Skocz do zawartości
dembik

Jak Zmniejszyć Zużycie Ramu?

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę się założyć, że było to już wielokrotnie poruszane!!!

Uruchom menadżer zadań i powywalaj niepotrzebne procesy, powywalaj aplikacje z zasobnika systemowego oraz z autostartu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

No z samych procesów to dużo nie da, i tak po resecie wszystko będzie. Oczywiście z uruchom/msconfig/uruchamianie powyżucaj co nie potrzebne, przeczyść rejestr. przeskanuj antyspyware programem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wyłączenie zbędnych programów uruchamiających się przy starcie systemu.

Napisz z jakich programów korzsytasz, czy masz jakiegoś antywirusa, jeśli tak to jakiego?

Start, uruchom i wpisz msconfig, następnie wybierz zakładkę uruchamianie. Odznacz niepotrzebne oprogramowanie albo najlepiej daj screena z tymi programami.

2. Wyłączenie niepotrzebnych usług.

Tutaj niewiele zyskasz. Nie więcej niż 20MB tak na moje oko. ;)

Napisz jeszcze ile masz ramu, jak masz ustawiony plik wymiany. Póxniej będziemy kombinowali co dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z samych procesów to dużo nie da

Faktycznie, to było doraźne działanie :D

A dla trwałych efektów polecam mój komplecik: Autoruns, Spybot search&destroy, Kaspersky Anti-virus,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o wyłączanie procesów to już to próbowałem. <_<Chodzi mi raczej o coś związanego z rejestrem itd.

Pozdrawiam

Moze cos w stylu Optymalizacja WinXP/2k3?

\ <_<

Jeśli chodzi o wyłączanie procesów to już to próbowałem. <_<Chodzi mi raczej o coś związanego z rejestrem itd.

Pozdrawiam

\ <_<

Pozdrawiam

\ <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

To zdefragmentuj rejestr. Co do dobrego i małożernego zestawu bezpieczeństwa to ja mam Outpost Firewall + NOD32 + Firefox. Jak mam FF to nigdy nic w SPybocie nie wykryło :D Ad-Aware cos czasem wykrywa ale z reguly to cookie. Spróbuj programem do wyszukiwania pustych folderów i Je usuń. Ja uzywam czasem TweakXP lub TuneUp Utilites

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszym wyjściem przy braku RAM-u jest jego zwiększenie ! A tak w ogóle to nie ma przecież problemu - u mnie czasem pokazuje, że jest wolne 100 MB a czasem 30 MB - no i co z tego ? - póki wszystko mieści się w RAM-ie to chodzi szybko, a jak go braknie to przecież jest "pamięć wirtualna" i dalej będzie chodzić tylko trochę wolniej !!!

Pozdr. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

póki wszystko mieści się w RAM-ie to chodzi szybko, a jak go braknie to przecież jest "pamięć wirtualna" i dalej będzie chodzić tylko trochę wolniej !!!

Ładne mi trochę. Jak mi się skończy RAM to odrazu to czuję, bo kompa śmierć na chwilę łapie. Ale to pewnie przez KAVa, który jest dobry, ale niestety pamięciożerny.

Nie do końca na temat, ale może się przyda komuś:

Przyspieszenie uruchamiania WinXP

Opymalizacja win2k, xp i 2003

Używałem to chwilę temu, i nawet pomagało :mrgreen:

Edytowane przez mrjeremiasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mnie zaczęło martwić zużycie ramu to podchwyciłem taki program Fast defrag no i musze powiedzieć że dosyć szybko porządkuje ramy i ogranicza zurzycie rozpasanych procesów (chociażby explorera i tego svchost).

Zarzucam to jak chce zagrać w coś bardziej pochłaniającego Ramy i jakoś działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszym wyjściem przy braku RAM-u jest jego zwiększenie !

tylko genialny system jakim jest winda, nie daje sobie rady z gospodarowaniem ramem i czym więcej mamy tym więcej zajmuje ;) Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System jak system - ja mam W2K i nie narzekam. Do tego firmowy (od MSI ) PC Alert, który ma opcje zwalniania pamięci. A to że im więcej Ramu tym więcej go zajmuje - to przecież w porządku - to co wcześniej system musiał trzymać w pamięci wirtualnej, to wrzuca sobie do Ramu i powinien chodzić szybciej.

Nie wiem po co komu wolny RAM ? - chyba po to się go instaluje żeby wykorzystywać !

Pozdr. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi