaz point to point (punkt - punkt) a zastosowane elementy to prawie rozwiazanie militarne nastawione na max power i jednoczesnie niezawodnosc no i ogromne trafo zasilacza jak i wyjsciowe - wyciaga to ze 160 W podczas gdy producent podaje o ile pamietam 100 albo 120 W. Do czystego audio tez sie to tyczy - wzmacniacze high end posiadaja ogromne transformatory toroidalne i baterie kondensatorow o pojemnosciach nieraz 200 000 uF dzieki czemu odpowiedz amplitudowa (czas reakcji) decyduje m.in. o ekspresji brzmienia i dynamice. Tranzystory sa parowane zeby zapewnic max symetrie obu kanalow i najbardziej obiektywny punkt pracy ze wzgledu na moc max wyjsc i znieksztalcenia , montowane sa na wielgachnych radiatorach , czesto radiator stanowi rowniez obudowe , nieraz dodaje to stylu :) w niektorych konstrukcjach duzej mocy tranzystory sa polaczone szynami miedzianymi zeby zapewnic jak najmniejsza rezystancje polaczenia i tym samym straty mocy itd itp temat szeroki jak rzeka :) I to samo mozna odniesc do wszystich zasilaczy w tym impulsowych w komputerach - choc tu gabaryty sa znacznie mniejsze dzieki odmiennej zasadzie dzialania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 No a zalozmy jak by ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 2 zasilacze. Jeden jakis renomowany (podajcie nazwy) i np. codegen. Zobaczyc jakie maja plytki a jezeli mialy by inne to znalesc schemat z elementami. Jezeli mialy by takie same to do codegena (brakuje zawsze paru elementow) wlutowac odpowiednie rzeczy i moze zalozyc jeszcze jakies leszpe tranzystory (nie mocniejsze tylko lepszej jakosci) to ciekawe czy by codegen dawal lepsze napiecia :? Pozostaje jeszcze sprawa transformatora ale on opowiedzialny jest za moc zasilacza a mi chodzi glownie o napiecia. P.S. Zapomnialem dodac ze jezeli pobor pradu wzrosnie to trafo nie wyrabia i napiecia spadaja. Qrde czyli bez zmiany trafo ani rusz z ulepszeniem zasilacza :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 no mozna tez tak ale obawiam sie ze to nic nie da - najwiecej w zasilce kosztuje trafo i tu juz na starcie pewnie tandetni producenci daja ograniczenie wiec dalej nic nie zdzialasz - owszem moze sie zdarzyc jednak ze zastosowano za mala pojemnosc filtrujaca lub wymiana stabilizatorow na wieksze a tym samym o wiekszej wydajnosc pradowej spowoduje ze polepsza sie parametry zasilacza. napisales: "Pozostaje jeszcze sprawa transformatora ale on opowiedzialny jest za moc zasilacza a mi chodzi glownie o napiecia. " Zauwaz moc znamionowa zasilacza (faktyczna czasem zgodna z tym co podaje producent) jest stala a wiadomo ze moc to iloczyn napiecia i pradu P=U*I (zwiazek pomiedzy P - moca a U - napieciem ewidentny). Dazysz do tego aby przy wzroscie pradu obciazenia napiecie np 12V bylo stale - niestety tak nie jest i wraz z poborem pradu napiecie opada liniowo . W dobrej zasilce opada lagodnie pod malym katem , natomiast w kiepskim zasilaczu kąt opadania jest duzy. Jako ze temat ciekawy rozkrece swojego Enlighta 235 W , spisze elementy i poszukam parametrow, a pozniej przedstawie na forum:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 No wlasnie na poczatku nie wziolem pod uwage wzoru na moc ;) Potem juz napisalem ze jezeli chce sie zwiekszyc amperaz to trza zmienc trafo bo inaczej spadaja napiecia. Jednak co do jednego musisz sie ze mna zgodzic ze jezeli by sie wstawilo te elementy ktorych brakuje i zmienilo tranzystory na lepsze to napiecia mialo by lepsza "jakosc" ;) Dzieki temu nawet jezeli napiecia by spadly to sprzet mogl by dalej dzialac poprawnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radomek Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 A nie pomysleliscie o tym ze moga napchac jakiegos shitu aby byl ciezszy!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 A nie pomysleliscie o tym ze moga napchac jakiegos shitu aby byl ciezszy!!! 8O Oh please :lol: Siedz juz cicho :evil: Moj enermax jest dlatego taki ciezki, ze nasypali tam 3kilo gwozdzi :?: Zajebista teoria :bij: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radomek Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 A nie pomysleliscie o tym ze moga napchac jakiegos shitu aby byl ciezszy!!! 8O Oh please :lol: Siedz juz cicho :evil: Moj enermax jest dlatego taki ciezki, ze nasypali tam 3kilo gwozdzi :?: Zajebista teoria :bij: Chyba sie nie rozumiemy, chodziolo mi o to ze nie zawsze jest ciezki przez to ze same porzadne rzeczy w nim siedza. A czy jest dobry nie swiadzy tylko waga ale rowniez firma!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 radomek ja na twoim miejscu bym sie przymknąl a nie brnął dalej. U mnie zamaist 3 kilo gwoździ dali cementu na dno i ścianki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 A jak kompa kupujecie lub monitor to tez im ciezszy tym lepszy?? hahaha :D w sumie tak :lol: wiesz ile waza obudowy modecom? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radomek Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 A jak kompa kupujecie lub monitor to tez im ciezszy tym lepszy?? hahaha :D w sumie tak :lol: wiesz ile waza obudowy modecom? A jak ja kupowales to dlatego ze byla ciezka ,..... czy dlatego ze jest dobra??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 ... U mnie zamaist 3 kilo gwoździ dali cementu na dno i ścianki :) a ja mam obudowe zasilacza z olowiu, a radiatory tez z olowiu ale puste w srodku i wypelnione rtecia, dodatkowo wentylatory ze stali a kazdy kabel grubosci kciuka - jak wyjmuje zasialcz z obudowy to musze prosci o pomoc sasiada z dzwigiem ROTFL :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...