Skocz do zawartości
attacker

Laptop =<4300 Zł, Do Cad I Gier

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

od dluzszego czasu poluje na laptopa. ma on sluzyc do plynnego dzialania w CAD jak i do pogrania w gry czasem (warto by bylo miec troche fpsow na medium detalach w jakas dobra strzelanke albo cos.

i tu pojawia sie problem: na rynku jest duzo firm, kazda ma po 50 modeli i nie wiem co wybrac. generalnie nie wazna bateria, grunt to MOC i 15 cali (albo 17 - wszystko mi jedno).

myslalem troche nad core duo (4400 zl kosztuje) ale ma on w tej cenie Intel GMA 950 ktora podobno wciaz jest nieporownywalnie gorsza niz normalna grafa pomimo max 224 mb.

polecicie mi jakis model?

podobno z ACEREM jest problem z serwisem ale w czasie roku akademickiego jestem w UK to tam pewnie by to szybciej naprawili (odpukac) wiec to nei powinno byc problemem.

co polecacie?

turiona, semprona, core duo, czy centrino?

jaka grafika?

no i najwazniejsze: CENA :/

Acer Aspire 3024 WLMi

Acer Aspire 1652 WLMi

Acer 4102 WLMi

Acer Aspire 3025

Edytowane przez attacker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acer Aspire 3024 WLMi

Jak masz mało kasy to będzie najlepszy wybór, matryca CrystalBright, x700 128mb. W sam raz żeby popykać w gierki za małą kasę. A za pozostałą część dokupisz sobie Ram'u i wtedy powinno być git ;). Sempron też nie jest wcale najgorszy, więc powinieneś być zadowolony.

Edytowane przez nieo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do CADa cos na 17 calach by sie zdalo. Acer ma 17-tki (seria 9500 - klawiatura numeryczna!), ale rozdzialka jest taka sama, jak w 15.4. Cena nieco wieksza. Zawsze to jednak cos. Zapolowac warto na jakies promocje, bo strasznie duzo ich w UK. Ostatnio kupilem swojej lasce as1692wlmi za 630 funtow. Mysle, ze by ci taki kompik przypasowal.

Polecam twojej uwadze:

www.acernotebooks.co.uk

Ewentualnie:

www.ebuyer.co.uk

czy www.technoworld.co.uk

Sporo tam promocji. Jestes tam na miejscu, to sie dowiedz wczesniej, jakie sa opinie na temat tych sklepow internetowych, bo poza tym, ze maja dobre ceny, nic mi o nich nie wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby rysowac w Cadzie na laptpie to jednak trzeba miec upur ;)

IMHO jesli masz budzet 4k i chcesz komputer do Cada i gier to pozostaje ci z czegos zrezygnowac, bo albo kupisz cos z mocniejszym prockiem i grafa ale wtedy jedynie matryca 15,4 ktora jest nieporozumieniem do Cada, albo kupisz cos z matryca np17 (moze nie starczyc) albo co ci z doswiadczenia proponuje, kup tansza zwykla 15 (tylko wiecej ramu) i zewnetrzna 19tke. Wtedy o nowszych grach zapomnij.

W przeciwnym wypadku nie bedziesz mogl ani komfortowo pracowac, ani pograc. Zdecyduj sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do CADa cos na 17 calach by sie zdalo. Acer ma 17-tki (seria 9500 - klawiatura numeryczna!), ale rozdzialka jest taka sama, jak w 15.4. Cena nieco wieksza. Zawze to jednak cos. Zapolowac warto na jakies promocje, bo strasznie duzo ich w UK. Ostatnio kupilem swojej lasce as1692wlmi za 630 funtow. Mysle, ze by ci taki kompik przypasowal.

Polecam twojej uwadze:

www.acernotebooks.co.uk

Ewentualnie:

www.ebuyer.co.uk

czy www.technoworld.co.uk

Sporo tam promocji. Jestes tam na miejscu, to sie dowiedz wczesniej, jakie sa opinie na temat tych sklepow internetowych, bo poza tym, ze maja dobre ceny, nic mi o nich nie wiadomo.

Acer 17" to dziadostwo. Mialem. Nie polecam. Strasznie wolne i matryca taka sobie.

Zeby rysowac w Cadzie na laptpie to jednak trzeba miec upur ;)

IMHO jesli masz budzet 4k i chcesz komputer do Cada i gier to pozostaje ci z czegos zrezygnowac, bo albo kupisz cos z mocniejszym prockiem i grafa ale wtedy jedynie matryca 15,4 ktora jest nieporozumieniem do Cada, albo kupisz cos z matryca np17 (moze nie starczyc) albo co ci z doswiadczenia proponuje, kup tansza zwykla 15 (tylko wiecej ramu) i zewnetrzna 19tke. Wtedy o nowszych grach zapomnij.

W przeciwnym wypadku nie bedziesz mogl ani komfortowo pracowac, ani pograc. Zdecyduj sie.

Matryca 15" wcale nie jest nieporozumieniem do CADa. Wspomniany przezemnie wczesniej dell Precision wlasnie do tego zostal stworzony. Oferuje rozdzielczosc nawet WUXGA (1920x1200). Jest to wpelni mobilna workstacja ktora nie wazy ponad 3 kilo. Do tego Quadro albo FireGL i jazda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co da ci ta wielka rozdzialka oprocz mniejszych ikonek ? niech sobie bedzie nawet i rozdzielczosc 10x wieksza, ale powierzchnia robcza rysunku wciaz bedzie malutka.

Powiem ci do czego jest stworzony taki dell, zeby gdzies w "terenie" moc ogladac, obrabiac rysunki w mozliwie jak najlepszych warunkach, ale nie wmawiaj mi ze jakikolwiek ekran 15calowy nadaje sie do profesjonalnej, dlugotrwalej pracy w Cadzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acer 17" to dziadostwo. Mialem. Nie polecam. Strasznie wolne i matryca taka sobie.

Zadna rewelka, ale czego bys oczekiwal za ta kwote? Ile to cudo, o ktorym piszesz ponizej kosztuje? A acera masz za tyle: http://www.ebuyer.co.uk/customer/products/...duct_uid=105297

Wychodzi okolo 4400pln.

Matryca 15" wcale nie jest nieporozumieniem do CADa. Wspomniany przezemnie wczesniej dell Precision wlasnie do tego zostal stworzony. Oferuje rozdzielczosc nawet WUXGA (1920x1200). Jest to wpelni mobilna workstacja ktora nie wazy ponad 3 kilo. Do tego Quadro albo FireGL i jazda.

O mikroskopie nie zapomniales?

Chyba jednak patent z osobnym monitorem jest najlepszy.

Edytowane przez P_M_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie wogole laptop do CADa to porazka, ale jezeli ktos chce miec mobilna stacje. 17" wcale nie jest duzo lepsza. Ja bym nigdy nie zasiadl do czegos takiego na czyms mniejszym jak 20" i nie LCD, zdarzylyo mi sie pare razy kreslic na 19 i nie bylo przyjemnie coprawda rozdzialki za duzej to nie wyciagal. Ja nadal trzymam sie swojej wersji i nikt mi nie wmowi inaczej. Precision M60 ew M70 i polisingowy sony 22"CRT(~500zl).

P_M_

Acera mialem zaraz jak wyszly pierwsze 17" i uwiez mi, wtedy to nei bylo 4000 tylko 8000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie wogole laptop do CADa to porazka, ale jezeli ktos chce miec mobilna stacje. 17" wcale nie jest duzo lepsza. Ja bym nigdy nie zasiadl do czegos takiego na czyms mniejszym jak 20" i nie LCD, zdarzylyo mi sie pare razy kreslic na 19 i nie bylo przyjemnie coprawda rozdzialki za duzej to nie wyciagal. Ja nadal trzymam sie swojej wersji i nikt mi nie wmowi inaczej. Precision M60 ew M70 i polisingowy sony 22"CRT(~500zl).

P_M_

Acera mialem zaraz jak wyszly pierwsze 17" i uwiez mi, wtedy to nei bylo 4000 tylko 8000.

Jak wspomnialem, opcja z zewnetrznym monitorem jest najlepsza, ale jak ktos go nie moze wozic ze soba, to odpada.

@samedi

Teraz kosztuja mniej. Wersja z celofanem i grafika intela jest ponizej 1000 euro.

Inna sprawa - co gosciu robi w tym CADzie. Chyba nie projektuje takich obiektow jak moj brat, ktory nie chce nawet spojrzec na 22 cale.

Jak sie nie ma miedzi, to trzeba isc na kompromisy albo zacisnac zeby i zbierac na lepszy. Jesli chodzi o laptopy, to nie polecam uzywanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie nie ma miedzi, to trzeba isc na kompromisy albo zacisnac zeby i zbierac na lepszy. Jesli chodzi o laptopy, to nie polecam uzywanych.

Ja tam twierdze ze dobr sprzet sie nigdy nie starzeje i przy dobrej okazji bym sie nie wachal. Jedyne to czemu bym nie ufal w uzywanym lapku to HDD i ew optyczny naped bo wiadomo ze bateria i tak bedzie zjechana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam twierdze ze dobr sprzet sie nigdy nie starzeje i przy dobrej okazji bym sie nie wachal. Jedyne to czemu bym nie ufal w uzywanym lapku to HDD i ew optyczny naped bo wiadomo ze bateria i tak bedzie zjechana.

Bezpieczenstwo = akceptowalny poziom ryzyka

Ja zazwyczaj uzywki kupuje z pewnych zrodel - znam czlowieka i wiem, jak sie ze sprzetem obchodzi. W lapku duzo rzeczy sie moze przydarzyc i zbyt czesto czytam na forum - nie dziala? na allegro! (nie koniecznie zreszta tam).

Dobry sprzet sie nie starzeje (zbyt szybko), ale ja nie zamierzam przez kolejny rok odkladac na kompa, bo sie "okazja" rozkraczyla - taka jest moja filozofia. Wole miec mniej markowy, ale nowy i z gwarancja (i napewno nie z MediaMarkt). Nawet jesli to acer. Niektorym moze sie to wydawac dziwne, ale ja tak uwazam i chetnie moge polemizowac z kims na ten temat, pod warunkiem, ze jakis dziany jegomosc, ktory wymienia lapki jak rekawiczki, nie zaczyna mi imputowac, ze jestem niespelna rozumu. Czasem mam ochote zadzgac takiego chama...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi