Skocz do zawartości
wierch

Neotec Maximus 440

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zasilacz niczego sobie tyle ze po zalozeniu wodnego chlodzenia on teraz jest za glosny

zasilacz ten ma bodaj 140 mm wentylator i zastanawiam sie czy jest cos cichszego ewentualnie czy zmniejszenie obrotow nie spowofuje przegrzewania

Najbardziej interesuja mnie opinie uzytkownikow tego modelu choc za wszelkie porady bede wdzieczny

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmniejsz obroty (potencjometr) jesli nie masz piekarnika w budzie to zasilka nie bedzie przegrzewac, to jest zaleta wentylatorow ktore wieja na elektronike, nie ma szans przegrzania (o ile temp otoczenia nie wynosi ~50C), co innego gdy jest tylko wydmuciach!acy

Edytowane przez cmsydney

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wierch

Mam dokładnie ten sam problem, że zasilacz stał się najgłośniejszym elementem w komputerze... <_< Więc zadzwoniłem do NeoTEC'a i usłyszałem, żeby nie stracić gwarancji muszę go odesłać do serwisu bo podobno wentylator w tym zasilaczu jest przylutowany :blink: Nie wiem ile jest w tym prawdy, bo żeby to zdanie usłyszeć, koleś z którym rozmawiałem konsultował się z kimś z działu technicznego :unsure: I dlatego zrezygnowałem z wymiany wentylatora i zmieniam zasilacz... :smile2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w wersji V był na wtyczce 2PIN lecz plombę musiałem rozwalić była na śrubce i kabel też musiałem posiatkować w drobny mak bo było tam wiązanie kabli i żeby go wyjąć musiał bym rozwalić tą plecionkę a inaczej w zasilaczu był by bajzel :) wiec zrobiłem to po swojemu. Mam nawet fotki

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, ze niestety maximus 440 ma wentyl 140mm, i nigdzie nie widzialem takiego.

Porobowalem zmniejszyc napiecie nawet do 5v, ale niestety ta cholera ma strasznie glosne lozyska. Wiec widze ze kupie sobie 120 i 80 i zamontuje 2 wiatraki zeby miec pewnosc ze przy 5v nie bedzie mu za cieplo.

Edytowane przez karuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złozylem wreszcie wodne chlodzenie w swoim kompie i niestety zasilacz jest teraz najglosniejszy

(wczesniej sprawe zostawilem bo sie przyzwyczailem)

Czy ktos z szacownych kolegow poradzi na jaki wentylator wymienic

w wersji 140 mm nie ma za duzo wyboru ale moze cos by sie znalazlo cichszego

teraz w budzie mam zimniutko ze nawet w stresie zasilacz dmucha zimne powietrze

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złozylem wreszcie wodne chlodzenie w swoim kompie i niestety zasilacz jest teraz najglosniejszy

(wczesniej sprawe zostawilem bo sie przyzwyczailem)

Czy ktos z szacownych kolegow poradzi na jaki wentylator wymienic

w wersji 140 mm nie ma za duzo wyboru ale moze cos by sie znalazlo cichszego

teraz w budzie mam zimniutko ze nawet w stresie zasilacz dmucha zimne powietrze

pozdrawiam

pomyśl nad wentylatorem 120mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, ale nie jest to troszkę błędne myślenie?

Chcemy ciszę... Ale wydajność musi być zachowana. A żeby 120 przepompowala tylko powietrza co 140 to musi sporo mocniej się nakręcić... Zresztą wentylatory jak już to się zazwyczaj większe wciska, a nie mniejsze, no nie widziałem jeszcze żeby ktoś dawał 92 zamiast 120, bo chce zeby bylo ciszej... Uważam, że lepiej poszukać jakiejś firmowej 140 ( zaward ponoc robi 140 i przy drobnej przerobce z jakas sprezynka i 5V ponoc nieslyszalny ) + mozna dac jeszcze 80 ( firmową ) na 5v na zewnatrz zasilacza, żeby jeszcze mocniej wyciągała, wymuszala obieg, przykrecić do dziurek i myśle że będzie lepiej i wydajniej do tego.

Oczywiście absolutnej ciszy nie uzyskasz, bo jak coś się kręci to się kręci i niektórzy i to wyłapią... Ale nic na to nie poradzisz, HDD też wyłączysz, bo za głośno chodzi, cewki na płycie wylutujesz? Monitory niektóre też hałasują i co, też wywalisz? Zresztą to jest urządzenie i nie ma co przesadzać, ja też walczę z ciszą ale niektórych paramterów się nie przeskoczy, a producenci i tak bajki piszą, bo kto miał stycznośc z dB w szkole to wie, że dla przeciętnej ( czyli większości ) 21dB to jest absolutne minimum, a ich wentylatory nawet po 14dB mają ( między bajki włożyć )... :mur: No i co nam po tym skoro i tak od 21 slyszymy, bede sie chwalil, ze moj went generuje halas rzedu 14dB :lol:

Ja mam bardzo specyfinczy sluch, mieszkam gdzieś, gdzie jest absolutna cisz, jak nikt się nie rusza, słysze przy zamkniętych dzwiach, jak w domu piętro niżej jest włączony telewizor ( ale nie ma do niego sygnału ) czyli tak jakby same urządzenie pracowało, a nie z jego glośników... Lodówka ( najnowsza Whirpool ) też niby poniżej 21dB ma a ją słyszę... Ale nie będę z tego powodu płakał... A wolę być wyczulony niż głuchy... Moja Matka jest głucha ( słabo słyszy ), więc wiem, jak cierpi...

Ale jak jesteś taki wyczulony, to kup sobie pasywną zasiłkę... Jak jesteś taki czuły, to będziesz słyszał jej cewki, cewki na mobo, monitor, hdd... Wymienisz je też? Powodzenia.

Ps. też mam Neotec'a, tylko że starszego i siedzi w nim bardzo wychwalany CRYSTAL 120 i jest dla mnie zdecydowanie za głośny, pewnie niedlugo włożę tam Fandera, może coś pomoże...

Edytowane przez Jarek_135

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, ale nie jest to troszkę błędne myślenie?

Chcemy ciszę... Ale wydajność musi być zachowana. A żeby 120 przepompowala tylko powietrza co 140 to musi sporo mocniej się nakręcić... Zresztą wentylatory jak już to się zazwyczaj większe wciska, a nie mniejsze, no nie widziałem jeszcze żeby ktoś dawał 92 zamiast 120, bo chce zeby bylo ciszej... Uważam, że lepiej poszukać jakiejś firmowej 140 ( zaward ponoc robi 140 i przy drobnej przerobce z jakas sprezynka i 5V ponoc nieslyszalny ) + mozna dac jeszcze 80 ( firmową ) na 5v na zewnatrz zasilacza, żeby jeszcze mocniej wyciągała, wymuszala obieg, przykrecić do dziurek i myśle że będzie lepiej i wydajniej do tego.

tylko że 140mm jest bardzo mały wybór, a jak kupisz fandera to masz pewność że to nie bedzie badziewie

pewnie poradzi sobie na minimalnych obrotach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaward jest na poziomie jakości Fandera :)

Znalazlem u Matego

http://mcs.pc.pl/produkt1558.html

lub

http://mcs.pc.pl/produkt1192.html

Co do głosnosci to zdaje sobie sprawe ze idealnej ciszy nie bedzie.

Chcialbym tylko wiedziec czy ktos z was to zrobil z tym zasilaczaem i czy cos sie polepszylo

zastanawiam sie tez czy ta zasilka ma jakis automat co do predkosci tego wentylatora

bo wydaje mi sie ze kreci sie on na stalym poziomie niezaleznie od obciazenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi