Skocz do zawartości
yamcha

Ostrzeżenie O Nadmiernym Użyciu Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki dość dziwny problem. Od jakiegoś czasu, często zdarza się, że mój komputer zaczyna wydawać dźwięk ostrzegawczy, o tym, że procesor działa poza swoje możliwości. Dzieje się to np. podczas gry w Football Managera 2006, który raczej wymaganiami nie powala.. Po wejściu do Menadżera Zadań, CPU stoi na 100%, a komp przeraźliwie wyje. Nie wydaje mi się, żeby to była wina wymogów gry, bo zdarza się to nawet podczas przeglądania neta. Ktoś wie co jest grane?

System: WinXP Home

Antyvir: avast!4 - brak wirusów

Procesor: Intel Pentium 4 630; 3,0GHz; HT

Płyta: Gigabyte GA-8I915G-MF

Pamięć: 512MB

Grafa: NVIDIA GeForce 6600GT; 256MB; 128bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki dość dziwny problem. Od jakiegoś czasu, często zdarza się, że mój komputer zaczyna wydawać dźwięk ostrzegawczy, o tym, że procesor działa poza swoje możliwości. Dzieje się to np. podczas gry w Football Managera 2006, który raczej wymaganiami nie powala.. Po wejściu do Menadżera Zadań, CPU stoi na 100%, a komp przeraźliwie wyje. Nie wydaje mi się, żeby to była wina wymogów gry, bo zdarza się to nawet podczas przeglądania neta. Ktoś wie co jest grane?

System: WinXP Home

Antyvir: avast!4 - brak wirusów

Procesor: Intel Pentium 4 630; 3,0GHz; HT

Płyta: Gigabyte GA-8I915G-MF

Pamięć: 512MB

Grafa: NVIDIA GeForce 6600GT; 256MB; 128bit

wejdź do BIOS i sprawdź czy/na jaką wartość temperatury procesora jest ustawiony alarm, jeżeli jest ustawiona na ~68C to znaczy ze w momencie kiedy rozlega się dźwięk ostrzegawczy temperatura została przekroczona a to jest niebezpieczne dla procesora, musisz się zatroszczyć o lepsze chłodzenie procesora, czyli wyczyść z kurzu chłodzenie (radiator/wiatrak) i popraw cyrkulacje powietrza w obudowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp jaką udało mi się zanotować wynosiła 75 st.C. Otworzyłem obudowę, przeczyściłem oba wiatraki [z obudowy i znad procka] oraz radiator, podłączyłem kompa na nowo: temp stoi między 45 a 55, a w momencie grania w FM06 wskakuje czasem [podczas symulowania spotkań] na 65. To już chyba dobrze, nie? ;-)

Edytowane przez yamcha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp jaką udało mi się zanotować wynosiła 75 st.C. Otworzyłem obudowę, przeczyściłem oba wiatraki [z obudowy i znad procka] oraz radiator, podłączyłem kompa na nowo: temp stoi między 45 a 55, a w momencie grania w FM06 wskakuje czasem [podczas symulowania spotkań] na 65. To już chyba dobrze, nie? ;-)

taka temperatura jest bezpieczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widac masz Presscota więc nic dziwnego ale mimo wszystko 65C to nie za dużo?? Bo mi sie wydaje że to całkiem spora temperatura :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm na stronie znalazłem swojego procka i tam jest podane 69.1 C - a więc to jest jakieś maksimum czy optymalne czyli tyle ile procek ma normalnie. U mnie różnie wygląda z temperaturą - normalnie jest około 50 C ale przy pracy potrafi nawet wskoczyć do 67 C. Może tak być ?

Mam tez pytanko odnoście napięcia. Otóż napięcie mi czasami skacze, takie które jest najczęściej to 1.39 ale czasami spadnie do 1.30 albo wzrośnie do 1.43, na stronie Intela podane jest 1.25 - 1.525. Takie skaczące napięcie może coś spowodować ?

Zasilacz Fortron 350 Wat, proc P4 - 2800/800/1024/HTT/Prescott

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm na stronie znalazłem swojego procka i tam jest podane 69.1 C - a więc to jest jakieś maksimum czy optymalne czyli tyle ile procek ma normalnie. U mnie różnie wygląda z temperaturą - normalnie jest około 50 C ale przy pracy potrafi nawet wskoczyć do 67 C. Może tak być ?

Mam tez pytanko odnoście napięcia. Otóż napięcie mi czasami skacze, takie które jest najczęściej to 1.39 ale czasami spadnie do 1.30 albo wzrośnie do 1.43, na stronie Intela podane jest 1.25 - 1.525. Takie skaczące napięcie może coś spowodować ?

Zasilacz Fortron 350 Wat, proc P4 - 2800/800/1024/HTT/Prescott

wartość podana na stronie producenta (w tym przypadki Intel), określa temperaturę przy jakiej procesor może pracować bez przerwy (przez cały okres gwarancyjny), nie ulegając uszkodzeniu :wink:

niestety prawa fizyki są tu nieubłagane i prędzej czy później zjawisko dyfuzji termicznej uszkodzi strukturę kryształu krzemu (szybciej mi wyższa temperatura) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi