Skocz do zawartości
Fonzi

Ułamana Nóżka Dysk ATA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wczoraj niechcący ułamałem nóżkę syganałową w moim samsungu sp0802n :mur: .

Odkręciłem płytkę na dole dysku no i wiedzę że nóżka pęknieta jest w połowie.Jakoś je złączyłem na styk no i dysk działa.SMART nie pokazuje żadnych problemów i ogólnie jest wpożądku.

Pytanie tylko czy dawać dysk na gwarancję bo tą nózkę i tak trzeba przylutować czy może zrobic to samemu (wylutować z jakiegos starego dysku nóżkę i wlutować do tego dysku).Pisałem maila do jakiegos serwisu komputerowego to krzykneli mi 50 zł za naprawę :blink: .W sumie mogę to zrobic sam bo wystarczy kroplę cyny dać i po klopocie ale boje się strasznie bo ręcę mi się trzęsą i wogóle :D .Czy jak przylutuję nóżkę to bedzie już wpoządku nie będzie strat w przepustowości i takie tam??Warto się samemu bawic czy dać 50 zł i zlecić to komuś?

Może miał ktos podobny problem.Prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem podobny problem ale ulamalo mi sie ich az 5 :P Przylutowałem i wszystko dziala jak trzeba. Musisz pamiętać tylko aby nie przegrzać lutowanej części. Przygotuj sobie jak najbardziej zaostrzony grot lutownicy. Jeżeli masz pęknięcie w połowie to umieść nóżkę na swoim miejscu i nagrzej grot lutownicy, przytop nim trochę cyny i poprostu dotknij do pęknięcia tak żeby bylo widać że cyna się w tym miejscu "rozpływa". Nie grzej zbyt długo aby dużo ciepła nie przeszło na elektronikę, bo ona nie lubi wysokich temperatur. Po takim zabiegu napewno wszystko bedzie chodzilo jak dawniej. Ja u siebie nie zauważylem spadków wydajności lub stabilności dysku. Chodzi jak nówka :) Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muisisz miec jedynie lutownice 20W z ostrym grotem i cyne 0.2mm i bezproblemowo to polutujesz najlepiej w tasma sygnalowa włożona w złącze( bedzie ci działa jako "szablon" ) i nie bedziesz musiał ustawiac nozki po lutowaniu.

40 igieł w dysku to masa wiec jak ci urwała sie masa ( a na to wyglada chyba ze naprawde dobrze masz przyciśniete do siebie urwane elementy nozek sygnalowych) to nie stanowi to takiego problemu (jest jeszcze 39 masowych żył ;)

50zł :zonk: za przylutowanie nożki to naprawde zdzierstwo...... idz do kumpla co zajmuje sie elektronika lub kogos kto umie lutowac i juz..

A ułamana nożka chyba nie podlega pod gwarancje bo to uszkodzenie mechaniczne.. jesli ktos wie jak to jest dokładnie niech sie wypowie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi