wierch Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Witam Zasilacz niczego sobie tyle ze po zalozeniu wodnego chlodzenia on teraz jest za glosny zasilacz ten ma bodaj 140 mm wentylator i zastanawiam sie czy jest cos cichszego ewentualnie czy zmniejszenie obrotow nie spowofuje przegrzewania Najbardziej interesuja mnie opinie uzytkownikow tego modelu choc za wszelkie porady bede wdzieczny Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz4r13j Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Ja zmienilem na NoiseBlockera 21db i jestem zadowolony Zdecydowanie jest duzo ciszej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 czy wymieniając wentyl traci się gwarę? Pewnie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Ja w swoim neotec też wymieniałem wentylator ale wcześniej napisałem do przedwacy i co mi odpisali że nie trece tylko mam zachować stary wentylator w razie czego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 (edytowane) zmniejsz obroty (potencjometr) jesli nie masz piekarnika w budzie to zasilka nie bedzie przegrzewac, to jest zaleta wentylatorow ktore wieja na elektronike, nie ma szans przegrzania (o ile temp otoczenia nie wynosi ~50C), co innego gdy jest tylko wydmuciach!acy Edytowane 29 Marca 2006 przez cmsydney Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disruptor Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 @wierch Mam dokładnie ten sam problem, że zasilacz stał się najgłośniejszym elementem w komputerze... <_< Więc zadzwoniłem do NeoTEC'a i usłyszałem, żeby nie stracić gwarancji muszę go odesłać do serwisu bo podobno wentylator w tym zasilaczu jest przylutowany :blink: Nie wiem ile jest w tym prawdy, bo żeby to zdanie usłyszeć, koleś z którym rozmawiałem konsultował się z kimś z działu technicznego :unsure: I dlatego zrezygnowałem z wymiany wentylatora i zmieniam zasilacz... :smile2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 wentylator przylutowany znaczy ze kabelki od wentyla sa przylutowane do plytki, ale warto sprawdzic czy nie jest na wtyczce, czesto klamia by oglupic klienta i zmusic do skorzystania ich swietnego serwisu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 U mnie w wersji V był na wtyczce 2PIN lecz plombę musiałem rozwalić była na śrubce i kabel też musiałem posiatkować w drobny mak bo było tam wiązanie kabli i żeby go wyjąć musiał bym rozwalić tą plecionkę a inaczej w zasilaczu był by bajzel :) wiec zrobiłem to po swojemu. Mam nawet fotki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuk Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 (edytowane) Tylko, ze niestety maximus 440 ma wentyl 140mm, i nigdzie nie widzialem takiego. Porobowalem zmniejszyc napiecie nawet do 5v, ale niestety ta cholera ma strasznie glosne lozyska. Wiec widze ze kupie sobie 120 i 80 i zamontuje 2 wiatraki zeby miec pewnosc ze przy 5v nie bedzie mu za cieplo. Edytowane 14 Kwietnia 2006 przez karuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Złozylem wreszcie wodne chlodzenie w swoim kompie i niestety zasilacz jest teraz najglosniejszy (wczesniej sprawe zostawilem bo sie przyzwyczailem) Czy ktos z szacownych kolegow poradzi na jaki wentylator wymienic w wersji 140 mm nie ma za duzo wyboru ale moze cos by sie znalazlo cichszego teraz w budzie mam zimniutko ze nawet w stresie zasilacz dmucha zimne powietrze pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Złozylem wreszcie wodne chlodzenie w swoim kompie i niestety zasilacz jest teraz najglosniejszy (wczesniej sprawe zostawilem bo sie przyzwyczailem) Czy ktos z szacownych kolegow poradzi na jaki wentylator wymienic w wersji 140 mm nie ma za duzo wyboru ale moze cos by sie znalazlo cichszego teraz w budzie mam zimniutko ze nawet w stresie zasilacz dmucha zimne powietrze pozdrawiam pomyśl nad wentylatorem 120mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 pomyśl nad wentylatorem 120mmA wejdzie takowy ? sa jakies problemy z montazem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 (edytowane) Hmmm, ale nie jest to troszkę błędne myślenie? Chcemy ciszę... Ale wydajność musi być zachowana. A żeby 120 przepompowala tylko powietrza co 140 to musi sporo mocniej się nakręcić... Zresztą wentylatory jak już to się zazwyczaj większe wciska, a nie mniejsze, no nie widziałem jeszcze żeby ktoś dawał 92 zamiast 120, bo chce zeby bylo ciszej... Uważam, że lepiej poszukać jakiejś firmowej 140 ( zaward ponoc robi 140 i przy drobnej przerobce z jakas sprezynka i 5V ponoc nieslyszalny ) + mozna dac jeszcze 80 ( firmową ) na 5v na zewnatrz zasilacza, żeby jeszcze mocniej wyciągała, wymuszala obieg, przykrecić do dziurek i myśle że będzie lepiej i wydajniej do tego. Oczywiście absolutnej ciszy nie uzyskasz, bo jak coś się kręci to się kręci i niektórzy i to wyłapią... Ale nic na to nie poradzisz, HDD też wyłączysz, bo za głośno chodzi, cewki na płycie wylutujesz? Monitory niektóre też hałasują i co, też wywalisz? Zresztą to jest urządzenie i nie ma co przesadzać, ja też walczę z ciszą ale niektórych paramterów się nie przeskoczy, a producenci i tak bajki piszą, bo kto miał stycznośc z dB w szkole to wie, że dla przeciętnej ( czyli większości ) 21dB to jest absolutne minimum, a ich wentylatory nawet po 14dB mają ( między bajki włożyć )... :mur: No i co nam po tym skoro i tak od 21 slyszymy, bede sie chwalil, ze moj went generuje halas rzedu 14dB :lol: Ja mam bardzo specyfinczy sluch, mieszkam gdzieś, gdzie jest absolutna cisz, jak nikt się nie rusza, słysze przy zamkniętych dzwiach, jak w domu piętro niżej jest włączony telewizor ( ale nie ma do niego sygnału ) czyli tak jakby same urządzenie pracowało, a nie z jego glośników... Lodówka ( najnowsza Whirpool ) też niby poniżej 21dB ma a ją słyszę... Ale nie będę z tego powodu płakał... A wolę być wyczulony niż głuchy... Moja Matka jest głucha ( słabo słyszy ), więc wiem, jak cierpi... Ale jak jesteś taki wyczulony, to kup sobie pasywną zasiłkę... Jak jesteś taki czuły, to będziesz słyszał jej cewki, cewki na mobo, monitor, hdd... Wymienisz je też? Powodzenia. Ps. też mam Neotec'a, tylko że starszego i siedzi w nim bardzo wychwalany CRYSTAL 120 i jest dla mnie zdecydowanie za głośny, pewnie niedlugo włożę tam Fandera, może coś pomoże... Edytowane 15 Listopada 2006 przez Jarek_135 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Hmmm, ale nie jest to troszkę błędne myślenie? Chcemy ciszę... Ale wydajność musi być zachowana. A żeby 120 przepompowala tylko powietrza co 140 to musi sporo mocniej się nakręcić... Zresztą wentylatory jak już to się zazwyczaj większe wciska, a nie mniejsze, no nie widziałem jeszcze żeby ktoś dawał 92 zamiast 120, bo chce zeby bylo ciszej... Uważam, że lepiej poszukać jakiejś firmowej 140 ( zaward ponoc robi 140 i przy drobnej przerobce z jakas sprezynka i 5V ponoc nieslyszalny ) + mozna dac jeszcze 80 ( firmową ) na 5v na zewnatrz zasilacza, żeby jeszcze mocniej wyciągała, wymuszala obieg, przykrecić do dziurek i myśle że będzie lepiej i wydajniej do tego. tylko że 140mm jest bardzo mały wybór, a jak kupisz fandera to masz pewność że to nie bedzie badziewie pewnie poradzi sobie na minimalnych obrotach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Zaward jest na poziomie jakości Fandera :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Zaward jest na poziomie jakości Fandera :)Znalazlem u Matego http://mcs.pc.pl/produkt1558.html lub http://mcs.pc.pl/produkt1192.html Co do głosnosci to zdaje sobie sprawe ze idealnej ciszy nie bedzie. Chcialbym tylko wiedziec czy ktos z was to zrobil z tym zasilaczaem i czy cos sie polepszylo zastanawiam sie tez czy ta zasilka ma jakis automat co do predkosci tego wentylatora bo wydaje mi sie ze kreci sie on na stalym poziomie niezaleznie od obciazenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 120 przy 1000RPM jest slyszalna, takze 140 przy 1000 będzie głośna... Z dwojga złego brałbym Zawarda, ale 69 za went to dla mnie trosze zaporowa cena. Może lepiej poszukaj sobie pasywnej zasiłki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...