Skocz do zawartości
ent

Problem - modem - zwisy

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy dzialam na necie, moj modemiq dosc czesto po jakims czasie zwiesza calego kompa, po prostu zwis i tylko twardy reset pomaga, czy ktos moglby pomoc ??

BTW: Nie ma w SZUKAJ :D

a moze napisal bys tak jaki to modem co?

no wlasnie 8O :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze sterownikami jest wogole dziwna sprawa (w Windzie XP, a takiego chce miec zainstalowanego) otoz na sterach od producenta modem nie chce sie polaczyc, ale za to na tych defach z Windy dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy dzialam na necie, moj modemiq dosc czesto po jakims czasie zwiesza calego kompa, po prostu zwis i tylko twardy reset pomaga, czy ktos moglby pomoc ??

BTW: Nie ma w SZUKAJ :D

ja to moze sie na tym nieznam bo nie mam modemu ale slyszalem nieco o zwisach systemu podczas polaczenia z netem przez modem (modem sie laczy przez pierwsze ok 10-15 sek dziala ok i potem zwis i tylko twrady reset pomaga) i z tego co wiem (raczej slyszalem) ze to moglby byc ram nie uszkodzony a raczej zle ustawiony - w biosie of course). I mowie ze tylko o tym slyszalem, nie praktykowalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery sa z XP, konfliktow w menedzerze urzadzen tez nie pokazuje.

A na ktorym przerwaniu jest modem ?? . POzatym przerwania sprawdz w System Informatiom nie wiem jak to leci w polskim Xp , pewnie Informacje o systemie . Ile masz urzadzen w slotach PCI ? , i powiedz na ktorym slocie jest modem .

Jescze jedno czy wczesniej modem dzialal dobrze? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge powiedziec na ktorym IRQ jest modem bo z kompem tym mam do czynienia tylko w weekendy :(. W PCI siedzi modemiq, sieciowa i muzyczna, czyli 3 urzadzenia. Modem jest w 3 slocie liczac od gory, sieciowka bodajze w 2, a dzwiek w 5. Wedlug moich oznaczen slot 1 to slot zaraz pod AGP a slot 6 to slot na jedyna ISA. Niestety modem od poczatku wieszal sie podczas polaczen :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm teraz wyglada to tak: wszystkie urzadzenia PCI maja przydzielone to samo przerywanie, a zmienic na sztywno IRQ modemu nie za bardzo sie da (nie mozna, albo nie wiem jak to zrobic, bo w menedzerze nie moge).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 4 slot ( jak masz 5 ) liczac od slota AGP , dawaj karte dzwiekowa , na 3 sieciowke , a modem na 2 . A najlepiej to zrob tak ze wyjmij wszystkie karty ze slotow PCI i zaintaluj od nowa sys , a potem dokladnie wkladaj w te sloty jak powiedzialem wszystkie karty ale pojedynczo sprawdzajac jakie przerwania dostaja .

Pozatym reset Biosu nie zaszkodzi , a i wgranie nowszego .

Jezeli chodzi i zmiane przerwan z windowsa to nie wiem za bardzo , z Biosu mozesz probowac .

A i jeszcze jedno jaka masz plyte i zaisntaluj 4in 1 jezeli to Via .

Jak masz teraz czas to odezwij sie w gadu to moze lepiej pomoge .

BTW jak ty masz 3 urzadzenia na jednym przerwaniu to ty sie nie dziw ze masz problemy . Jedynie Asusa plyty sa zawsze najpewniejsze jezeli chodzi o dobre przydzielenie przerwan jak sie duzo kart PCI daje ;) . A i wogule jak ci chodzi dzwiek jak sieciowka pracuje ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 6 slotow (ABIT KT7E) w 4 - dzwiek, sieciowka - 5, modem -2. Bios czyszczony niedawno, najnowszy (a9), jest Via 4in1. Wszystko inne pracuje bez zarzutow. Mam wylaczone COMy i LPT. Czy to ze 3 urzadzenia maja to samo IRQ nie jest czasem zwiazane ze wspoldzieleniem przerywan ? Bo jesli tak to wszystko powinno teoretycznie dzialac.

BTW: Qrde modem nie zwiesil sie przez jakies 40 min :D (chyba rekord) bo przelozylem karty (sa ustawione tak jak napisalem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Facet ne tu sie sprawdza .

Nie mam po Polsku Xp , ale to bedzie mniej wiecej tak , wchodzisz do Start bierzesz akcesoria potem narzedzia systemowe , a potem informacje o systemie . Otwierasz i bierzasz na Konflikty potem na IRQ nie wiem czy to akurat spolszczyli ( wszystko jest w pierwszej zakladce ) . . Jeszcze jedno komp ci dziala na ACPI czy APM .I wlacz te porty Com bo to one powinny siedziec na 3 przerwaniu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh na tym jednym przerywaniu mam ze 6 urzadzen :D, ale o dziwo po przełożeniu kart wszystko dziala :D, mimo iz na 1 IRQ tyle rzeczy dziala ! Dzieki wszystkim za pomoc, szczegolnie Xanowi, thx :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...