Skocz do zawartości
komisarz

Upgarde Grafiki Agp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam obecnie r9800pro i przymierzam sie do wymiany kart graficznej.

Obecny konfig:

P4 3GHz HT Northwood

1GB PC3200

Mobo ASUS p4p800

oraz radeon, reszta niewazna.

AGP powoli znika z rynku i nic ciekawego sie juz nie ukazuje. Ale jestem zadowolony z obecnego kompa i nie czuje potrzeby wymiany na szybszy, wiec przesiadka na pci-e odbedzie sie najwczesniej za rok. W miedzyczasie wyjdzie kilka fajnych gier (np. Warhammer bitewny) i chcialbym w nie zagrac:)

Cena to max 800. Wariant ekonomiczny zaklada modowanego szesnastopotokowca (np. 6800XT lub LE) za ok 600PLN. Inna opcja to nowy X800XL za 760PLN ew 6800GT za 800 lub uzywane radeony X800XT, o ile sie zmieszcze z kasa. Pytanie jest nastepujace - czy oplaca sie dokladac 200zl zeby miec pelnego 16p z 256RAM a nie modowalnego 6800 z 128MB. Nie zalezy mi specjalnie na wydaniu calej kasy a jedynie na kupnie tego, co sie najbardziej opaca z punku widzenia cena/wydajnosc.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za opinie i porady

komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

Za 800 złotych to jakbyś poszukał na Allegro znajdziesz 6800GT lub Ultrę z zaniżonymi taktowaniami.

Najważniejsze żeby karteczka miała 16 potoczków i 6 werteksików ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X800GTO za 800 złotych to chyba nie okazja ;)

Ja polecam Radeona X800XL [760 zł], a jeśli możesz dołożyć 55 złotych to GeForce'a 6800GS (+Prince of Persia: Dwa Trony :P).

Oczywiście mowa o kartach 256MB, 256Bit.

Dzieki za podpowiedzi.

Wlasnie ten Radeon wydaje mi sie byc godny uwagi, chocaz firma przecietna, co moze odbic sie na podkrecaniu (Palit). 55PLN pewnie by sie znalazlo, ale ten GS to podobno zwykly GT z obcietymi potokami. A roznica do Palita to juz 100PLN.

Prosilbym jeszcze o opinie co lepiej kupic: 6800LE/XT modowalne na 16/6 za 600zl (zegary 400/400) czy wlasnie radeona x800xl za 760. Czy wydatek dodatkowych 160PLN (a pewnie wiecej, bo lubie miec ciche chlodzenie) faktycznie odbije sie znaczaco na wydajnosci?

pozdrawiam

komisarz

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego R9800Pro zamienilem na X850XT, kosztowalo mnie to troche wiecej niz 800 zl ale uwazam ze bylo warto, farkraj 1280x1024, wszystko na fula, w zaleznosci od mapy 35-60fps, na R9800Pro w tej konfiguracji to byl pokaz slajdow.

http://www.allegro.pl/item94027048_ati_sap...x850pro_xt.html

dzieciaczek ma negatywne komentarze.

Edytowane przez baka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

Jeśli chodzi o FarCry to u mnie chodzi super-płynnie (na oko 30-40 klatek) przy wszystkim na maksa (łącznie z wodą) i 64-bitowym ECU ;)

Co do kart graficznych to niestety źle słyszałeś. GF6800GS to jest zwykły 6800 z taktowaniami wersji Ultra (ale wciąż z 12 potokami i 5 werteksami).

Co do GF6800LE/XT z możliwością odblokowania potoków/werteksów (16/6) to mają za niskie taktowania.

Do 800 złotych nie nzjadziesz nic lepszego niż X800XL ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do GF6800LE/XT z możliwością odblokowania potoków/werteksów (16/6) to mają za niskie taktowania.

Do 800 złotych nie nzjadziesz nic lepszego niż X800XL ;)

OK, czyli sytuacja sie wyjasnila. Moje ostatnie pytanie w tym temacie:

Kupic wspomnianego Palita X800XL czy moze Saphire GTO z mozliwoscia odblokowania potokow? Cena praktycznie taka sama, wiec chodzi tylko o potencjal OC.

pozdrawiam

komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

ja bym wziął x800 gto z gwarancją modowalności, lepsze oc i lepsza fir,a <lol> ja bym palita do mojego kompa nie włożył :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

ja bym wziął x800 gto z gwarancją modowalności, lepsze oc i lepsza fir,a <lol> ja bym palita do mojego kompa nie włożył :lol:

1. Zwykły GTO nie pozwala na odblkowanie potoków i werteksów (null :P)...

2. Co do Palita jest znacznie tańszy od konkurencji, a za 50-60 złotych można znaleźć miedziane chłodzenie.

3. GTO2 jest lepszy od X800XL, bo (przynajmniej Sapphire) zapewnia że pociągnie 16/6 i taktowania od X850XT PE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

Jeżeli tak bardzo chcesz Radeona to może być x800GTO2. Ale jeśli nie to Geforce 6800XT @ 16/6 lub Pełnego 6800 @ 16/6, albo może uda Ci się wylicytować pełnego 6800GT.

Radeon jest od nich wydajniejszy. Jedyną jego wadą jest brak obsługi najnowszych shaderów, ale nie wpływa to aż tak znacząco na wydajność jak SPORO wyższe taktowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon jest od nich wydajniejszy. Jedyną jego wadą jest brak obsługi najnowszych shaderów, ale nie wpływa to aż tak znacząco na wydajność jak SPORO wyższe taktowania.

Tez tak sadze, zwlaszcza po przejrzeni wielu testow (calkiem niezle sa te z egieldy, nie mozna narzekac na liczbe testowanych gier). Wybor juz padl na radeona, teraz tylko zobacze, czy x800pro nie jest przypadkiem bardziej oplacalne (ok 120zl taniej niz palit) przy stosunkowo niewielkiej stracie wydajnosci (12p ale za to wysokie taktowania; orginalne gto2 szafira jest nie do dostania, przynajmniej ja nie znalazlem). A gral i tak bede w 1280*1024.

GF6800XT/LE @16p mozna dostac w podobniej cenie co x800pro, ale w przypadku tak wydajnych kart ilosc pamieci i ich taktowanie zaczyna miec wplyw na wydajnosc. Poza tym tekstury na high sa po prostu ladniejsze:)

Pozdrawiam i dziekuje za liczne i fachowe opinie.

komisarz

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale X800Pro ma tylko 12 potoków ;) Na tą chwilę nie warto się pakować w takie karteczki :P :P :P

Wlasnie niby nie warto, a x800pro wygrywa w wiekszosci testow z 6800gt. Nieznacznie ale jednak. Naczytalem sie ostatnio o efektywnm wykorzystaniu potokow i wyszlo, ze przy tym samym fill raate "mniejpotokowiec" bedzie ok10% wydajniejszy. A x800pro ma taktowanie 475MHz. Ostateczna decyzja zapadnie miedzy x800pro o/c rdzenia 550Mhz (mowa o konkretnym egzemplarzu z chlodzeniem zalmana od znajomego mojego znajomego:) za ok 630zl a wspominanym wyzej palitem. Moze robie blad, ze nie czekam na 7600gt pod agp, ale ani nie wiadomo, kiedy sie pojawi, ani za ile, ani czy nie bedzie okrojony w stosunku do pcie,a w dodatku moj radeon jeszcze straci na wartosci do tego czasu:)

komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi