Skocz do zawartości
Casper96

Koncowy Zestaw Za 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilkukrotnym uzgodnieniu z forumowiczami wybralem sobie taki zestaw:

Płyta: [AMD][939] Płyta Asrock 939DUAL-SATA2 (220zł)

Procek: [939] Procesor AMD Athlon 64 3000+ OEM Venice (501zł)

Grafa: [PCIE] Karta Radeon X800GTO Sapphire 128MB 11067-00-20 (445zł) /tu mm straszny problem bo ta sama karta u roznych producentow ma strasznie zruznicowane ceny, czemu tak??ewentualnie wzial bym:

Grafa: [PCIE] Karta GeForce 6600GT GigaByte 256MB 128b GV-NX66T256DE (477zł) troche drozsza i nie wiem czy lepsza, jak lepsze to powiedzcie w czym, zebym wiedzial potem czemu taka wybralem i na co ewentulnei zwracac uwage.

Twardziel: [sATA2] Dysk WD Caviar 160GB 7200 8MB WD1600JS (271zł) tu hcial bym sie dowiedziec co to jest to Cache

Optyk: Nagrywarka DVDR BenQ DW1650 OEM Black (145zł)

Pamieć: DDR 2x512MB PC3200 400MHz Patriot KH PSD1G400KH (347zł)albo:

Pamięć: Pamięć DDR 2x512MB PC3200 400MHz Kingston KVR400X64C3AK2/1G (294zł)(duzo tansza a nie wiem czy tak duzo gorsza...

Zasilanie: Procomp 400W, szukalem na llegro fortrona 400W i znlazlem za 89 zł ale nie widzialem w nim wtykow do sata,a potrzebuje do dysku... wiec nie wiem jkiego ale gdzies w granicach (80zł)

Obudowa: Kupie jakas bajera z wyswietlaczem lcd bo se taka brat zazyczyl a ona chyba nie gra dluzej roli PS nie wchodzi ona w cene.

Razem wyszlo mi jakies 2000 zł i nie moge tego za duzo przekroczyc, std moje pytnie czy za taka kase to jest dobry zestaw, czy moze cos tu mozna zmienic na bardziej wydajne i podobnej cenie. Na przyszlosc przewiduje jkies O/C bo z tą technika jak tak idzie do przodu to trzeba by co rok wymieniac kompa :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sie nie zgodze

Podkrecony 6600GT od Galaxy z pamieciami 1,6ns jest wydajniejszy x800gto, a do tego sporo tanszy (150zł) i do tego ma SM3.0

http://www.techtree.com/techtree/jsp/artic...t_id=537&page=6

Poza tym ten X800gto to wersja 128mb za 445 zł więc cena porównywalna, wydajność w miarę też więc pozostńmy przy tym że obie karty będą dobrym zakupem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcesz wtyczki serial ata w zasilce to wez Fortrona 350W THA, ma bardzo silną linię 12V a więc lepiej sie nada do takiego zestawu niz Fortron 400W. Ale nie musisz tez patrzec czy są takie wtyczki czy nie ponieważ są przejsciowki, zazwyczaj dodawane do płyt głównych w zestawie. Jesli nie chcesz krecic proca to wez Kingstony (wyjdzie cie to taniej) a jesli wrecz odwrotnie to warto zainwestować w PDP. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja proponuje takie poprawki ...

Wywalić Atchlona i asrocka , zamiast tego sempron + Epox ... dużo lepsze oc i pewne 2700 mhz.

Następnie zalożyć pełnego x800GTO 256/256 i do tego mogą być te kingstony , dysk wymienić na samsunga a fortron 400 wat powinien wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oho, z taki mzesatwem to juz dojdziemy do 3000zł:P wczesnij pisalem ze bede na przyszlosc cos krecil wiec wezme te patrioty, mogl by mi ktos znaleźć tego fohrtrona 350W w jakims slepie?? Bylem w sklepie sie spytac czy podoba im sie ten zestaw i powiedzieli mi ze jedynei plyta glowna do tego nie pasuje, ale nei powiedzieli jaka wzias

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oho, z taki mzesatwem to juz dojdziemy do 3000zł:P wczesnij pisalem ze bede na przyszlosc cos krecil wiec wezme te patrioty, mogl by mi ktos znaleźć tego fohrtrona 350W w jakims slepie?? Bylem w sklepie sie spytac czy podoba im sie ten zestaw i powiedzieli mi ze jedynei plyta glowna do tego nie pasuje, ale nei powiedzieli jaka wzias

No więc znalazłem tego Fortrona w http://computers.ropla.pl/inny.php?produkt=C02583 cena i stan magazynu dostepny niestety tylko po zalogowaniu, niedawno pytalem sie handlowca na gg i mieli na magazynie a cena ponad 80 zł. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W którym sklepie znalazłeś takie ceny?

Ja swojego 6600ge kręce do 590/1170, mimo to wziął bym chyba za taką cene tego GTo.

Co do zasilacza to mój chieftec w idle jest idleanie cichy... Wiaatraczki ledwo co się kręcą. Z napięciami też chyba nie jest źle jak kiedys mierzyłem żadne z nich nie wychodziło poza norme przy takim konfingu jakim mam. ;]

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja proponuje takie poprawki ...

Wywalić Atchlona i asrocka , zamiast tego sempron + Epox ... dużo lepsze oc i pewne 2700 mhz.

Następnie zalożyć pełnego x800GTO 256/256 i do tego mogą być te kingstony , dysk wymienić na samsunga a fortron 400 wat powinien wystarczyć.

Ale glupoty pierdzielisz - pewne 2700

2700 / 9 = 300

Uwazasz ze pewne jest fsb 300 :mur:

Edytowane przez Gwynbleidd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi