Skocz do zawartości
enikan

Jak Zrobic Normalny Wyglad Openoffica ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;-)

Posiadam OpenSUSE 10.1... Ale ten sam problem miałem na wszystkich innych SUSU-łach (wszystkie wersje instalowalem) oraz to samo sie dzialo na kilku innych dystrybucjach.

No wiec po 15 latach przenioslem sie z tzw "jedynie slusznego systemu" na linuxa i juz z rok sie na nim trzymam i powrotow nie planuje, mam tylko jeden problem z programem ktory chce doprowadzic do stanu uzywalnosci.

Popatrzcie na tego screena, ktory doklanie zobrazuje wam moj problem:

http://img515.imageshack.us/img515/8287/ekran27op.png

Widac na nim nieszczesnego OpenOffica o kiepskim wygladzie (dla mnie -taki gust). Oraz Normalnie wygladajacego Firefoxa i rowniez dobrze wygladajace menu KDE.

Wersja mojego OpenOffice to 2.0.2 instaluje sie on wraz z SUSE.

Poprostu chce aby OpenOffice tak samo wygladal jak reszta. Bo bez kitu, wszystkie programy w systemie jakich sie tylko czepilem uzywaja mi teraz odpowiednich czcionek ale ten OpenOffice nie.

W jego preferencjach mam zaznaczone aby uzywal czcionki systemowej w menu ale on dalej swoje. Oraz na liscie zamian czcionek w preferencjach nie mam ani jednej wpisanej(lista pusta) ale on dalej swoje.

We wszelkich innych listach czcionek jakie w OpenOffice wystepuja nie ma uwzglednionych wszystkich czcione jakie wystepuja w systemie. A przedewszystkim nie ma tej "Adobe Helvetica" dzieki ktorej moj calutki linux wyglada odpowiednio.

A dodatkowe jaja sa z wydrukiem stron stworzonych wlasnie w OpenOffice. Drukuje oczywiscie wszystko ale podmienia czcionki. Z tej zwydziwianej widocznej wlasnie na zdjeciu robi cos w rodzaju "Helvetica". Jak dla mnie jest to pozytywny blad bo konspekty jakie zanosze do szkoly normalnie wygladaja i mi je doktorzy przyjmuja, ale jakos nie widze mozliwosci zrobic w tym OpenOffice powazniejszych zadan...

Wlaczalem takie narzedzie co sie zwie spadmin i tam rowniez nie mialem ustawionego zadnego podmieniania.

Bardzo prosze ekspertow o pomoc... Bo wiem juz ze swojego doswiadczenia ze na linuxa nie ma zadan niemozliwych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jenot udało się !

Miałeś racje, wystarczylo wywalic tego OpenOffica ktory się zainstalował wraz z moim SUSE i zainstalowac tego z www.ux.pl

Czcionki w menu wygladaja teraz idealnie, w opcjach mozna faktycznie wszystko zmieniac.

Bo w tamtym poprzednim opcje byly prawie te same ale mimo iz cos w nich zmienilem to wyglad pozostawal ten sam. A teraz ten nowy OpenOffice z ux.pl reaguje na wszystkie zmiany jakie mu w opcjach poustawiam. :rolleyes:

Zreszta sami popatrzcie:

http://img65.imageshack.us/img65/2171/ekran45po.png

To wyglada wlasnie tak jak chcialem, oraz tak tez chcieli wszyscy domownicy.

Jeszcze raz bardzo, bardzo dziekuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi