Skocz do zawartości
wilczek

Mam Tualatina :D

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem wczoraj Celeronka 1200 T (seria SL68P) i troche rzeczy mnie zdziwilo :?

Co do wydajnosci to nie mam zadnych zastrzezen i jestem bardzo szczesliwy :D

Problemy zaczely sie przy ustawieniach w biosie, nie moge dac nizszego napiecia niz 1.5 V co daje przy tej plycie 1.55 (tyle pokazuja wszystkie wskazniki). Moge dac w biosie nawet 1.85 V 8O a myslalem ze najwiecej to 1.6 ??

Procka jeszcze nie podkrecalem bo mam tez male problemy z temperatura :cry: Mam dosc dobry miedzieny coolerek, na pewno dolega do procka, paste nakladalem wczesniej jush z kilkanascie razy wiec zrobilem to na pewno dobrze. Radiatorka nic nie zaslania a mam do 50 C 8O :x

Wiem ze procek chodzi na 1.55 V ale to i tak bardzo duzo.

Cholera ale mialem pietra podczas zakladania tego procka :evil:

przy zakladaniu radiatorka zeskoczyl mi srubokret i udezyl gdzies w plyte :evil: :cry:

Zalozylem ten <span style="color:red;">[ciach!]</span>lony radiator wrzucilem grafe, podlanczam i komp tylko piszczy :x , ysle co tu teraz zrobic i nagle zauwazylem na dywanie niewlozony ram :lol: rotfl

wrzucilem pamiec podlanczam i :D dziala :D

to byla jedna z tych pieknych chwil kiedy splywa po was takie cudowne uczucie radosci, spokoju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie nie mam pojecia dlaczego mam takie temparatury :( Radiator dobrze zalozony, pasta dobrze zakladalem go jush z 3 razy myslac ze cos zrobilem nie tak, buda caly czas rozkrecona i niestety nadal sa takie wysokie. teraz np podczas przegladania forum mam 43 ale przy gierkach dochodzi do 50 ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta Twoja seria ma napiecie defaultowe 1.5V. Ale dlaczego nie mozna zejsc nizej to nie mam pojecia. Mam Abita St6 i mozna schodzic bardzo nisko. Na Asusie tez nikt nie ma z tym problemow.

Ja mam SL5Y5 i defaultowe napiecie mam 1,475V. Przy normalnej pracy bez podkrecania mam napiecie 1.4V (obnizam o 0.075V). Przy podkrecaniu obnizam o 0.025V (czyli mam 1,450V). Temp. (43`C) w windowsie przy tym napieciu to jak najbardziej normalna temp. dla tego proca (on nie ma funkcji idle). Po obciazeniu masz za duza temp. Ja miedzy idle a stresem mam 2`C roznicy, a Ty 7`C. Nie wiem czemu.

Co moge jeszcze napisac, hmm. Moze jest gdzies w sieci schemat aby laczac piny na procu ustawic nizsze napiecie. Albo bedziesz musial poszukac jakiegos biosu do plyty bo moze zle ta serie proca wykrywa (to jest chyba ostatnia seria - najnowsza).

Moze w miare uplywu czasu przyjdzie mi cos do glowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to troche dziwne bo radiatorek nie jest zbytnio goracy :?

ale zdejmowalem go przed momentem i z tej pasty co mialem zrobil sie po kilku godzinach uzywania dziwny proszek 8O wywalilem ja jush i teraz procek ma z 2 moze 3 stopnie mniej, ale i tak 47 * to dosc duzo.

Ile moze obnizyc jeszcze dodanie jakiejs porzadnej pasty (teraz nie ma nic, goly radiator)

Czy zauwazyliscie jakies przeklamania temp. na Asusie TUSL2-C

odczytuje w biosie i MBM 5 cos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh, no to juz wiadomo :D

Nanies jakas dobra paste i powinienes miec te 42`C nawet w grach.

To przez to napiecie masz taka temp.

1.5V w biosie, a chodzi na 1.55V :(

Albo przeklamania plyty albo programu odczytujacego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam kłopot z ustaleniem prawdziwej temperatury procesora. Mój Celeron 1.3 Ghz też ma 1.5V ale mierniki wskazują dobrze, tj. 1.49 lub 1.5 V. Tempertaure procesora mierze SpeedFanem 4.07 i MBM5. Gdy dotkne boxowego radiatora intela to wydaje sie być chłodny. W porównaniu z radiatorem Spira na Duronie 1200 - gdzie temp. była 42C - radiaror na celeronie jest wyraźnie chłodniejszy ! Ale płyta moja widocznie nie wie co to Idle i HLT...

Zrobiłem kalibracje odczytu temperatury procesora wg tego opisu http://www.arcticsilver.com/diode_calibration.htm . Okazało sie, że speedfan i wiele innych programów zawyżało mi tempertature procka o 4C.

Proponuje wykonać tą kalibracje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...