Skocz do zawartości
Szalony Ahmed

Mobo Firmowa I Tania Dla Niezbyt Wymagającego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam rodaków

Mój procek to: Pentium 4 | 2800 mhz | FSB 800 | 1024 cache | Presscot | HTT | socket 478

Szukam taniej i w miarę dobrej płyty pod tego procka. Moje wymagania to DDRy na PC 3200, 4x USB, bardzo dobrze byłoby gdyby była zintegrowana karta graficzna, AGP 8x (niekoniecznie) PCI-Express, 2-3 PCI, niekoniecznie Dual DDR.

Z góry mówię ,że oprócz karty graficznej nic innego w Piecu nie będzie podkręcane !

Na oku mam taką płytkę : http://allegro.pl/item92525487_super_cena_...tra_ddr400.html

Problem polega na tym iż płyta posiada PCI-E ale tylko 4x ?! – nie bardzo rozumiem o co chodzi – czy to bardzo odbije się na wydajności kart graficznych ?

Ogólnie rzecz biorąc mam na wydanie 200-250 zł (najlepiej nie wychodząc ponad 200 zł) - wiem ,że to bardzo mało ale szukam czegoś w miarę firmowego (dotychczas miałem AS-Rock i w życiu tej płyty już nie kupię !) ale wymagań tez nie mam za dużych. Możecie coś powiedzieć o powyższej płytce lub doradzić inną o podobnych parametrach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tam jest napisane, że PCI-E jest 16X :|

No tak ale w tabeli na samym dole jest takie coś

Cechy dodatkowe • 1 x PCI Express x16 (x4 mode only)

chodzi własnie o o x4 mode only - co to jest ?

Po godzinach szukania grzebania itd. dostałem takie informajce :

- Slot PCI Express x16 potrafi pracować z prędkością PCI Express x4.

Nie będzie pełnej wydajności. Oferta dla posiadaczy kart AGP, możliwa późniejsza zmiana na PCI-E.

- Tak port pracuje maxymalnie z predkością x4, niestety jeszcze nikt nie opublikował testów zwiazanych z działaniem takiej karty, na pewno jest mniej wydajna, tylko nie wiadomo jak bardzo.

Poczekam jeszcze bo zadałem to pytanie dwóm osobom ktore też posiadają takie płyty, ich wypowiedzi tez tutaj zamieszczę.

W takim raznie pozostaje mi szukanie płyty głównej z PCI-Express 16x oraz z zintegrowaną grafiką. Jakieś propozycje ? :)

Edytowane przez Szalony Ahmed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi