RaKLeZ Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Czytałem na mva.pl o tych acerach i powiem, że trudno sie po tamtych wypowiedziach czegokolwiek dowiedzieć. Ludzie tam piszący uważają sie za wielkich speców, a oceniają monitor po samej nazwie. Koleś usłyszał ze acer to juz musi być beee. Proszę o jakąś rade. Wypowiadalem sie juz troche o tym monitorze na mva.pl... napisze i tu, monitor jest na matrycy P-MVA 1000:1 8ms gtg koniec kropka (model ET.L660B.045)... smuzenie?... lekke rozmycie obrazu w ruchu... to wszystko... bez problemu mozna grac w szybkie FPS-y... poziom czerni?... mi sie nie podoba (przy ogladaniu filmow w nocy) ale da sie przyzwyczaic... (mowie tu o porowaniu do CRT, takze ;)... i tak jak mowilem kupujac ten monitor radze wziazc gwarancje na sub/badpixele, mi sie trafily 2 i mala czarna skaza? (w sumie dziwnie to wyglada) na matrycy w prawym dolnym rogu, ktora nie przeszkadza, ale jest... pewnie mialem pecha ale... BTW ten Pan w sirius to chyba tylko P19-2 poleca:), jak dzwonilem z zapytaniem o acera pare miechow temu, to tez mnie na P19-2 namawial:)... wiadomo monitor b.dobry, ale ja akurat nie chcialem LCD-ka na matrycy PVA... nie pytajcie czemu;)... acha nie podoba mi sie regulowanie wysokosci w tym acerze, a mianowice czesc, ktora sluzy do blokowania poziomu wysokosci (wyglada troche tandetnie;) jak element sluzacy do otwierania konserwy rybnej;D... ale to raczej blachostka:)... napisalem mam nadzieje w miare obiektywnie;) wybor pozostawiam Wam, jakby ktos chcial to moge wrzucic pare fotek.... sry za maly OT;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Ja cały czas polecam monitorek.. ! Po ponad 3 miechach cały czas świeci tak samo, żadnych złych pixeli ani żadnych uszkodzeń. Wszystko super... Odsyłam do mojego postu z 8smej strony w sprawie jego zalet - które nadal są aktualne ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 Jeeeeest ... Benq są w Siriusie. Dzisiaj albo jutro po niego jade :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel.agh Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 Jak wszyscy chwalą to i ja pochwalam ten monitorek :) Mam już ze 2 miechy i wszystko gra, zero bad pixeli, kolorki super. Kąty napewno mniejsze niz 170/170, zreszta porównywalem bezposrednio do S-IPS i byla spora roznica, ale w 3 osoby spokojnie film mozna obejrzec. Jedyne co mi trochę przeszkadza to słaby poziom czerni przy oglądaniu filmów w nocy, w dzien jest to nie do wychwycenia. Ale za tę cene naprawde nie mozna się spodziewać niczego lepszego :) Gierki tak samo rewelacyjnie, kolory w tym monitorze po prostu miażdzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 Jestem w siódmym niebie!!! Mam monitorek od godziny o powiem, że w porównaniu ze starym CRT to to jest cudo. Nie ma co .... jest wypasiony. Smużenia nie ma, kolory bardzo żywe, ostry obraz ... poprostu miodzio. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grykom Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 Ja tez dostalem info od goscia z siriusa ze monitor juz jest (byl to lekki szok nawet). Przelew wykonany, jutro monitorek mam nadzieje ze bedzie u mnie (chyba ze kurier da plame). Mam nadzieje ze nie bede zalowal, ale z tego co czytam to nie mam sie czego obawiac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio129 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) u mnie kurier zawalil i nie dostalem dzisiaj paczki, sirius tez cos pomieszal i na poczatku podali mi zly numer listu przewozowego, tak patrze na strone glsa ze tak jakos okreznie jedzie do mnie ta paczka ale mysle sobie co ja sie znam na firmach kurierskich, pare godzin pozniej patrze - przesylka dostarczona, konsternacja i kontakt z siriusem, zmienili numer paczki na dobry, filia najblizsza ale ciagle status w doreczeniu, trzeba bedzie niestety poczekac do poniedziałku :-? Edytowane 14 Lipca 2006 przez misio129 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) Ja bylem odebrac osobiscie ... siedzibe maja dwa kilometry odemnie. Na miejscu sprawdzilem matryce czy nie ma badów i jazda do domciu. Wykupilem tez dodatkowa gwarance na 7 dni ... mam nadzieje ze sie nie przyda. Monitorek jest naprawde dobrej jakosci. Sasiad ma Belinee (nie pamietam jaki typ, ale tez 19'ka za podobna cene) i jest spora roznica. Wyzstarczy odpalic demonstracje z 3dMarka2001 (na poczatku jak sa takie szybkie animacje) Na belineii robi sie wszystko rozmazane ... obraz bardzo nie osrtry. U mnie na Benq nie ma tego problemu. W counter-strike przy ostych ruchach mysza jest zauwazalne smuzenia, ale to zypelnie nie przeszkadza (jest naprawde niewielkie) Edytowane 14 Lipca 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grykom Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) u mnie kurier zawalil i nie dostalem dzisiaj paczki, sirius tez cos pomieszal i na poczatku podali mi zly numer listu przewozowego, tak patrze na strone glsa ze tak jakos okreznie jedzie do mnie ta paczka ale mysle sobie co ja sie znam na firmach kurierskich, pare godzin pozniej patrze - przesylka dostarczona, konsternacja i kontakt z siriusem, zmienili numer paczki na dobry, filia najblizsza ale ciagle status w doreczeniu, trzeba bedzie niestety poczekac do poniedziałku :-?U mnie tak samo! Tyle ze mysle ze numer paczki sie zgadza. Ale 2006-07-14 8:51 W doreczeniu, LD: 8300 jest ciagle, juz od rana, i ani telefonu od kuriera ani nic nie ma :( Edytowane 14 Lipca 2006 przez grykom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio129 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) ja mam o 8.13 w doreczeniu, max 1,5h jest do mnie i caly dzien nie dojechal, wkurzylem sie troche :x Edytowane 14 Lipca 2006 przez misio129 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacekdagama Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Ja odebralem wczoraj osobiscie ale mam problemy z ustawieniem odpowiednim tego monitora(podlaczam przez d-sub ;-( )Czy moglby sie ktos ze mna podzielic jak ustawil kontrast,jasnosc i kolory?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 (edytowane) Hahah ... każdy sobie ustawia pod swoje upodobania. Nie ma optymalnych. Wszystko zależy od Ciebie, od twojego pokoju (oświetlenie, ... ) itp Edit: poza tym, kilka osób wcześniej juz opisywało swoje ustawienia jak mają. Ale mi akurat takie ustawienia nie pasują. Mam zupełnie inne :P Edytowane 15 Lipca 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grykom Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 ja mam o 8.13 w doreczeniu, max 1,5h jest do mnie i caly dzien nie dojechal, wkurzylem sie troche :xA u mnie cos takiego :-| 2006-07-14 15:31 Paczka wyjasniana 8300 Paczka wyjasniana czyli: Miejsce przebywania przesy.ki nie jest jednoznaczne. Odpowiedzialne depot wyja.nia miejsce przebywania przesy.ki. :mur: Co to oznacza? Zgubili paczke ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio129 Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 u mnie wczoraj wieczorem i dzisiaj rano jest ze paczka w magazynie, mam nadzieje ze w poniedzialem do mnie dotrze, ale u ciebie to niezle dali, dobrze ze wzialem opcje za pobraniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glo Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Ciekawe czy we wrzesniu beda jeszcze dostepne ?- wowczas urodziny i planuje zakup benq jako prezent :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lastresort Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Ja odebralem wczoraj osobiscie ale mam problemy z ustawieniem odpowiednim tego monitora(podlaczam przez d-sub ;-( )Czy moglby sie ktos ze mna podzielic jak ustawil kontrast,jasnosc i kolory?? Witam moje ustawienia pod DVI to: Jasnosc: 33 Kontrast: 47 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grykom Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 W koncu kurier dotarl z monitorkiem :D Jestem zadowolony, nie ma zadnych bad pixeli, roznica miedzy CRT 17 a LCD 19 jest mowiac wprost kolosalna. W rozmiarze przypomina moj telewizor 21 calowy, ktory stoi obok ;) Pierwsze tez co trzeba sie przyzwyczaic to odswiezanie - ja caly czas pracowalem na 85hz, tutaj mam 75hz i chodz nie ustawilem wysokiej jasnosci to widze roznice. Poza tym niezle trzeba sie namachac myszka, aby trafic od powiedzmy ikonki Moj komputer, do GG ;) Ale jestem bardzo zadowolony, wlasnie wracam z partyjki w CS'a i roznica jest - bo postacie sa bardzo duze (gram 800x600), ale mysle ze za tydzien , dwa wroce do formy z CRT'ka ;) Smuzenia zadnego nie widze, a to tez dla mnie jest bardzo wazne. Ogolnie za ta cene, monitor jest rewelacyjny. Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noizo Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 (edytowane) Myślę że podsumowanie monitora będzie wyglądało tak: 1. Bardzo dobre i żywe kolory (jak na MVA przystało) 2. Minimalnie zauważalne smużenie(po nagrzaniu się monitora niemal niewidoczne) 3. Lekko jasnawe rogi (jak na LCD przystało, ale da się ustawić poprawnie) 4. Bardzo dobra jakość obrazu w filmach, grach, obrazach etc. 5. Bardzo dobra cena 6. Czasami występujące badpixele lub subpixele, które czasami da się naprawić "masowaniem" <niech ktoś wreszcie powie co to jest i jak to się robi> 7. Dobre warunki gwarancji, door 2 door, niewielka ilość badów. 8. Prosty i estetyczny design <jak na mój gust> 9. Cholernie ciężko dostępny <niedługo będzie dostępny, ale nie powiem gdzie bo mi wykupicie B-) > 10. Kabel DVI w komplecie 11. Osobna regulacja każdego kanału R,G,B jasności, kontrastu... 12. Niewiem jak wygląda sprawa z zapamiętywaniem osobnych profili <ciemne, jasne otoczenie itp> Ogólnie właśnie czekam na dostawę tych monitorów. Żeby było śmieszniej to przez ponad 6 lat zajmuje się sprzętem komputerowym zawodowo i marka BenQ nigdy nie miała dobrej opinii <takiej jak samsung czy sony>. A jednak zdecydowałem się na zakup tego monitora. Dla czego? Ponieważ za taką cenę niema nic innego o takich osiągach i parametrach. Ilość występujących badów nie odbiega od normy w matrycach klasy II. Jest wydajny i tani. W swojej klasie niema równych. Gdybym miał kasę to bym kupił EIZO ale to nie na moją kieszeń. Jeśli ktoś jeszcze się zastanawia nad kupnem LCD 19 lub 17 to zdecydowanie polecam ten monitor. Druga sprawa taka że w matrycach *VA bady są praktycznie niezauważalne z odległości około 30-40cm. A nie sądze żeby przy 19' można by było siedzieć bliżej. Dziękuję również za wszystkie wypowiedzi w tym poście, z pewnością bardzo mi one pomogły. Monitor będę miał mniej więcej w pierwszym tygodniu sierpnia i z pewnością podziele się wrażeniami. Obecnie pracuje na <fuj> 17 CRT wspaniałej firmy SCOTT <sic> swieci to jak jarzyniówka i po godzinie pracy nie potrafie przeczytać gazety bo mi "smuży" :) Pozdrawiam posiadaczy tego monia.. Edytowane 18 Lipca 2006 przez noizo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio129 Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 (edytowane) i do mnie w końcu raczył dotrzeć kurier niestety trafily mi się dwa badpiksele, u dołu monitora, jeden na pasku, drugi troche wyżej, mam dodatkowa gwarancje i bede pewnie wymienial ale jak mi przysla jeszcze gorszy, ta firma kurierka działa tak wolno, nic to bede myslal, narazie sie jeszcze pobawie troche co do reszty to obraz jest dobry, odpalilem pare gierek, smużenia nie widzialem, skalowanie z 1024 wyglada bardzo dobrze, w divixach widać strasznie wady kompresji, to narazie tyle spostrzerzeń, to moj pierwszy lcd, zobaczymy jak wieczorem sie bedzie sprawował Edytowane 18 Lipca 2006 przez misio129 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noizo Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 i do mnie w końcu raczył dotrzeć kurier niestety trafily mi się dwa badpiksele, u dołu monitora, jeden na pasku, drugi troche wyżej, mam dodatkowa gwarancje i bede pewnie wymienial ale jak mi przysla jeszcze gorszy, ta firma kurierka działa tak wolno, nic to bede myslal, narazie sie jeszcze pobawie troche co do reszty to obraz jest dobry, odpalilem pare gierek, smużenia nie widzialem, skalowanie z 1024 wyglada bardzo dobrze, w divixach widać strasznie wady kompresji, to narazie tyle spostrzerzeń, to moj pierwszy lcd, zobaczymy jak wieczorem sie bedzie sprawował i wtedy tez wrzuce jakies zdjecia No to radze się nie bawić tylko jak najszybciej zająć się wymianą. Jednocześnie zachowaj protokół odbioru od kuriera, bo to on stanowi dowód Kiedy odebrałeś monitor i od tego dnia masz te 7 dni, tak sądzę. Zapewne trafiłeś model który ktoś wcześniej też odesłał. Serio proponuje szybką zamianę bo chyba nie warto się martwić 2 pixelami za 1200zł. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grykom Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 U mnie sie jeden pojawil, ktory swieci na czerwono. Ale nie bede go wymienial narazie, bo mysle ze nie ma sensu przejmowac sie jednym pixelem. Tymbardziej ze wiadomo jak to jest - moge wymienic na nowy gdzie pojawia sie inne martwe, poza tym wiadomo jak dziala kurier wiec nie panikuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio129 Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 (edytowane) moje dwa sa czarne, widac je tylko na bardzo jasnych tlach, jeden jest na pasku windowsa wiec praiwie nigdy go nie widać, a drugi jakis dwa centymetry od paska, zastanawiam sie czy wymieniac bo jak przysla jakis z badem na srodku ekranu to bedzie jeszcze gorzej a cala operacja wymiany potrwa pewnie z tydzien wiec nie wiem, jutro sie jeszcze bede zastanawial a teraz co do monitora: 3. Lekko jasnawe rogi (jak na LCD przystało, ale da się ustawić poprawnie)widoczne tylko na czarnym tle w ciemnym pomieszczeniu 4. Bardzo dobra jakość obrazu w filmach, grach, obrazach etc.divixy na lcd wygladaja kiepsko, te filmy w ktorych jakosc wydawala mi sie idealna na crt na lcd nie wygladaja juz tak dobrze 6. Czasami występujące badpixele lub subpixele, które czasami da się naprawić "masowaniem" <niech ktoś wreszcie powie co to jest i jak to się robi>cos tam probowalem masowac ale sie boje zeby nie zepsuc 12. Niewiem jak wygląda sprawa z zapamiętywaniem osobnych profili <ciemne, jasne otoczenie itp>niestety nie ma profili Edytowane 18 Lipca 2006 przez misio129 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 wczoraj kupilem ten monitorek i fajnie sie sprawuje :D Kupilem w siriusie w biurze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Czu u was e menu monitora dwie opcje monitora tez nie są dostepne? Chodzi o "Ustawienia Automat." i "Geometria". U mnie one są szare i nie da sie ich zmienic. Czy to normalne? P.S.: Ja nie mam zadnych badów, hehe jestem ogolnie bardzo zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grykom Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 U mnie tez dwie opcje nie sa dostepne. A przy okazji - przycisk z literka 'i' do czego sluzy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 U mnie tez dwie opcje nie sa dostepne. A przy okazji - przycisk z literka 'i' do czego sluzy ? To jest i key i jak wlozysz plyte to cos tam mozesz niby skaliborwac za pomoca tego guzika ;d Ale nie wiem o co w tym chodzi :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio129 Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 (edytowane) jesli korzysta sie z dvi to regulacja geometrii i położenia obrazu nie są potrzebne wiec są wyłączone ;-) Edytowane 19 Lipca 2006 przez misio129 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noizo Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 jeszcze aż dwa tygodnie muszę czekać na przyznanie kredytu :mur: i dopiero wtedy będę miał monitorek :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio129 Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 (edytowane) dzisiaj podłaczylem jeszcze stary monitor crt i zaczalem przegladac moje zdjecia zeby sprawdzić jak tam kolorki i przy ustawieniach rgb po 50 wygladały one dość nienaturalnie, wyglad zblizony do tego jaki jest na crt i jak to wyglada w rzeczywistosci uzyskałem na takich ustawieniach: kontrast: 50 jasność: 50 R: 45 G: 50 B: 35 dosc drastycznie obcialem niebieski ale z fotek nieba tak wychodzi bo na 50 sa strasznie cukierkowe, po wprowadzeniu tych zmian zdjecia wygladaja duzo naturalniej, co o tym myslicie? strasznie ciezko ustawic te kolory zeby wszystkie byly jak trzeba :-| Edytowane 19 Lipca 2006 przez misio129 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Hmmmmmm zauwazylem ze praktycznie w kazdej grze mi ten monitorek smuzy :(( Grajac w kal online albo w soldier of fortune 2//helbreath itp... Widac czarne paski lecace z dolu do gory czy jakos tak :P Nie sa one oczywiscie takie mocne ale je widac :( Czy to normalne? Przy ogladaniu stron internetowych nie smuzy ale przy filmach tez to widac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...