czkawka Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Czy ktos z was ma moze linki do jakichs fajnych i fachowych tutoriali robienia stron www w technologii CSS? Niby nic nowego, ale ostatnio sie zajaralem i zobaczylem ze super rzeczy mozna tym robic! Z gory dzieki za jakies linki, na prawde sie zajaralem tym i super efekty tego sa. Co wy sadzicie o CSS? Nie mowie o nadawaniu wlasciwosci czcionkom itp, mowie o budowaniu calej strony na tym! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Jak zbudujesz cała strone na CSS'ie to jedna ułomna przeglądarka, z której korzysta najwiecej ludzi tego nie wyswietli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 ...i trzeba będzie robić bypassy dla niej. Smutna prawda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 http://www.csszengarden.com/ http://css.maxdesign.com.au/floatutorial/index.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) zapomnij o tym... powody jakie podali koledzy wyżej sprawiły iż musiałem przekopywać cały internet aby głupi internet exploder wyświetlił mi to co chce i tak jak chcę... wpisz w gogle acid2 i zobacz jak wypada IE w tym teście.. w którym między innymi wykorzystano CSS... Edytowane 15 Marca 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Da sie zrobic layouty na css bez wiekszych hackow dla IE (>= 6.0) i innych przegladarek tylko trzeba sie troche bardziej pomeczyc. Szkol jest wiele.. wszystkie skatalogowane w googlach :) Przyklad np. u mnie w sigu.. oczywiscie to jest tylko prosty (nawet bardzo) lay, ale nie musialem przekopywac calego internetu, zeby to zrobic. Widzialem tez duzo bardziej zaawansowane lay'e oparte o CSS, ktore w IE6, FF, O wygladaly tak samo. PS. acid2 na FF i Operze tez nie wyglada tak jak powinien (tak wiem.. blizej temu do obrazka referencyjnego niz temu co pokazuje IE) Edytowane 16 Marca 2006 przez FiDO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 I tak MS stwierdzi w razie "W", że "tak ma być". No bo IE przecież wyprzedza wszelkie standardy o co najmniej dekadę :] Czkawka: http://www.webhelp.pl/kursy/css/index.php Na początek wystarczy. Zanim zechcesz się czegoś więcej nauczyć, spróbuj zrozumieć i zastosować to co jest opisane w tym kursie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czkawka Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Na prawdę IE powyżej 6.0 ma aż takie problemy z wyświetlaniem CSS ?? : / Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Miał te problemy od zawsze. Niestety, był taki okres, że IE stanowił duży odsetek przeglądarek, więc webmasterzy (szczególnie początkujący) odpuścili sobie robienie wszystkiego w/g standardów i zaczęli robić kod pod "standardy" IE. Jako dobry przykład takiego standardu Microsoftowego mogę Ci podać kolorowanie scrollbarów przez css (scrollbar-cośtam-color), które uznane za prawidłowy css nie zostało. Teraz, za sprawą m.in pojawienia się firefoxa i udarmowienia (lol, słowotwórca ze mnie ;) ) opery sytuacja się trochę zmieniła i ludzie zaczęli zwracać uwagę na budowanie stron według standardów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) najgorze jest to ze nawet IE nie ma swojego standardu.. bo raz wyświeta tak a raz inaczej.. na jedym komputerze działa na innym nie :lol: wiec robienie stron pod IE to wjazd w ślepą uliczkę... co do testu ACID... to patrząc na obrazki z FF czy opery widizsz że jest to obrazek mordki.. Niestety na bilowych IE6 i IE7 widać tylko plamę krwi.... :D - pozostałość po parsowaniu kodu przez Internet Exploder Edytowane 16 Marca 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 PS. acid2 na FF i Operze tez nie wyglada tak jak powinien (tak wiem.. blizej temu do obrazka referencyjnego niz temu co pokazuje IE) No bardzo nie wygląda.... http://img71.imageshack.us/my.php?image=acid28td.png Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Jaka masz wersje Opery ? U mnie na 8.52 jest tak: http://img138.imageshack.us/my.php?image=o...acidtest6so.png najgorze jest to ze nawet IE nie ma swojego standardu.. bo raz wyświeta tak a raz inaczej.. na jedym komputerze działa na innym nie wiec robienie stron pod IE to wjazd w ślepą uliczkę...Robienie strony, ktora bedzie wygladala tak samo na roznych IE (o dziwo jeszcze nawet IE5 ma swoje miejsce w statystykach) to rzeczywiscie moze byc syzyfowa praca i w takie cos sie nie bawie. Ale jak cos robie to za cel stawiam sobie taka sama funkcjonalnosc i wyglad w FF/Moz, Operze oraz IE6. Edytowane 16 Marca 2006 przez FiDO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 9 build 8265 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Kiedy wyszła ta berta? U mnie 8.53 i jest trochę mordka pokiereszowana ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 http://my.opera.com/desktopteam/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Kurde, tą drugą (wcześniejszą) sobie ściągnąłem- znalazłem linka zanim podałeś ;) Przechodzi test z delikatnym poślizgiem- kawałek jest czerwony ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 (edytowane) Ale jak cos robie to za cel stawiam sobie taka sama funkcjonalnosc i wyglad w FF/Moz, Operze oraz IE6.No w przypadku mojej stronki też starałem się aby pod świętą trójcą strona wyglądała i działała tak samo... :) Edytowane 17 Marca 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 No w przypadku mojej stronki też starałem się aby pod świętą trójcą strona wyglądała i działała tak samo... :) Mozilla, Opera, Safari/Konqueror? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 hehe.. safari to raczej dobrze chyba działa... mówiłem o FF, O i ...grrr... IE6 najcześciej uzywane przeglądarki - mówię o tych 2 pierwszych.. i ten program taki.. do podglądu stron... - ten ostatni :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 zasada jest taka ze piszemy kod w CSS potem stosujemy ew. IE hacki - tyle - wszelkie inne kombinowanie jest zbedne i niezgodne ze sztuka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...