miro_x Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 chcialbym sie dowiedziec jak policzyc ile mojk komp ciagnie wat. obudowe mam 250 wat monitor 120 wat a reszta???? jak obliczyc i co wchodzi jescze do dodawania z czesci w moim kompie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 Moc zużywana jest ściśle powiązana z wydzielanym ciepłem przez komputer (moc między innymi tak sie rozprasza). Jedno jest pewne, pobiera mniej niż 250W, patrząc na opis daje mu 120. Jak masz znajomego lelktronika/elektryka to poproś ich, napewno ktoś z nich będzie posiadał watomierz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro_x Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 czyli to nie jest tak ze obudowa+monitor i juz jest okolo 370 wat. ktos mi kiedys mowil ze karty pamieci grafiki procesor tez pobieraja moc wiec jak to jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 Jak masz znajomego lelktronika/elektryka to poproś ich, napewno ktoś z nich będzie posiadał watomierz.... którym pomiar mocy będzie obarczony dużym błędem, nawet ponad 50%. Powód - zasilacze impulsowe pobierają prąd bardzo odkształcony od sinusoidy. Również zmierzenie pobieranego prądu amperomierzem i policzenie mocy ze wzoru P=U x I jest tak samo błędne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro_x Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 wiec jak okreslic ile komputer pobiera wat???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 wiec jak okreslic ile komputer pobiera wat???? jezeli chodzi Tobie o to jaka jest sumaryczna moc wszystkich podzespolow w kompie lub chcesz policzyc jakiej mocy masz zasilacz itd to zerknij do tych watkow (posty kolegi wieza) http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=9882&highlight= http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=9570&highlight= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 ... którym pomiar mocy będzie obarczony dużym błędem, nawet ponad 50%. Powód - zasilacze impulsowe pobierają prąd bardzo odkształcony od sinusoidy. Również zmierzenie pobieranego prądu amperomierzem i policzenie mocy ze wzoru P=U x I jest tak samo błędne. To prawda, ale dla "zwykłych" tanich mierników. Jak mi się będzie chciało (i będę miał czas) to jutro w pracy zmierzę pobór prądu profesjonalnym miernikiem (5,5 cyfry, TrueRMS, pasmo 100 kHz, dokładność podstawowa 0,01 :-). Pomiaru dokonam dla nast. konfiguracji: - D1200 - MSI KT3 Ultra2 - HDD 40 GB Maxtor 5400 - GF 2MX - Codegen 300W - CDRW 40x reszta chyba nieważna... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 do kabla zasilajacego wpinasz amperomierz szeregowo mierzysz naterzenie potem woltomierzem sprawdzasz napiecie w kontakcie mnorzysz to przez siebie (V*A=W) i wychodzi ci moc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 OK, mam już wykonany pomiar na następującym sprzęcie: - AXP 1700+ 0,13 um (1,6V) - MSI KT3 Ultra ARU - Rubikon 300 W - GF4Ti o/c 300/600 - HDD 80 Gb Maxtor 7200 - CDRW - DVD - 256 MB DDR 333 - Sieciówka Pomiar przeprowadziłem używając 2 mierników: Do pomiaru prądu użyłem miernika TrueRMS Fluke 89 IV Do pomiaru napięcia - Metex M-3270 Ponieważ pomiar prądu uznałem za ważniejszy (pobór prądu przez zasilacz impulsowy ma charakter właśnie impulsowy z częstotliwością 60~80 KHz) więc użyłem do tego najlepszy miernik jaki posiadam (kosztował ok. 1800 zł...). Ponieważ jest to miernik TrueRMS o paśmie 100 KHz więc pomiar nim można uznać za dokładny. Co do pomiaru napięcia to użyłem zwykłego, taniego (ok. 150 zł) miernika. Jednak pomiar napięcia powinien być miarę dokładny (obciążenie, jakie daje zasilacz impulsowy nie powinno mieć większego wpływu na parametry napięcia w sieci). A teraz to co najważniejsze, czyli wyniki: StandBy (komp podpięty do sieci, wyłączony przyciskiem Power): Mamy więc: 0,035A * 216V=7,56 W Normalna praca (włączony programik CPUIdle): Pobór prądu: 0,7A * 216,6V = 152 W Stress (CPU Stab. Test opcja CPU Burn Only) I mamy następujący pobór mocy: 0,94A * 215,4V = 202 W Teraz możemy obliczyć sobie koszt pracy godziny komputera (bez monitora): (pobór_mocy/1000) * koszt_kilowatogodziny = koszt_1_godz_pracy_kom. Niestety, ale nie znam kosztu 1 KWh prądu, ale zakładając (może błednie) że 1 KWh kosztuje 30 groszy (0,3 zł) to 1 godzina pracy kompa (w stresie :-) kosztuje: (202/1000) * 0,3 = 0,202 * 0,3 = 0,0606 zł czyli koszt 10 godzin pracy komputera wyniesie około 60 groszy. Do podanych wartości należy oczywiście doliczyć pobór prądu przez monitor (u mnie 110 W) więc całość kosztów będzie następująca: [(202+110)/1000]*0,3 = (312/1000) * 0,3 = 0,312 * 0,3 = 0,0936 zł co przy 10 godzinach pracy da prawie 1 złoty (dokładnie 0,936 zł) Ufff.... to wszystko - wrzuciłbym jeszcze zdjęcia które zrobiłem podczas pomiaru, ale coś nie chodzi moja strona inetowa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 tomko - pomiar Twoim sposobem też jest błędny, ale nie mam czasu i jestem zbyt zmęczony aby dokładnie to wyjaśniać... Podpowiem, że aby było dobrze należałoby jednocześnie próbkować prąd i napięcie, mnożąc kolejne próbki prądu i napięcia przez siebie (albo użyć przetwornika iloczynowego), i na koniec policzyć całkę. Ostatnio pomagałem koledze przy budowie pracy mgr w której wykonywane były podobne pomiary i zmuszony byłem znacznie poszerzyć swoją wiedzę w tym zakresie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 ok, nawet jeśli pomiar jest obarczony błędem, to na pewno nie jest on zbyt duży (myślę, że max. 5 %) A z drugiej strony, czy mierniki energii w naszych domach są w stanie zmierzyć tak subtelne różnice? Wogóle to wiem o co Tobie chodzi (pomiar przebiegów odkształconych jest dużym problemem), ale czy naprawdę nas interesuje aż tak dokładny pomiar? P.S. W pracy ew. mogę do tego celu użyć oscyloskopu cyfrowego, tylko po co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro_x Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 ja jestem zachwycony uzyskanymi odpowiedziami. nie wiedzialem tylko ze jest to tak skomplikowane. hmmm czyli przy moim konfigu moge zalozyc z bledem czy bez ze bedzie to okolo 200 W bez monitora oczywiscie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro_x Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 a tak w ogole dodam ze jest mi to potrzebne do tego zeby wyliczyc ile mnie kosztuje miesiecznie przesiadywanie na komputerze.chce uzyc do tego programu timer2000 a takl jest wymagane podac moc komputera zeby obliczenia byly w miare dokladne. i stad moje pytanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Myślę, że w Twoim konfigu będzie to mniej niż 200 W, gdyż masz mniej "prądożerny" procesor oraz kartę graficzną. Myślę, że w Twoim przypadku będzie to max. ok. 150 W (zależnie od tego, czy procesor jest obciążony czy nie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Mówiłem że coś ok 120W :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro_x Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 aha dzieki wielkie wszystkim za pomoc i goraca dyskusje wiec przyjme sobie ok 150W tak dla marginesu bledu i dlatego ze od czasu do czasu uzywam drukarki i mam podlaczone glosniczki. dzieki wszystkim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 OK, mam już wykonany pomiar na następującym sprzęcie: - AXP 1700+ 0,13 um (1,6V) - MSI KT3 Ultra ARU - Rubikon 300 W - GF4Ti o/c 300/600 - HDD 80 Gb Maxtor 7200 - CDRW - DVD - 256 MB DDR 333 - Sieciówka Pomiar przeprowadziłem używając 2 mierników: Do pomiaru prądu użyłem miernika TrueRMS Fluke 89 IV Do pomiaru napięcia - Metex M-3270 Ponieważ pomiar prądu uznałem za ważniejszy (pobór prądu przez zasilacz impulsowy ma charakter właśnie impulsowy z częstotliwością 60~80 KHz) więc użyłem do tego najlepszy miernik jaki posiadam (kosztował ok. 1800 zł...). Ponieważ jest to miernik TrueRMS o paśmie 100 KHz więc pomiar nim można uznać za dokładny. Co do pomiaru napięcia to użyłem zwykłego, taniego (ok. 150 zł) miernika. Jednak pomiar napięcia powinien być miarę dokładny (obciążenie, jakie daje zasilacz impulsowy nie powinno mieć większego wpływu na parametry napięcia w sieci). A teraz to co najważniejsze, czyli wyniki: StandBy (komp podpięty do sieci, wyłączony przyciskiem Power): Mamy więc: 0,035A * 216V=7,56 W Normalna praca (włączony programik CPUIdle): Pobór prądu: 0,7A * 216,6V = 152 W Stress (CPU Stab. Test opcja CPU Burn Only) I mamy następujący pobór mocy: 0,94A * 215,4V = 202 W Teraz możemy obliczyć sobie koszt pracy godziny komputera (bez monitora): (pobór_mocy/1000) * koszt_kilowatogodziny = koszt_1_godz_pracy_kom. Niestety, ale nie znam kosztu 1 KWh prądu, ale zakładając (może błednie) że 1 KWh kosztuje 30 groszy (0,3 zł) to 1 godzina pracy kompa (w stresie :-) kosztuje: (202/1000) * 0,3 = 0,202 * 0,3 = 0,0606 zł czyli koszt 10 godzin pracy komputera wyniesie około 60 groszy. Do podanych wartości należy oczywiście doliczyć pobór prądu przez monitor (u mnie 110 W) więc całość kosztów będzie następująca: [(202+110)/1000]*0,3 = (312/1000) * 0,3 = 0,312 * 0,3 = 0,0936 zł co przy 10 godzinach pracy da prawie 1 złoty (dokładnie 0,936 zł) Ufff.... to wszystko - wrzuciłbym jeszcze zdjęcia które zrobiłem podczas pomiaru, ale coś nie chodzi moja strona inetowa... a nie masz moze gdzies takiego kompa typu p133, 32 ram, plyta na vx, grafa trident 1MB ISA, FDD, sieciowka ISA zasilacz 200W zeby zmierzyc mniej wiecej ile bierze bo ma byc na server i ciekawy jestem ile bedzie ciagnął ma dzielic sdi pod freesco ps. czy moge takim zwyklym multimetrem za 50 zł (ma wejscie 10A pisze chyba unfused) zmierzyc prad i czy jak pomnoze tak jak ty to bedzie ok mniej wiecej bo w sumie nie chodzi mi o dokladnie zmierzenie ile bierze tylko porownianie z moim konfigiem co jest w sigu ponizej stosunkowo ile razu mniej a moze tak na oko jestescie w stanie okreslic ile razy wiecej bierze moj komp od tego 133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
millor Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 Ami sam duron bierze koło 85wat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 są i to nie drogie miniaturowe urządzenia do pomiaru i przeliczania kosztów (wyświetlacz ciekłokrystaliczny).Do niego można podłączyć dowolne urządzenie(a).zdaje egzamin,pomiar zgodny ze wskazaniami licznika głównego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 a mozna takim zwykłym multimetrem ( taki za 50zl) ma podłączenie oddzielnie - trzeba przełożyc kable do pomiaru prądu do 10A ale nie wiem czy zmienny mozna tym mierzyc mi nie chodzi o dokładne pomierzenie tylko o obliczenie ile razy wiecej ciagnie moj komp z siga od tego p133 czyli nawet jakbym z błędem mierzył to chyba na obu bedzie ten sam błąd czyli stosunek powinien wyjść Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...