Error98 Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Czy istnieje mozliwosc polaczenia 2 komputerow w celu zwiekszenia mocy obliczeniowej? A jezeli tak to jak to zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 (edytowane) Czy istnieje mozliwosc polaczenia 2 komputerow w celu zwiekszenia mocy obliczeniowej? A jezeli tak to jak to zrobic? TAK ,takie rozwiązanie nazywa się: klaster jak to zrobić hmmm :lol2:, podstawą jest system np: Linux lub Win 2003 server i szybkie połączenie sieciowe ale na dwa komputery się nie opłaca Edytowane 23 Marca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 TAK ,takie rozwiązanie nazywa się: klaster jak to zrobić hmmm :lol2:, podstawą jest system np: Linux lub Win 2003 server i szybkie połączenie sieciowe ale na dwa komputery się nie opłaca Na dwa komputery normalnie to nie, ale już dwa serwery, gdzie jeden ubezpiecza drugi w razie awarii to już chyba bardziej. B-) Zawadaki: Miałeś do czynienia z klastrami jakoś bliżej? Instalowałeś np system Microsoftu na takim klastrze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Owszem, jest taka opcja w 2003 Server. Jednak wydaje mi się, iż łączenie w klaster odbywa się na zainstalowanym już systemie. Bo jak niby inaczej połączysz komputery w klaster? Bios nie ma takich możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Owszem, jest taka opcja w 2003 Server. Jednak wydaje mi się, iż łączenie w klaster odbywa się na zainstalowanym już systemie. Bo jak niby inaczej połączysz komputery w klaster? Bios nie ma takich możliwości. Dzięki, to już wiem :) . Trez już wiem również, że w Windows 2003 Server Enterprise jest już taka opcja domyślnie w systemie. Po połączeniu dwóch kompów szybką siecią musimy odpalić narzędzie, które taki klaster stworzy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 a mozecie powiedziec co daje takie polaczenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 a mozecie powiedziec co daje takie polaczenie? Powiedzmy, że mamy pewną baze danych. Klaster ją obsługuje. Właściwie to jeden węzłów, komputerów w tym klastrze. Drugi czuwa i w razie awarii pierwszego przejmuje jego rolę. Jest to zastosowanie dot. głównie bezpieczeństwa. Dzięki temu końcowy użytkownik nie odczuje awarii, gdyż baza, na której pracuje, będzie cały czas obsługiwana. Oczywiście klastry budowane do zwięszenia wydajności też istnieją, ale to już troche inna bajka. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 (edytowane) W linuksie coś takiego można osiągnąć dzięki projektowi openMosix, niestety ostatnio nie mam czasu żeby go potestować :/ Edytowane 26 Lipca 2006 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...